Rustem Iqbal: “Els meus TikToks no són per promocionar el meu negoci”
Publicat el 28 de gener 2021

Rustem Iqbal (Rustem6646) és el propietari del ‘SUPER PIM PAM’, situat al Carrer Girona 181. Iqbal va néixer a Pakistan i fa més de 15 anys que viu aquí a Barcelona. Durant molt de temps va estar treballant per dos propietaris en aquest mateix negoci, i fa pocs anys que en va agafar el traspàs. Aquest súper és el decorat de tots els seus vídeos de TikTok, una xarxa social que va descobrir aquest darrer any, durant el confinament, i on ja té més de 148 mil seguidors. Els seus vídeos arriben a moltíssima gent, alguns d’ells tenen gairebé 5 milions de visualitzacions. Podríem dir que és un nou fenomen de TikTok.

Arribo a la botiga i en Rustem està fent un directe. Això és, la vida del tiktoker.  I és innegable que té un do natural per parlar, per entendre’s bé amb la gent i per fer-los riure. “En Rustem és un home amb carisma, que té gràcia. És el pakistanès que tindrà més èxit de tota la zona i fins i tot de Barcelona”, explica l’estanquer del barri mentre compra alguna cosa al súper. Iqbal és un home apreciat per veïns, companys i comerciants de la zona, i ara també és apreciat pels seus seguidors de TikTok.

@rustem6646

@umaraulakh8 yo nunca trabajo así pero siempre hay algún sitios donde el trabajador no Tiene ganas de trabajar aunque tiene cosas pero no quiere mover

♬ sonido original - rustem

Quant temps fa que tens TikTok? I com va sorgir la idea?
Vaig crear el compte el juny o el juliol d'aquest any. La veritat és que tinc unes veïnes que fan bastants vídeos a TikTok, encara que no tenen gaires seguidors. Elles sempre em deien que n'hauria de fer, perquè sempre estic rient amb els clients i fent bromes i, si fes TikToks, a ells els molaria.
A més, sovint els vídeos es graven en diferents llocs, i les meves veïnes, que les conec des de molt petites, a vegades em demanaven si podien gravar-los al meu súper i jo els deia sempre que sí. La germana gran em deia que si jo gravava al TitkTok segur que triomfaria molt.

Així, només fa 7 mesos que tens el perfil. Ja domines l'aplicació?
No sé fer-ho encara, no sé gaire com funciona TikTok. Jo premo el botó de la gravació i directament faig els vídeos des de l'aplicació. No hi ha filtres, no hi ha hashtags, res. No sé com funcionen aquestes coses.

Bé, realment els hashtags tampoc t'han fet falta. Has aconseguit els 148 mil seguidors sense utilitzar-los.
Els hashtags no serveixen per a res. La veritat és que tampoc sabia com escriure les descripcions dels vídeos. Això ha estat en aquests últims quatre o cinc TikToks que ho he començat a fer. Tampoc sabia ni seleccionar la miniatura del vídeo.

I t'has fet famós molt ràpid, no?
No sóc famós, però bé, faig ximpleries i m'ho passo bé! [Riu.]

Des que tens TikTok, venen més clients a la botiga?
Ara amb la Covid és molt difícil de calcular perquè realment no estem treballant quasi gens. Ningú està treballant. A més, jo abans tenia por de dir el nom de la botiga i dir on em trobo. Alguns veïns em reconeixien i deien: "ui jo odio els teus vídeos, cada vegada que pujo un vídeo, et veig a tu a TikTok. Què has fet? I jo els deia que no havia fet res". Per això em feia cosa dir on és la botiga perquè hi ha algun veí que no li agraden els meus vídeos i no vull que vingui a barallar-se amb mi.
Però avui sí, avui he dit on soc i que si vol venir algú no passa res.

Així, avui t'has descobert al món?
Avui he dit diverses vegades la direcció del súper, sobretot a través del directe que estic fent ara. Veus, portava aquest cartell penjat amb l'adreça. Però fins avui no ho havia dit gairebé mai. A cap vídeo apareix el nom del súper. Els meus TikToks no són per promocionar el meu negoci, no els faig per això. Però no sé, potser a partir d'avui sí que tiraré cap aquí.

Les persones que protagonitzen els teus vídeos, s'ofereixen elles mateixes?
A veure, sovint venen clients i em diuen: "Ei, jo t'he vist al TikTok!". I jo els dic: "Vols gravar un vídeo amb mi?". I ells a vegades em diuen que no, que tenen molta vergonya de sortir a la pantalla i que no ho sabran fer bé. Però jo els hi vaig proposant, i al final n'hi ha algun o altre que acaba caient a la trampa i fem un vídeo.

Saps quin tipus d'audiència tens a TikTok?
Els primers quatre o cinc vídeos els vaig fer parlant en pakistanès i una persona em va insultar. Jo no sabia que això passava a TikTok, que la gent insultés, però tothom em deia que no em preocupés, que era normal i que això sempre passava. A partir d'aquell moment vaig canviar l'idioma i vaig començar a fer els vídeos en castellà. I la gent de parla castellana el màxim que m'han arribat a dir és que em posi la mascareta. Es preocupen per mi. No volen que agafi la Covid, me'n vagi a l'UCI durant 17 dies i no puguin tenir vídeos meus. Tot i que em molesta una mica, perquè gravo a les 9 h de la nit quan no hi ha ningú a la botiga i, quan no surto al pla, sempre porto la mascareta.

@rustem6646

Por eso no llevo mascarilla en los Videos @peerjii50 Pero en realidad llevo todo el rato

♬ sonido original - rustem

Cada quant puges vídeos?
Jo, pujar vídeos ximples o per penjar qualsevol cosa, no. Però si se m'acut alguna idea interessant o que sigui graciosa, llavors sí. La majoria dels meus vídeos són de coses que em passen a la botiga el dia a dia, no m'invento res. Faig tant vídeos sobre coses agradables com de desagradables que em passin: o que em volen robar, o que volen molestar amb les monedes, etc. Els més de 130 que tinc penjats els he fet així. Tot i que a vegades és difícil perquè la gent no entén què és el que vull explicar, en un minut és complicat. Per tant, normalment en penjo un cada dos o tres dies, però no és una preocupació que tingui constantment.
Això sí, m'agrada mirar tots els comentaris que em posen, i en contesto alguns, els que puc.

Qui t'ajuda a gravar els vídeos?
El meu germà és el càmera, i els gravem amb el meu mòbil.

I com és el rodatge? Quin és el màxim de vegades que has hagut de repetir un vídeo?
Jo sempre dic que tot el món és actor i que tothom ho pot fer bé. Però el vídeo que vaig fer amb un noi sud-americà va ser el que vaig repetir més vegades, més de cinc, perquè s'equivocava tota l'estona. Però a mi sempre m'ha sortit a la primera, des del dia número u. Gairebé mai he de repetir les meves parts. Normalment trigo menys de 60 segons a gravar un vídeo. Ni un minut. Amb el noi sud-americà vam trigar mitja hora.

Fer TikToks a supermercats gairebé és ja una tendència, he vist altres tiktokers que també segueixen aquest estil.
Sí, és veritat. Els meus seguidors m'estimen tant que quan algú fa un vídeo similar al meu m'etiqueten i m'avisen, però a mi m'és igual. Això no em molesta. És més, si algun dia no tinc cap idea i me n'agrada una d'algú altre, jo l'agafaré. TitkTok va així. Però el que no m'agrada és quan fan vídeos deixant el client malament. Això no ho faria mai jo. Puc tenir ràbia si un client trenca alguna cosa, però no la mostraré mai, només la sentiré per dins. I en cap vídeo meu tractaré malament el client ni m'enfadaré amb ell.

@rustem6646

Siempre con paciencia

♬ sonido original - rustem

Tens ingressos de TikTok?
Sí, em paguen alguna cosa. A veure, per mi TikTok no és per guanyar diners, jo ja tinc aquest negoci. Però vaig descobrir que TikTok paga a partir dels 10 mil seguidors, i ho vaig saber al cap de tres o quatre mesos de tenir el compte, quan ja en tenia 100 mil. El mes passat, per exemple, vaig guanyar 40 euros.

I quan fas directes, què et diu la gent?
Normalment em pregunten on és la botiga, què hi venc, com he arribat a Espanya, en quines altres coses he treballat... si tinc parella. Jo sempre menteixo i dic que sí que en tinc. [Riu.]
 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —