Sánchez anuncia l'aprovació d'un fons "sense precedents"
Per EFE i ACN
Publicat el 08 de juny 2020
Temps de lectura 1 minut

El president del Govern Pedro Sánchez ha anunciat avui l’aprovació, en forma de reial decret llei, per part del Consell de Ministres d’un fons Covid-19 per a les autonomies de 16.000 milions d’euros, el repartiment dels quals començarà el juliol en un primer tram de 6.000 milions. Així ho ha explicat el president en una roda de premsa després de la reunió per videoconferència amb els presidents autonòmics.

Sánchez ha concretat que el repartiment d’aquest primer tram es farà en funció de la despesa sanitària a la qual anirà dedicat, com també ho farà el segon tram, de 3.000 milions d’euros, que es repartirà al novembre. 1.000 milions d’euros més que el tercer tram, que s’entregarà al setembre i anirà destinat a la inversió educativa.

Per últim, al desembre es distribuiran 5.000 milions d’euros, només a aquelles comunitats autònomes de règim comú, amb l’objectiu de compensar la pèrdua d’ingressos per la caiguda de l’activitat econòmica, i que inclourà el transport públic.

Aquest repartiment implica un canvi important respecte a les previsions inicials del govern central, perquè, per exemple, inclou la inversió educativa, que abans no es contemplava. Així, Sánchez ha explicat que la proposta inicial “s’ha millorat i modulat” amb la intenció de pal·liar fidelment l’impacte de la pandèmia, tot després d’arribar a un consens amb les comunitats autònomes i els partits polítics, que hauran de convalidar el reial decret llei al congrés. Davant les crítiques d’alguns governs autonòmics el president ha dit que s’està fent “un esforç sense precedents” en la història de la democràcia espanyola per tal de fer “la transferència de recursos més gran possible”, al marge del sistema de finançament autonòmic.

Finalment, el president ha apuntat que el fons es repatirà per transferències, per la qual cosa no generarà interessos, i les comunitats no hauran de retre comptes a l’executiu sobre la seva finalitat, sinó als ciutadans de les seves autonomies.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —