ACN
Per ACN
Publicat el 04 de març 2021

La Sala Beckett estrena avui l'espectacle Una habitación propia, una adaptació de l'assaig feminista homònim que Virginia Woolf va publicar el 1929, anys després que se li concedís el vot a la dona. "És un llibre que em va deixar completament trastocada, una barreja de dolor, ira i, al mateix temps, desig de fer coses. Té alguna cosa molt energètica", ha comentat l'actriu Clara Sanchis, que interpreta la protagonista del monòleg. A través d'una "falsa conferència" a unes joves estudiants, el muntatge reflexiona sobre el lloc al món de les dones. De fet, el director de la Sala Beckett, Toni Casares, ha explicat que l'obra és el pròleg del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder, que començarà el 7 d'abril.

La protagonista ha explicat que el repte ha estat "explicar les idees amb la màxima senzillesa possible". "Hem intentat fer un treball fidel", ha dit Maria Ruiz, directora de l'obra i qui ha fet l'adaptació al teatre. El muntatge manté les frases llargues característiques de l'escriptora anglesa, així com l'ús de moltes subordinades. "En alguns punts de l'espectacle hi ha dificultat en el llenguatge", ha confessat Sanchis. "La Maria ha fet el més difícil, que és intentar que no es noti la seva mà en el text. És un treball d'orfebreria, filant les parts sense pervertir el llenguatge de Woolf", ha afegit.

L'obra és un monòleg que s'endinsa en la igualtat d'homes i dones davant la llei. "Cada nit moltes de les frases em posen la pell de gallina, hi ha coses de molta intel·ligència i molta profunditat", ha assegurat Sanchis. "Virginia Woolf està plena de secrets i ironies que vas descobrint", ha dit. L'actriu també ha celebrat la possibilitat de poder tenir contacte amb les espectadores i ha assegurat que això és part del que "commou" al públic.

Una habitación propia ja ha fet cinc temporades a Madrid i ha girat per altres localitats de l'Estat, on en molts casos ha exhaurit entrades. A Barcelona es pot veure a la Sala Beckett fins al 21 de març. Pel que fa a la rebuda que ha tingut, Sanchis ha destacat que a molts dels teatres els joves han mostrat molt d'interès pel muntatge. Per l'actriu això ha estat important i ha assegurat que els joves reben el text "amb més emoció" perquè el desconeixen. "No saben moltes de les coses que explica Virginia Woolf perquè se suposa que s'ha passat pàgina", ha advertit. Així mateix, ha celebrat que la gent jove vagi al teatre.

Cicle #jotambé.

El director de la Sala Beckett, Toni Casares, ha avançat que l'obra és el pròleg del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder, que proposa una reflexió sobre el poder establert. "En aquest moment té més sentit que mai fer-lo a Barcelona", ha dit Casares. El cicle inclourà diferents activitats, espectacles, xerrades i cursos, que estaran comissariats per Maria Olivella i Pastora Martínez, membres de la Unitat d'Igualtat de la UOC. El cicle es farà entre el 7 d'abril i el 6 de juny.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —