La Salle i l'ISGlobal elaboren un mapa sonor del confinament a Catalunya - Diari de Barcelona

Sons al balcó
La Salle i l'ISGlobal elaboren un mapa sonor del confinament a Catalunya
El projecte "Sons al balcó" utilitza 366 vídeos que ha enviat la ciutadania en els quals s'aprecien els sons durant l'estat d'alarma
Investigadores i investigadors de La Salle-Universitat Ramon Llull i de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) estan elaborant un mapa sonor del confinament a Catalunya, després de recollir un total de 366 vídeos enviats per laciutadania en els quals s'aprecien els sons durant l'estat d'alarma.
El projecte, denominat "Sons al balcó", també ha inclòs una enquesta sobre la percepció individual de les persones participants en el projecte, que han assegurat majoritàriament que el confinament ha tingut un aspecte positiu: la disminució de la contaminació acústica.
Un 63,4% dels enquestats han qualificat com a "molt bo" el seu entorn sonor durant el confinament, mentre que només el 16,4% ha contestat que ja era "molt bo" abans de l'estat d'alarma i el conseqüent període de quarantena.
"És destacable que només al voltant del 6,8% de la població valora el seu paisatge sonor com a 'neutre', 'dolent' o 'molt dolent' durant aquests mesos de confinament", ha explicat Rosa Maria Alsina, investigadora del Grup de Tecnologies Media de La Salle-URL, que lidera el projecte.
Després de recollir els vídeos, l'equip d'investigació està fent ara el treball de comparar les mostres per veure les diferències i extreure'n conclusions. Els vídeos i les respostes de l'enquesta s'han estat recollint fins que Barcelona va entrar en la fase 2 de desescalada.
"Tenim vídeos de bona part del territori català, tant de zones rurals com de grans ciutats", ha comentat Maria Foraster, que participa en la investigació.
La ciutat de Barcelona és l'espai geogràfic d'on s'han gravat la majoria de vídeos per a "Sons al balcó", que l'equip xifra al voltant de 130, encara que també en disposen de molts provinents de Badalona, Girona, Tarragona, Reus, Lleida i de petits municipis de la Catalunya Central o les zones pirinenques.
"Ara analitzarem els resultats de l'enquesta perceptiva juntament amb el tipus de sons que els ciutadans han destacat en les seves respostes i amb la informació que es pugui extreure dels vídeos proporcionats per la ciutadania", ha dit Alsina. "Veurem -ha afegit- quin tipus de sons apareixen en els vídeos, i treballarem aquestes dades juntament amb les seves ubicacions, que tenen molt a veure amb els sons que se senten".
L'estudi "Sons al balcó", pioner a Catalunya, es va posar en marxa amb la voluntat d'estudiar la modificació en l'ordre acústic a conseqüència del confinament.
Segons l'equip investigador, el gran nombre de mostres recollides permetrà estudiar l'excepcionalitat sonora provocada per la pandèmia, i també investigar sobre la importància de la disminució de la contaminació acústica.

