Fotografia d'arxiu del secretari general de Salut Marc Ramentol en una roda de premsa
Per EFE
Publicat el 18 d’abril 2021

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, s'ha obert a revisar el toc de queda abans que acabi l'estat d'alarma si millora la pandèmia, que avui s'ha cobrat 1.604 nous contagis encara que el virus frena la seva velocitat i baixen els ingressos a les UCIs.

Ramentol s'ha inclinat, en declaracions a Catalunya Ràdio, per reconsiderar el toc de queda nocturn, amb prou feines 24 hores després que la consellera de Presidència, Meritxell Budó, advertiu que aquesta mesura no es pot mantenir sense l'estat d'alarma i acusés "d'irresponsabilitat" el president del Govern central, Pedro Sánchez.

El secretari de Salut ha admès que "ni de lluny haurà acabat l'emergència pandèmica a Catalunya" quan el 9 de maig proper s'aixequi l'estat d'alarma, però s'ha mostrat favorable a modificar el toc de queda nocturn abans d'aquesta data, donat l'impacte emocional que comporta entre la població.

"No sé si cal esperar al 9 de maig per revisar aquesta mesura", ha defensat Ramentol, que ha recordat que la Generalitat està estudiant els instruments legals al seu abast per emparar les restriccions que siguin necessàries, en el cas que la pandèmia no estigui controlada una vegada cessi l'estat d'alarma.

Les dades

Les dades epidemiològiques d'aquest diumenge apunten al fet que el coronavirus frena el seu avanç a Catalunya, on en les últimes 24 hores s'han detectat 1.604 nous contagis, lluny dels 2.000 que s'han superat en els últims dies, al mateix temps que es redueix la velocitat de transmissió -1,32 enfront de l'1,38 de la vigília- i el risc de rebrot, que se situa en 346, dotze punts per sota del dia anterior.

Les UCIs compten també amb dotze pacients menys, amb el que la xifra d'ingressats ha baixat a 495, però segueix augmentant el nombre d'hospitalitzacions, que pugen a 1.679 enfront dels 1.604 d'ahir.

En les últimes hores, el coronavirus s'ha cobrat 17 vides més a Catalunya, de manera que la xifra de defuncions des de l'inici de la pandèmia s'eleva a 21.663, però el nombre de morts és la meitat que la vigília, quan es van comptabilitzar 34 morts per la malaltia.

Així mateix, d'acord amb les dades actualitzades aquest diumenge pel Departament de Salut, el 8,3% dels catalans estan ja immunitzats contra el coronavirus, dos punts més que ahir, i 1.561.983 han rebut la primera dosi de la vacuna, la qual cosa suposa un 21,8%.

En aquest sentit, Ramentol s'ha mostrat convençut que Catalunya pot aconseguir l'objectiu de vacunar el 70% de la població a finals d'aquest estiu, sempre que arribin "els dosi compromeses".

Campanya a favor de la vacunació

Per fomentar les immunitzacions, la Generalitat llança demà una campanya de conscienciació ciutadana sobre la necessitat de vacunar-se contra el coronavirus que, en qualsevol cas, no es basarà en imatges de polítics rebent la seva dosi: "ho faran quan els toqui per franja d'edat", ha afegit Ramentol.


Imatge de la campanya que la Generalitat llançarà demà. Font: ACN | Departament de Salut

La campanya consisteix en vídeos que s'emetran en mitjans de comunicació i en xarxes socials en els quals es veu personatges coneguts preparant-se per ser vacunats, com l'epidemiòleg Antoni Trilla, el periodista Ramon Pellicer, la model Judith Mascó o el director de cinema Ventura Pons.

Per la seva banda, el vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, Ferran Moraga-Llop, ha demanat aquest diumenge no afegir "matisos polítics" a la campanya de vacunació contra la Covid-19 empresa a Espanya i utilitzar només "l'evidència científica" per executar-la, amb l'objectiu de no caure en la "imprudència".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —