Salut preveu fer 9.000 hospitalitzacions més a domicili en tres anys - Diari de Barcelona

Óscar Villalvilla, assegut a la taula del menjador i envoltat de retrats familiars, repassa amb la infermera del dispositiu d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Clínic, Begoña Ibáñez, el tractament que han seguit en els darrers dies. El metge internista, Emmanuel Coloma, l'ausculta i la infermera el portarà al dormitori per fer-li un electrocardiograma. Està previst que en aquesta visita li donin l'alta, després que el 24 de juliol ingressés, a casa seva, per una descompensació de la insuficiència cardíaca que pateix. "Les visites han estat excel·lents. I en la pandèmia, crec que és molt millor que hàgim pogut estar a casa", reflexiona la seva parella, Lourdes Fernández.
El metge internista d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Clínic, Emmanuel Coloma, ausculta Óscar Villalvilla. Font: ACN
Salut treballa per fer 9.000 hospitalitzacions més a domicili en els tres anys vinents. L'hospitalització a domicili és una modalitat alternativa a l'ingrés convencional en què el pacient pot rebre el tractament a casa amb els mateixos criteris de qualitat i seguretat que a l'hospital. El 2019 va representar unes 17.000 altes.
Consensuar un model organitzatiu d'aquest recurs era un treball de fons que la pandèmia ha accelerat: "Ens pot ajudar molt davant la Covid-19 i en altres situacions", destaca la directora de l'Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes. A principis d'abril, els llits a domicili es van triplicar, amb uns 1.600, entre pacients amb Covid-19 i amb altres patologies.
Orígens
L'hospitalització a domicili, que es va estendre a Catalunya a finals dels anys 90 i amb una primera experiència a l'Arnau de Vilanova el 1996, s'ha més que doblat en l'última dècada: passant d'unes 8.000 altes el 2009 a unes 17.000 el 2019. Aquest any es preveu que les hospitalitzacions a domicili arribin a les 20.000, sobretot per l'augment de llits durant les setmanes de més impacte de la pandèmia: "Va ser especialment efectiu amb la Covid-19, quan els hospitals van haver de muntar llits on no n'hi havia", recalca Acebes.
Carme Hernández, responsable del dispositiu d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Clínic, destaca que "estan demostrats els grans beneficis" per al pacient i per al sistema de salut de l'hospitalització a domicili, amb "menys infeccions" i "les visites dels professionals, com en l'ingrés a l'hospital, però amb la comoditat d'estar a casa. El grau de satisfacció és molt alt", diu. El Clínic té actualment 48 hospitalitzacions a domicili, que equivalen a dues sales de l'hospital.
Tractament i visites diàries a casa
L'hospitalització a domicili no és el seguiment de patologies cròniques o un servei d'atenció domiciliària urgent, ni l'atenció a pacients amb perfil de baixa complexitat. És una alternativa a l'hospitalització convencional i que hi opten pacients que requereixen un ingrés hospitalari. Hi ha una sèrie de criteris d'inclusió, com que el pacient vulgui optar per aquesta modalitat, i d'exclusió, com viure sol o bé trobar-se en una situació de vulnerabilitat social.
Poden ser pacients procedents de qualsevol servei de l'hospital; per exemple, amb patologies respiratòries (aquest va ser el diagnòstic més freqüent dels pacients ingressats a casa el 2019, que van representar un 28% del total); del ronyó i les vies urinàries (16% el 2019) o circulatòries (9,5%).
Els pacients s'hospitalitzen a domicili per escurçar l'ingrés al centre sanitari, per exemple després d'una operació, o bé per substituir-lo i ingressar directament a casa. Els equips, formats per metges i infermeres, es traslladen a casa del pacient i disposen de recursos diagnòstics i terapèutics com els d'una planta d'hospital: ecografies, electrocardiografies, transfusions sanguínies, recanvi de sondes, suport vital bàsic i avançat, etc. "El metge i la infermera fem una valoració conjunta del pacient, que es trasllada en ambulància a casa, i establim el tractament", explica el doctor Emmanuel Coloma.
Les visites de la infermera de pràctica avançada són diàries i cada tres dies hi va conjuntament amb el metge. Més enllà de les visites al domicili, els equips d'hospitalització a domicili han d'assegurar l'atenció als pacients les 24 hores del dia i han de garantir la visita a la casa en cas de necessitat en qualsevol moment. "És molt important que entre la infermera i el pacient hi hagi una bona comunicació i sobretot que el pacient confiï en l'equip que l'està atenent, que sàpiga que pot contactar-hi en qualsevol moment", indica la infermera de pràctica avançada, Begoña Ibánez.
Begoña Ibáñez, infermera del dispositiu d'Hospitalització a Domicili de l'Hospital Clínic. Font: ACN

