Vacunació
Per ACN
Publicat el 29 de juliol 2021

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha previst que es podria arribar a la immunització del 85-90% de la població durant la tardor, entre setembre i novembre. Aquest percentatge inclou no només els vacunats sinó també les persones que s'hagin infectat en els darrers sis mesos. El 70% d'immunitzats s'assolirà entre finals d'agost i principis de setembre però la variant Delta ha fet pujar la immunitat de grup fins a gairebé el 90%. D'altra banda, Cabezas ha descartat la necessitat d'una tercera dosi per a tota la població però sí ha reconegut que s'està plantejant que els trasplantats o amb un tractament immunosupressor la rebin "en un període relativament curt de temps".

La secretària ha explicat que no es pot afinar més en les previsions perquè desconeixen el número real de vacunes que es rebran en els propers mesos, més enllà d'un increment de les de Moderna. Ha apuntat que per arribar a aquest 85-90% d'immunitzats s'haurà d'obrir la vacunació a les franges més joves, entre 12 i 16 anys, però això no es farà fins que no s'avanci més en les que estan actualment oberta. Salut manté com a prioritat finalitzar la vacunació dels majors de 30 anys ja que són els més susceptibles d'empitjorar si contrauen la covid.

Pel que fa al debat de rebre una tercera dosi, Cabezas ha defensat que és més important arribar a més població amb la pauta completa que no començar a posar terceres dosis. Ha assegurat que arribar a més immunitzats és la millor estratègia per frenar la circulació del virus i, al mateix temps, protegir als més grans. "Primer assegurem que tota la població pot tenir la pauta completa de vacunació", ha dit.

La previsió és arribar als nou milions de dosis administrades durant aquesta setmana i als cinc milions amb almenys una dosi.

El 63% dels ingressats no estaven vacunats

Salut ha actualitzat les xifres sobre l'estat vacunal dels ingressats. Així, del total de 4.790 persones que han ingressat en un hospital des de l'1 de juliol, el 63% no estava vacunat, el 10% tenia la pauta parcialment i el 25% completa. La secretària ha destacat que molts dels no vacunats que han acabat ingressats "fa mesos" que se'ls ha ofert la possibilitat de rebre el vaccí.

En el cas de les UCI, el 73% són no vacunats, el 12% vacunats parcialment i el 15% amb la pauta completa. Cabezas ha explicat que un major percentatge d'ingressats amb pauta completa s'explica pel fet que hi ha més població amb les dues dosis que no pas amb la pauta iniciada.

El 7% de les morts són a residències, quan eren el 40%

El mateix passa a les residències, on el 86,4% dels contagiats tenien la pauta completa i el 95% dels morts. En aquest sentit, Cabezas ha insistit que a pràctica totalitat del col·lectiu ha rebut els vaccins i que per això és normal que les víctimes ho estiguin. Aquestes però acostumen a presentar altres patologies i la covid fa que es desestabilitzin.

Pel que fa a la moralitat, Cabezas ha concretat que fins ara les morts a les residències havien representat el 40% del total, mentre que ara són el 7%. Amb aquestes xifres, la secretària ha defensat que les vacunes estan funcionat "magníficament" i estan aturat la mortalitat, també en l'entorn residencial.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —