Confinament salut visual
Publicat el 02 de juny 2020

El confinament ens ha obligat a passar moltes més hores a casa de les que eren habituals abans de la pandèmia de la Covid-19. Després de sis setmanes a l'interior, hi ha qui ha notat la vista més cansada o irritada i, fins i tot, hi ha qui ha patit un augment en les diòptries de graduació de miopia.

Durant els dies de confinament, la majoria de la població ha fet activitats dins de casa. Perquè, exceptuant el moment de sortir a les vuit del vespre per aplaudir als balcons, fer alguna compra o passejar el gos, tot el que implicava distàncies de més de 5 metres no es podia fer. Així doncs, en general, totes les activitats requerien un esforç de la vista de prop.

Jordi Fornons, òptic-optometrista de l'òptica Tutusaus de Barcelona, explica que dins l'ull hi ha un grup de músculs que s'encarreguen de l'acomodació, és a dir, l'exercici que fa l'ull per ser capaç d'enfocar objectes a més de 5 metres fins a una distància de prop d'uns 40 centímetres. De mitjana, a partir dels 45 anys, la capacitat per enfocar de prop es perd i apareix la presbícia, també coneguda com a vista cansada. Fornons explica que durant aquests dies "hem creat un abús de la rutina diària de visió de prop, i el fet de no sortir no ens ha permès relaxar l'acomodació."

Però el confinament per si sol no és l'únic culpable. Teletreballar amb l'ordinador, mirar sèries a la tauleta o fer videotrucades amb el mòbil han estat activitats habituals per a la majoria de les persones. Fornons explica que "el fet d'estar de mitjana 16 hores diàries mirant el mòbil, la televisió, l'ordinador o la tauleta provoca un sobreesforç de l'acomodació" i ho compara amb l'activitat al gimnàs. "És com si en comptes d'una hora d'esport, en fas 15. Evidentment, els músculs et faran mal". 

Els aparells electrònics comporten altres problemes. Quan mirem el mòbil, el ritme de parpelleig s'alenteix sense que ens n'adonem i ens produeix picor i cansament als ulls, perquè no s'hidraten bé.  D'altra banda, les pantalles tenen radiacions, conegudes com a "llum blava" que també contribueixen al cansament ocular

Augment de les persones amb miopia

La Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) apunta també que, malgrat que encara no disposen de dades per confirmar-ho, preveuen que les condicions del confinament hagin augmentat el risc de miopia en infants i adolescents.

Aquesta, però, és una tendència a l'alça des de fa uns anys a causa del canvi d'hàbits dels joves, que passen menys hores a l'exterior que les generacions anteriors. Segons un informe de 2018 de l'associació Visión y Vida, 6 de cada 10 joves d'entre 17 i 27 anys a Espanya són miops, una condició que augmenta especialment entre els nascuts després del 2000, la generació digital nativa. 

Vídeo espot de la campanya informativa 'Objectiu miopia' de la UPC per conscienciar sobre la miopia entre els joves

Com podem millorar la salut visual?

Jordi Fornons afirma que el més convenient és tenir una rutina d'higiene i salut, que es resumeix en tres recomanacions bàsiques:

  1.  Tenir una bona llum ambiental. Idealment, que la llum natural de l'exterior il·lumini l'habitació, però si no, es pot encendre la interior. Mai s'ha de treballar només amb la llum de la pantalla de l'ordinador.
  2. Mantenir una distància d'entre 40 i 50 centímetres de l'ordinador per evitar forçar la vista. 
  3. Fer servir filtres de pantalla, tant per la televisió com per l'ordinador, per bloquejar els efectes de la llum blava. 

A més, explica que quan s'està moltes hores davant una pantalla és convenient descansar. Fornons explica que cada mitja hora o cada hora, el que ens interessa és deixar de focalitzar en aquesta distància de la vora i mirar de lluny —a més de 5 metres— i focalitzar un objecte fins a veure'l nítid. Després, cal tornar a mirar de prop, sigui l'ordinador o la nostra mà. Repetir aquest procés dos cops abans de seguir treballant permet relaxar el sistema visual i evitar carregar-lo en excés. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —