Salvini
Per EFE
Publicat el 04 d’octubre 2020

L'exministre d'Interior italià i líder de la Lliga, Matteo Salvini, se n'ha ensortit amb la seva. En el procés en què és imputat per segrest de persones -per bloquejar durant cinc dies els migrants a bord d'un vaixell de la Guàrdia Costanera- hauran de declarar el primer ministre, Giuseppe Conte i diversos ministres sobre la política de "ports tancats" que va secundar tot l'Executiu.

En la primera vista de l'audiència preliminar celebrada aquest dissabte en el Tribunal de Catània, a Sicília, el jutge Nunci Sarpietro ha demanat escoltar com a testimonis al primer ministre, i també a l'actual ministra de l'Interior, Luciana Lamorgese, i els qui durant els fets eren ministres de Transports i Ports, Danilo Toninelli, i de Defensa, Elisabetta Trenta. També haurà de presentar-se en el Tribunal el que era vicepresident del Govern durant els fets, Luigi di Maio i actual ministre d'Exteriors.

Salvini arribant al Tribunal de Catània

Així, el jutge ha fixat les pròximes audiències en les quals es prendrà declaració als testimonis: el 20 de novembre tocarà a Conte, Trenta i Toninelli; i el 4 de desembre serà el torn de Di Maio i Lamorgese. Amb l'adquisició de les peticions de la defensa i de la fiscalia i aquests nous testimoniatges, el jutge de l'audiència preliminar de Catània decidirà si absol Salvini o obra un judici.

"Aniré davant jutge, per descomptat. Quan la magistratura et crida, també els líders polítics han de respondre. Informaré de tot el que tingui coneixement, amb total transparència, com sempre ho he fet i com sempre ho faré", ha respost el primer ministre Conte sobre la citació del jutge de Catània.

Bloqueig de migrants

Els fets es refereixen a quan, del 27 al 31 de juliol de 2019, Salvini va bloquejar al vaixell Gregoretti, que tenia a 135 immigrants a bord, resultat de dues operacions de salvament diferents dutes a terme per les autoritats italianes en aigües malteses a petició de la Valeta.

Mentre era ministre d'Interior, el govern format pel Moviment 5 Estrelles i la Lliga de Salvini va implementar l'anomenada política dels "ports tancats", que impedia l'arribada dels vaixells de les ONG que rescataven migrants en el Mediterrani central.

Salvini: "S'ha demostrat que no actuava sol"

Després de l'audiència, Salvini ha aparegut en una roda de premsa acompanyat de la seva advocada, una de les més famoses del país, i també parlamentària de la Lliga, Giulia Bongiorno. Se'l veia satisfet perquè el jutge hagi convocat a una bona part del govern italià, ja que l'advocada de Salvini s'havia limitat a demanar el testimoniatge de l'actual ministre de l'Interior, Lamorgese, per a demostrar que els vaixells que han rescatat migrants continuen esperant dies per a desembarcar. Conte, Di Maio i la resta no entraven dins els seus plans.

Just diversos dies després del cas Gregoretti i després de les tensions entre la Lliga i els seus socis el Moviment 5 Estrelles i la figura de Conte, Salvini va decidir abandonar l'Executiu, la qual cosa va provocar el naixement d'un segon govern amb Conte i el suport del Partit Demòcrata.

"Ha estat la meva primera vegada davant una Cort com a possible culpable i acusat, estic absolutament satisfet d'haver escoltat d'un jutge que el que vaig fer no ho vaig fer sol. Va ser part d'un procediment", ha dit el líder de la Lliga.,

Salvini ha explicat que "en un moment de crisi com aquest, com a italià m'agradaria que el primer ministre i la resta de ministres s'ocupessin dels problemes dels italians les 24 hores del dia i no haguessin d'anar als tribunals per a dir el que tothom sap". I ha afegit: "Espero que el primer Ministre i els ministres vinguin aquí mitja hora i després tornin a ocupar-se dels problemes dels italians. M'he negat a dir que ells també són culpables. La meva tesi és que ells també són innocents".

Hores després, el líder de la Lliga donava les gràcies pel suport rebut els darrers dies. De fet, el polític ha convertit la citació en una campanya d'auto-promoció política, amb un acte a Catània mateix la nit de divendres. Les fortes mesures de seguretat no han impedit certes enganxades entre partidaris i detractors de l'ex-vice-primer ministre.


La fiscalia també demana l'absolució

El jutge vol veure més clar en haver notat "contradiccions" en les diferents posicions, per la qual cosa l'audiència preliminar continuarà almenys amb altres dues vistes. Una decisió escrupolosa del jutge ja que la Fiscalia de Catània va tornar a sol·licitar, com havia fet en la primera fase del procediment, el "no procedir" amb el procés i per tant l'absolució de Salvini de l'acusació de segrest de persona. L'advocada Bongiorno demana igualment que no continuï el procés al no existir cap delicte.

La defensa ha presentat un document de 50 pàgines en el qual s'argumenta que tots els membres del Govern van ser informats i estaven d'acord amb la decisió de bloquejar la nau Gregoretti fins que hi hagués la garantia de la reubicació dels migrants en diversos països europeus.

A més, argumentava, que el mateix mecanisme també es va aplicar en diversos episodis posteriors, quan ell ja no estava en Interior, com en el cas del vaixell "Ocean Viking", que va romandre en la mar del 18 al 29 d'octubre de 2019 abans de la concessió d'un port de desembarcament a Itàlia, a l'espera que París, Berlín i Roma trobessin una solució.

El document també rebutja enèrgicament la possibilitat d'un segrest perquè "no s'ha produït cap privació il·legal de la llibertat personal, a l'espera de l'organització del seu trasllat al seu destí final".

Salvini en acabar l'audiència ha carregat contra el ministre de Justícia, Alfonso Bonafede, per l'estat en el qual es troben els tribunals, ja que mentre esperaven la decisió del jutge, un bloc de marbre de la paret ha caigut sobre el peu de la seva advocada, i ha hagutde sortir en cadira de rodes, per la qual cosa emprendrà accions legals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —