Salvini i Conte
Per EFE i Redacció
Publicat el 31 de juliol 2020

El Senat italià permet l’obertura d’un judici contra el líder d’ultradreta Matteo Salvini, per bloquejar al mar el vaixell de l’ONG espanyola Open Arms amb immigrants a bord, fa un any, quan era ministre d’Interior. La decisió ha estat avalada per 149 senadors, entre els quals hi ha els vots de l’antisistema Moviment Cinc Estrelles (M5S) i els progressistes Partit Demòcrata (PD), Lliures i Iguals (LEU) i Itàlia Viva (IV), entre d’altres. D’altra banda, hi ha hagut 141 vots en contra i tan sols una abstenció.

“Estic orgullós d’haver defensat Italià: ho tornaria i ho tornaré a fer, també perquè en aquest mes de juliol els desembarcaments són sis vegades els de l’any anterior”, sentencia Salvini. A més a més, ha declarat que té “la consciència neta” i no té “por”. “No em deixaré intimidar, no em silenciaran: recordo a tots els parlamentaris que, tard o d’hora, el judici dels votants arribarà”, ha afegit.

Durant l’agost del 2019, el llavors ministre va bloquejar durant 20 dies la nau d’Open Arms en què hi havia 150 persones salvades al mar, a causa de la seva política de ports tancats. El vaixell havia rescatat els immigrants en diverses operacions i esperava l’obertura d’un port europeu per a desembarcar. Salvini, des del primer moment, es va negar a oferir el port. El 15 d’agost, però, la Justícia italiana va respondre a un recurs de l’organització espanyola contra el veto de Salvini i es va permetre entrar al vaixell en aigües de l’illa de Lampedusa, per protegir-se del mal temps. No va ser fins al 20 d’agost, però, que la Fiscalia va permetre el desembarcament dels 83 supervivents que restaven a bord, ja que la resta havien hagut de ser evacuats dies abans.

Tot i que l’aprovació del Senat no implica l’enjudiciament directe de l’exministre, aquest podria haver d’enfrontar-se a l’acusació de segrest de persones, per part del Tribunal de Ministres de Palerm, si una audiència preliminar al Tribunal ho aprova.

La seva defensa

Durant la seva intervenció al Senat, Salvini va defensar-se afirmant que va actuar d’acord amb tot el Govern i que el primer ministre, Giuseppe Conte va ser el seu “còmplice”. Va criticar durament, també, els seus antics socis del Cinc Estrelles i va titllar la votació de qüestió “política”.

Per la seva banda, però, la senadora del M5S, Elvira Lucia Evangelista, ha reafirmat que “Va ser una política personal de Salvini” i que, fins i tot, el mateix Conte el va pressionar perquè fes desembarcar els menors i els més vulnerables.

Una nova onada migratòria

La votació del Senat coincideix amb un augment considerable del flux migratori des de les costes del nord d’Àfrica a les costes italianes. Al país, de moment hi han desembarcat 13.381 immigrants, mentre que, segons dades del Ministeri d’Interior, l’any passat en aquest període només n’hi havia hagut 3.654.

Segons el Ministeri, aquest augment es deu a la pandèmia del coronavirus i la “gravíssima” crisi econòmica que ha colpejat els països nord-africans. Salvini, però, ha afirmat que això es deu al fet que no s’apliqui la seva política de ports tancats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —