Sánchez
Per ACN
Publicat el 21 de juny 2021

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat avui la concessió de l'indult als líders independentistes empresonats arran del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 com a "primer pas" de la reconciliació de la societat catalana i de Catalunya amb la resta de l'Estat. "Traiem de la presó nou persones, però sumem simbòlicament milions de persones a la convivència", ha dit en una conferència que ha pronunciat al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Sánchez ha avançat que l'indult l'aprovarà demà dimarts el Consell de Ministres i ha fet un al·legat a la convivència i el retrobament. "Aquesta mesura de gràcia obrirà aquest camí", ha considerat.

Sánchez ha exalçat la Constitució de 1978 com a exemple de la reconciliació entre espanyols després de la dictadura i ha demanat "atenir-s'hi", ja que "fora de la lleialtat i de la legalitat democràtica no hi ha espai per a la política". "No esperem que els qui defensen la independència canviïn les seves idees, però aspirem que es comprengui que no hi ha camí fora de la llei" ni tampoc "si s'atropella part de la societat", com creu que va passar la tardor del 2017."Hem d'aconseguir, si no la unanimitat, la unió d'una gran part de la societat catalana i d'Espanya", ha indicat, i per això veu necessari "recuperar el diàleg i la convivència amb els milions de catalans que se senten emocionalment lligats als dirigents que avui són a la presó". "Podríem seguir així indefinidament, continuar amb el memorial de greuges i tornar als retrets", ha plantejat, o bé "dedicar les energies a resoldre el problema". "I això és el que el govern d'Espanya ha decidit: afrontar el problema i buscar la concòrdia", ha sentenciat.

Sánchez ha reivindicat la "unitat dels pobles d'Espanya" tot i assumir "la diversitat territorial" de l'Estat i ha dit que no el concep sense Catalunya "com tampoc Catalunya es pot entendre sense Espanya". "Hem escoltat amb massa freqüència invocar la ruptura" com a impulsor de millores, ha assegurat, però la seva proposta passa perquè "sigui la unió l'instrument del gran canvi social i econòmic que exigeix Catalunya, Espanya i Europa".

Protesta al carrer a favor de la independència i l'amnistia

El president espanyol ha escollit el Liceu, on aquests dies s'hi està representant 'La Bohème' de Giacomo Puccini, com a símbol de la "reconstrucció", ha dit, després de diverses vicissituds com el gran incendi de l'any 1994. Hi havia convidades unes 300 persones però no hi ha assistit cap membre del Govern, ni la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Al carrer s'han desenvolupat diverses protestes contra l'acte de Sánchez i aquesta disconformitat s'ha traslladat també a la platea, on un jove que ha exhibit un domàs d'Arran ha reclamat a crits la independència i l'amnistia al president espanyol quan ha anunciat la concessió de l'indult. En acabar l'acte, una dona que lluïa una papallona groga a la solapa ha esperat dempeus el president i li ha demanat que la conferència no es convertís en un "monòleg".

Davant dels qui s'oposen als indults, Sánchez ha insistit que són "la possibilitat de començar de nou" i ha recordat el seu compromís d'investidura amb el diàleg i la solució del conflicte polític català: "Estem obligats a desbrossar el camí". A més, ha asseverat que "el futur ha d'importar molt més que el passat" a l'hora de prendre decisions polítiques. "El govern d'Espanya farà el pas ara i aprofitarà qualsevol motiu per propiciar el retrobament de la societat catalana i el conjunt de la societat espanyola", ha esgrimit.

Els partits independentistes titllen l'acte de propaganda

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilata, la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, el portaveu del PDeCAT a Madrid, Ferran Bel, i la diputada de la CUP Mireia Vehí han qualificat de "propaganda" l'acte de Sánchez a Barcelona.

Des de les portes de Congrés, tots quatre han aprofitat l'acte de lliurament de les 200.000 signatures recollides per les entitats Òmnium i Amnistia i Llibertat a la cambra baixa per recordar a Sánchez que els indults són una solució "parcial" però no "la solució" definitiva al conflicte.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —