Pedro Sánchez
Per Redacció
Publicat el 13 d’octubre 2021

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha rebutjat la proposta del referèndum d'autodeterminació que ha plantejat EH Bildu a l'hora de respondre a la seva portaveu, Mertxe Aizpurua. Sánchez, en la sessió de control d'aquest dimecres, ha estat molt clar en la resposta a la diputada basca, després que aquesta li hagi demanat que deixés "d'actuar com la dreta" i demostrés que aquest govern, que es defineix com a progressista, actui com a tal. Aizpurua ha demanat a Sánchez que faciliti que les nacions de l'Estat decideixin sobre el seu futur econòmic, polític i social.

"El pitjor que podem fer és fracturar i dividir (la societat) amb referèndums interessats i binaris que no ajuden ni aporten res", ha sentenciat el president del Govern. Un referèndum, ha argumentat, no només no té cabuda en la Constitució espanyola, sinó que a més a més, des d'un punt de vista social tampoc no té sentit quan s'està "accelerant" la integració europea i els empresaris i sindicats "estan donant exemple d'unitat i acord". Aquest esperit, ha apuntat, també es pot promoure en les corts generals.

"És evident que compartim que la ciutadania ha de ser qui decideixi, però discrepem sobre la manera d'expressar aquesta opinió", perquè "nosaltres creiem en la democràcia representativa" i al Congrés "s'expressa la voluntat popular en forma de la representació dels grups parlamentaris", ha assegurat Sánchez durant la sessió de control.

La portaveu d'EH Bildu ha assenyalat que la democràcia participativa és alguna cosa habitual i comuna a Europa, "ni divideix ni confronta, són expressions democràtiques acceptades i respectades", però a Espanya, ha criticat, "no es pot decidir sobre l'expropiació d'habitatges (...), els toros ni si és moment de posar fi a la monarquia ni tampoc es permet a les nacions de l'Estat decidir sobre el seu futur".

Xoc entre PSOE i PP

Sánchez també ha afirmat que l'escridassada i els xiulets contra ell durant la desfilada del 12-O demostren com el PP i la ultradreta "entenen la convivència i el respecte a l'ordre constitucional". El president espanyol ha retret a Pablo Casado que aquest cap de setmana afirmés que Espanya està "en bancarrota". Unes manifestacions "falses" que no només "insulten la intel·ligència dels espanyols", sinó que "van en contra de l'interès d'Espanya", ha sentenciat.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions després que Casado hagi avalat l'escridassada perquè al seu entendre és "la veu del carrer", i ha insistit que el govern espanyol ven uns "brots verds" inexistents: "Això acabarà malament per culpa seva, li passarà com a Zapatero i el PP haurà de rescatar Espanya per tercera vegada", ha assegurat.

En resposta, Sánchez ha afirmat que "Espanya no està en bancarrota: creix, crea ocupació i té una prima de risc baixa. No sé on el portarà la seva oposició, però li demano que no faci declaracions que a més de ser falses i insultar la intel·ligència dels espanyols, van en contra de l'interès d'Espanya".

Casado també ha proposat a Sánchez que malgrat que no hi ha acord sobre el CGPJ el PSOE i el PP renovin ara el TC i el Defensor del Poble. Ha insistit que "el 'sanchisme' és radicalitat i sectarisme", i ha acusat el president del govern espanyol d'haver incomplert "totes les seves promeses" als espanyols.

Per la seva banda, el líder socialista ha demanat a Casado que no utilitzi "una visió avantatgista de la legalitat democràtica". "Compleixi amb tota la legalitat democràtica i els compromisos de la Constitució", ha sentenciat.

La problemàtica de les elèctriques

Sánchez també ha respost una pregunta del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que li ha demanat canvis al decret de les elèctriques que el Congrés vota aquest dijous, perquè "tal com està concebut implica que les elèctriques repercuteixen costos als contractes fixos dels clients industrials, fet que ha provocat que algunes empreses hagin aturat la seva activitat".

"No és acceptable que les elèctriques utilitzin les empreses, però la solució no és una retallada simple de beneficis", ha dit Esteban, que l'ha advertit que en aquesta decisió "en joc el futur de l'economia i la producció industrial", i també "el seu propi govern".

En la seva resposta, Sánchez ha afirmat que calen reformes a escala europea per "posar punt final a l'especulació financera als mercats de CO2". "Em sembla de justícia social que les empreses energètiques que estan cobrant molt per sobre dels seus costos ajudin", ha dit el president espanyol.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —