Les sancions, útils per fomentar l'ús de mascaretes però no per aturar els 'botellons' - Diari de Barcelona

mesures preventives
Les sancions, útils per fomentar l'ús de mascaretes però no per aturar els 'botellons'
Les Castelles, Astúries i el País Basc són les comunitats on se n'han denunciat més, mentre que Catalunya és la més sancionadora
La majoria de les autonomies han aprovat des del final de l'estat de l'alarma decrets per sancionar els incompliments de les normes que volen evitar l'expansió del coronavirus i que han servit per exemple, per generalitzar l'ús de mascaretes, però que no han tingut el mateix efecte per frenar els 'botellons'.
Les sancions mantenen, en general, unes quantitats molt similars a les diferents comunitats, que oscil·len entre els 100 euros per no dur mascareta, una falta que es considera lleu, fins els 600.000 euros les més greus per no acomplir els horaris de tancament dels establiments o organitzar festes privades o 'botellons'.
Segons les diferents administracions regionals i locals, la manca de disciplina més comú sancionada ha estat el fet de no dur mascareta, encara que en molts territoris aquesta norma es va acomplint cada vegada més, especialment des que els contagis han incrementat.
El problema amb els 'botellons'
A Oviedo, a Astúries, s'interposen diàriament entre set i deu multes per no dur mascareta, i en les últimes setmanes han augmentat les relacionades amb l'organització de 'botellons', les festes privades i als locals d'oci. Una situació similar hi ha a Gijón, on es multa amb 6.011 euros excedir l'afroament dels locals i amb entre 150 i 200 euros celebrar un 'botellon'.
A Castella i Lleó es va aprovar el juliol un règim sancionador amb multes que oscil·len entre els 100 (en cas d'infraccions lleus) i els 600.000 euros (en casos mot greus, referits als incompliments que poden suposar contagis de més de 150 persones). Un dels debats que han enfrontat govern i oposició en aquesta comunitat autònoma ha estat el tancament, per motius sanitaris, dels prostíbuls de la comunitat.
A Castella-La Manxa està en tramitació una llei on s'hi recolliran les multes que comportarà l'incompliment de les mesures sanitàries per combatre la Covid-19 i que van també des dels 100 fins els 600.000 euros. En el cas dels ajuntaments manxecs, no hi ha normatives específiques, si bé la policia local sanciona per no dur mascareta o fer 'botellons' al carrer, aquesta sota l'ordenança que ja hi havia abans pel consum d'alcohol al carrer.
A Albacete, durant els deu dies que s'havia d'allargar la 'feria', del set al 17 de setembre, la Policia Local va interposar 420 sancions per incomplir la normativa sanitària. D'aquestes, 141 van ser per fumar en llocs on no estava permès i 20 a establiments, sobretot per no respectar la distància entre taules o permetre ballar els clients a l'interior del local. També es van interposar 74 denúncies per fer 'botellon', que es pot sancionar amb penes d'entre 120 i 1.500 euros.
Al País Basc s'han interposat 10.361 denúncies per incomplir les mesures preventives, el que suposa unes 115 multes al dia, i la majoria, unes 8.500, estan relacionades amb el mal o nul ús de la mascareta. Els 'botellons', amb 1.020 denúncies, han creat alarma social i han motivat actuacions policials com la que va tenir lloc a Mundaka, a Bizkaia, que va acabar amb incidents causats per la policia quan va intentar disoldre la quarantena de joves que bebien al carrer.
La situació en altres comunitats autònomes
A Andalusia, segons la Junta, s'han registrat un total de 10.426 denúncies als ciutadans, de les quals més de 7.000 han correspòs a policies locals i la resta a la Guàrdia Civil, Policia Nacional, la Policia de la comunitat autònoma i la Inspecció Sanitària. En aquest territori les sancions van dels 100 als 3.000 euros.
Pel que fa a Madrid, fins el 15 de setembre va haver més d'onze mil propostes de sanció a la capital per no complir amb les obligacions ciutadanes, segons les fonts municipals. En aquest territori les reunions han de ser d'un màxim de sis persones i els aforament estan limitats al 60% en celebracions, banquets i llocs de culte.
A casa nostra, la policia ha interposat un total de 140.000 sancions des de l'inici de l'estat d'alarma, de les quals unes 50.000 s'han tramitat com a multes, gairebé totes per incompliment de les normes sanitàries, marcant així el rècord entre les CCAA que han ofert dades. D'aquesta manera, Catalunya és la comunitat autònoma més sancionadora de l'estat.
A les Illes Balears, on hi ha un règim sancionador similar al català, es preveu també la creació d'"unitats operatives anti-Covid-19" formades per inspectors de les diferents administracions i policies, uns equips d'intervenció conjunta que han fet des del 10 de juliol 605 inspeccions, sobretot en locals d'oci, hotels i comerços i han aixecat 409 actes amb propostes de sanció.

