Col·lectius sanitaris rebutgen la paga extra del govern per insuficient - Diari de Barcelona

Reacció a l'anunci
Els col·lectius sanitaris rebutgen la paga extra del govern per insuficient
Els sindicats la consideren injusta i denuncien que el problema d'arrel és la manca d'inversió, mentre els professionals de la sanitat privada se senten rebutjats al no estar inclosos en la paga
El col·lectiu Infermeres de Catalunya (IC) considera “insuficient i injust” el decret de gratificació extraordinària als sanitaris pel sobreesforç durant la Covid-19, anunciat ahir pel govern, i que comportarà una paga extra d’entre 350 i 1.350 euros a l’agost. L'entitat valora la intenció de l'executiu, però subratlla que no reverteix les retallades dels últims anys a les plantilles de la sanitat pública i, en concret, a la infermeria.
“Una paga puntual no reverteix la situació de la precarietat laboral que patim, ni esmena la manca de personal i d'inversió al Sistema Públic de Salut”, afirma l'entitat. A més, IC rebutja que les categories professionals determinin diferències en la retribució, i assegura que la taula retributiva presentada pel govern no recompensa als que han estat “més exposats”.
Tenim un Govern que no coneix la realitat professional actual. Parla molt de les infermeres però ni ens coneix, ni ens respecta ni ens valora. Amb aquesta taula classista de "recompensa" ho diu tot. Les #infermeres també som personal "facultatiu" @albaverges no volem paguetes! pic.twitter.com/4ijHNlx7Bq
— Infermeres de Catalunya (@CatInfermeres) June 11, 2020
També lamenten que la paga deixa de banda el personal de les residències geriàtriques privades, malgrat que l'administració pública ha fet ús d'aquests equipaments i els seus treballadors “també han estat exposats” al virus. A més, subratllen que tampoc queda clar si el decret engloba el personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).
Per tot plegat, IC reclama que la gratificació sigui igual per a tots els professionals sanitaris i la resta de “treballadors essencials, indiferentment de la categoria”; que inclogui les plantilles dels centres públics i privats i la del SEM; que s'estableixi un plus de perillositat permanent i que es reverteixin les retallades dels últims anys.
Alba Roselló, infermera, ha explicat en un fil a Twitter el perquè del descontentament amb la retribució de la Generalitat:
En la UCI es trobaven pacients amb una alta carga viral, però als nostres ulls eren persones que necessitaven un gran volum de cures. Entre aquestes cures, de les més arriscades per contagi es trobaven:
— Alba Roselló (@AlbaRosello) June 10, 2020
La UGT considera els criteris “injustos, classistes i sectaris”
Per la seva banda, la UGT ha considerat “injustos, classistes i sectaris” els criteris pels quals el govern aportarà la compensació econòmica al personal sanitari. Segons el sindicat, demostren el “menyspreu” de l'executiu envers els col·lectius que han estat exposats “igual o més”. La formació també lamenta que es tracta d'una decisió del govern que no ha estat negociada amb els sindicats i alerta que tampoc s'han pactat a les taules negociadores corresponents els 80 milions anunciats per a dos anys destinats per a millores als professionals.
Distribució injusta, classista i sectària de la retribució extraordinària als professionals de la salut. @ugtcatalunya @fespcat https://t.co/8ZqdGzRyCS pic.twitter.com/MZsjTcdC8y
— UGT Sector Salut (@ugtsalut) June 11, 2020
La Secretaria de Sanitat de la UGT afirma que “ja han passat els temps dels premis atorgats segons la voluntat de qui mana”, premis que “no consoliden” des del punt de vista del salari i que “depenen només de la bona voluntat de l’empresari”, pràctiques “d’altres èpoques més semblants a una almoina”.
Per tot això, el sindicat considera que el millor reconeixement que es pot fer al conjunt de professionals de la sanitat és destinar, via pressupostos, els recursos necessaris al sistema sanitari públic, “retornar tots els drets perduts en els últims anys” i prendre mesures a favor de l’estabilitat laboral i contra la precarietat contractual dels professionals.
Trilla demana un augment de sou estable
Finalment, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha agraït la retribució extra però també ha demanat que "això sigui una cosa estabilitzada, que es pugui tornar a invertir en sanitat i que recuperin pèrdues salarials endarrerides des de fa molt de temps".
En declaracions a Catalunya Ràdio, ha afegit que tot això s'ha de demanar "amb professionalitat i també entenent que la situació no és gens fàcil per al país, per a Europa i per al món". Trilla ha opinat que cal ser "educat i amable" i donar les gràcies per la retribució extra, tot i que "tothom és lliure de considerar si és més bona o dolenta o, fins i tot, rebutjar-la".
Durant la pandèmia, els sanitaris han combinat la dedicació titànica amb la reivindicació de drets
Sobre el model sanitari, Trilla ha defensat la combinació entre centres públics, concertats i privats: "És un model diversificat i bo".
Els treballadors de la sanitat privada, sense reconeixement
La compensació econòmica anunciada per la Generalitat només contempla, però, els centres públics i concertats de Catalunya. Deixa fora d'aquesta recompensació, doncs, a tots els professionals sanitaris dels centres privats.
Des del Diari de Barcelona, hem parlat amb una infermera d'UCI d'un hospital privat de Barcelona –que vol conservar l'anonimat– i ens ha mostrat el seu desacord: "Nosaltres hem estat treballant de la mà de la pública quan s'ha necessitat i ens sembla injust que no se'ns recompensi, ja que des del primer moment hem viscut la pandèmia sota les mateixes condicions".
Tot i ser conscients que la situació als hospitals i centres públics ha estat molt més crítica, ja que el volum de feina ha sigut molt més elevat –fins el punt d'arribar pràcticament al col·lapse–, des del personal sanitari privat no entenen "el rebuig" que estan rebent i veuen "una falta de respecte" que no se'ls reconegui la feina. "Si no tenim cap recompensació significa que no hem estat treballant per combatre la Covid-19? Que no ens hem jugat la vida davant aquest virus? Que no hem rebut ingressos de pacients d’arreu quan s’ha necessitat?", expressa la infermera.
En el seu cas, l'única compensació són dos dies extra de vacances, però cap paga extra. De totes maneres, considera que amb uns diners extra "no s'arregla tot". "Cal un reconeixement a tot el personal sanitari que s’ha deixat la pell i s’ha jugat la vida davant una pandèmia d’aquestes dimensions, però no només econòmicament. S'ha de valorar tota la nostra feina i és necessari que es reajustin les condicions del personal sanitari tant a nivell públic com privat", apunta.
Els metges, més conciliadors
Per la seva banda, el sindicat mèdic Metges de Catalunya (MC) ha celebrat “l’esforç” del govern per compensar els professionals sanitaris a la nòmina d'agost, però espera que sigui un primer senyal de la voluntat política de l’executiu català per “millorar les pèssimes condicions salarials dels facultatius i revertir les retallades que s’arrosseguen des del 2010”. L’organització espera que aquesta gratificació econòmica “que no s’ha negociat amb els sindicats” no es quedi en un fet aïllat i sigui l’inici d’un camí que condueixi "a la dignificació de les retribucions mèdiques retallades prop d’un 30 % en els darrers 10 anys”.
En aquest sentit, MC veu amb bons ulls l’anunci de l'executiu de destinar una partida extraordinària els propers dos anys per “compensar el sobreesforç que hauran de continuar fent els professionals de la medicina” en la nova etapa de la Covid-19, però adverteix que “en cap cas, aquests plusos arraconaran la reivindicació de recuperar la retallada salarial que ha patit la professió”.
D’altra banda, MC recorda al govern la necessitat urgent d’iniciar en paral·lel un procés de reconstrucció del sistema sanitari per adaptar-lo a les noves necessitats, “que tingui en compte el criteri facultatiu i inclogui una major injecció de recursos materials i humans”.

