Sanitat accepta que només Tarragona, l'Ebre i el Pirineu passin a la fase 1
Per ACN
Publicat el 08 de maig 2020

Sanitat ha donat aquesta tarda el vistiplau a la proposta de la Generalitat i només l'Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona entraran dilluns a la fase 1. El ministeri ha avalat la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus: Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida.

D'aquesta manera, les tres regions, que segons el departament de Salut, són els territoris que tenen un risc de rebrot baix, podran començar la primera fase del desconfinament que permet que l'obertura dels petits comerços amb una limitació de l'aforament del 30% i un horari especial per a les persones més grans de 65 anys, de les terrasses dels bars amb limitacions del 50% i dels mercats a l'aire lliure en un 25% de la seva capacitat. Els hotels i establiments turístics també podran obrir sempre que les zones comunes estiguin tancades. A més, també estaran permeses les trobades de grups petits de fins a 10 persones.

Les biblioteques i els museus també podran tornar a obrir amb limitacions pel que fa a l'aforament i a les activitats, que es detallaran demà al BOE, i les comunitats autònomes podran adaptar-ne les franges horàries.

"En aquesta etapa de desescalada el més important és consolidar el control de l'epidèmia", ha assegurat Salvador Illa, que ha subratllat la "cogovernança" amb les comunitats autònomes per a consensuar les propostes de desescalada. Illa també ha recalcat que les propostes de les comunitats autònomes han estat avaluades pels funcionaris del ministeri de Sanitat. "Hem fet 19 reunions bilaterals amb totes les comunitats autònomes durant la setmana", ha afegit.

El ministeri ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci a la fase 1, com havia demanat el govern d’Isabel Díaz Ayuso, malgrat que la regió és una de les més afectades per la pandèmia. Segons fonts del govern autonòmic, l’executiu espanyol "avala la capacitat assistencial" de la regió però "s’inclina per esperar que el sistema de detecció primària estigui més consolidat per al canvi".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —