Gemma Ruiz durant la firma a la Casa del Llibre
Per ACN i Redacció
Publicat el 18 de juliol 2020

El 23 de juliol, data acordada per celebrar Sant Jordi, no hi haurà les tradicionals paradetes de roses i llibres al Passeig de Gràcia de Barcelona. Així ho han acordat el Gremi de Floristes i la Cambra del Llibre de Catalunya després de conèixer les noves recomanacions que afecten Barcelona i alguns municipis de l'àrea metropolitana. La notícia s'ha conegut només hores després que la consellera de Presidència Meritxell Budó anunciés que, "amb molta probabilitat", no es podria celebrar la diada.

Tot i la retirada de les paradetes a l'espai comú acordat, els organitzadors demanen que els ciutadans comprin llibres i roses a les botigues. La celebració de Sant Jordi a la resta de municipis de Catalunya dependrà de quina sigui la seva situació sanitària.

Opinions diverses

Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, creu que s'ha generat confusió, perquè sembla que s'ha anunciat que se suspenia la festa de Sant Jordi d'estiu. Ha aclarit que s'ha dit que la festa al Passeig de Gràcia no es farà, però a Barcelona i als altres municipis amb afectacions per la pandèmia, ha indicat, hi haurà floristeries obertes amb mesures de seguretat i s'intentaran vendre les roses. Guillén ha manifestat que és un sector amb pèrdues importants i que el 23 de juliol s'esperava que fos un punt d'inflexió positiu.

"És un 23 de juliol deslocalitzat, dels barris i d'anar a una de les floristeries que el ciutadà tingui més a prop, i esperem que la gent ho entengui i es pugui fer un dia de llibre i rosa".

Celebrarem el Dia de la Rosa i del Llibre a les portes de llibreries i floristeries! Més que mai necessitem compartir les emocions que ens aporten llibres i roses! pic.twitter.com/XnlxHBERkg

Per altra banda, la llibreria Ona Llibres ha anunciat que cancel·la totes les firmes de llibres que tenien data per al Dia del Llibre i la Rosa del 23 de juliol. En aquest sentit, han decidit anul·lar o ajornar, en els casos en què sigui possible, tots els actes i presentacions que tenien programades a l'Ona Llibres del carrer Pau Claris 94 des d'aquest divendres fins a finals de mes.

Les editorials estan valorant què faran el 23 de juliol amb les signatures dels autors a l'interior de les llibreries de Barcelona. Algunes d'elles, com Periscopi, ja han anul·lat les signatures previstes per a aquell dia de Marta Orriols, Miquel Martín, Manuel Bauxauli i Lana Bastasic.

Els escriptors catalans ja estaven avançant les signatures. En alguns casos, durant trobades amb lectors, i en altres, sense públic, a partir d’encàrrecs dels clients a les llibreries. El motiu era evitar les aglomeracions durant la diada encara que, tot i això, volien seguir firmant tant a les parades al carrer com a l’interior de diverses botigues. El fet de celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa ja havia generat certa polèmica, fins al punt que diversos pobles havien mostrat la seva negativa, com Lleida, Reus i Figueres.

Diverses botigues com l'Abacus de Balmes havien impulsat una iniciativa per tal que els clients poguessin tenir els seus llibres firmats sense sortir de casa: els autors signaran els exemplars uns dies abans des de la llibreria, l’editorial o des de casa i després els enviaran als domicilis indicats. Escriptors com Rafel Nadal, David Nel·lo, Gemma Ruiz, Montse Barderi, Empar Moliner, Toni Cruanyes i molts altres ja s’han sumat a la proposta.

La cultura, en suspens

Budó ha obert la porta a mantenir festivals com el Grec, el qual ja tenia en marxa mesures per evitar contagis, però és el Procicat qui ho ha d'acabar de valorar. De moment, ja s'ha anunciat el tancament dels teatres i dels cinemes dels municipis afectats per les noves mesures.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —