Sarkozy amb Andrea Merkel
Per EFE
Publicat el 23 de novembre 2020
Temps de lectura 3 minuts

França viu un fet inèdit: un expresident, Nicolas Sarkozy, a la banqueta dels acusats processat per corrupció i tràfic d'influències, pel que s'enfronta a una pena de fins a deu anys de presó si es declarat culpable. El polític va ser president entre 2007 i 2012 i s'enfronta, a més a més, a altres dos casos legals. Tot plegat, conforma una situació judicial complicada, però l'expolític manté la seva innocència i insisteix en ser víctima d'una àmplia conspiració en la seva contra. 

Sarkozy, de 65 anys i retirat des del 2016, compareixerà davant un jutjat penal pel presumpte intent (conjuntament amb el seu advocat Thierry Herzog) de corrompre un magistrat que en aquell moment era advocat general davant del Tribunal Suprem, Gilbert Azibert. 

L'acusació manté que Sarkozy i Herzog van oferir a Azibert aconseguir-li un lloc al Consell d'Estat de Mònaco a canvi d'ajuda en una altra investigació judicial contra l'expresident. D'aquesta manera, els tres són acusats dels mateixos delictes de corrupció (activa o passiva) i tràfic d'influència (a més, Herzog s'enfronta a la suma violació del secret professional). La pena? Fins a deu anys de presó i un milió d'euros de sanció a cadascú. 

Conversacions telefòniques claus i qüestionades

El cas es basa en unes conversacions telefòniques entre Sarkozy i Herzog, en les que ambdós suposadament parlaven de com havien ofert a Azibert el lloc si ajudava el polític a conèixer l'estat d'una investigació per la presumpta recepció de fons de la multimilionària Liliane Bettencourt. 

A fi d'investigar aquest cas, Sarkozy va ser posat a finals de 2013 sota escolta telefònica pels investigadors després de rebre l'autorització judicial. D'aquesta manera, es va descobrir el 2014 que tenia un altra línia sota el nom suposat de Paul Bismouth. 

Des d'aquesta línia, va mantenir una possible conspiració amb el seu advocat, que va ser gravada pels seus investigadors. "L'ajudaré, el faré pujar", va dir l'expresident en una de les converses en les que s'han divulgat alguns fragments. 

A França, les comunicacions entre un client i el seu advocat són secretes, però hi ha una excepció quan el lletrat participa en una presumpte comissió d'un fet criminal. Finalment, però, Sarkozy i Herzog no van seguir endavant amb el seu pla i les autoritats monegasques afirmen que no van ser contactades per l'expresident, fet que pels acusats és la prova de ser innocents. 

L'acusació manté que algú dins de l'aparell de Justícia els va avisar de les escoltes, pel que van donar marxa enrere i van tractar de dissimular durant les últimes conversacions en aquesta línia secreta. Una investigació separada per tractar de trobar al presumpte tàlpid va acabar sense resultats. 

Possible aplaçament?

El judici comença aquest dilluns i està previst que acabi el 10 de desembre, però les dates podrien canviar si prospera una demanda d'aplaçament de la defensa d'Azibert de 73 anys, per motius de salut. A més, igual que altres importants processos que s'estan celebrant a França actualment, està lligat a possibles incidències inesperades relacionades amb la pandèmia de la covid-19. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —