Save The Children
Per ACN
Publicat el 30 de maig 2020

Save the Children adverteix que 6 de cada 10 famílies d'origen migrant han perdut temporalment la feina a causa de la crisi del coronavirus i que 7 de cada 10 han patit una retallada de sou temporal. Aquests són alguns dels resultats de l'estudi que ha fet l'ONG a més de 1.800 infants i les seves famílies arreu de l'Estat. El 30 % de les famílies migrants han perdut la feina de forma permanent i a 1 de cada 5 els han retallat el salari també de manera permanent. El 40 % ha hagut de demanar ajuda econòmica a amics i familiars, o també aliments.

Els resultats mostren que més del 66 % de les famílies d'origen migrant estan en situació de vulnerabilitat, el doble que en el cas de les famílies espanyoles. Save the Children constata que les llars amb pares o mares d'origen migrant s'han vist enormement afectades per la crisi en concentrar-se en ocupacions sense qualificació, en activitats de l'econòmica informal, en treballs de temporalitat excessiva o fins i tot en situacions de subocupació.

Abans de la crisi aquestes famílies ja eren molt vulnerables, però el coronavirus ha amplificat les desigualtats.

L'enquesta indica que més de la meitat de les llars d'origen migrant ha hagut de reduir les seves despeses en alimentació o retardar rebuts i pagaments del lloguer des de l'inici de l'estat d'alarma. La falta de recursos també es reflecteix en què aproximadament el 40 % de les famílies migrants ha hagut de demanar ajuda econòmica a amics i familiars o s'han vist obligades a demanar aliments durant el confinament, més del doble que en el cas de les famílies espanyoles. A més, en comparació amb abans del confinament, el tipus d'alimentació que segueixen les famílies migrants també és pitjor (20 %) o bastant pitjor (2,6 %).

Sobre l'educació dels nens i les nenes, 3 de cada 10 famílies migrants no té accés a Internet o no té bones condicions de connectivitat, per la qual cosa tenen més dificultats que la resta per continuar amb la seva educació mentre les escoles continuen tancats. Gairebé un 36 % dels infants d'origen migrant usen el telèfon mòbil per fer els deures, ja que la gran majoria no disposa d'ordinador propi.

Mesures per protegir les famílies migrants

L’estudi està emmarcat en una campanya anomenada amb el hashtag #QueNingúQuediEnrere, que Save the Children ha impulsat per denunciar la falta de compromís polític amb les famílies en situació de pobresa durant la pandèmia i per reclamar a l’executiu espanyol i a tots els partits polítics que actuïn per protegir els col·lectius més vulnerables. En particular, l'ONG demana que les persones que estaven en situació d'irregularitat tinguin mitjans per viure dignament en aquest moment tan excepcional. A més, exigeix eines per evitar que moltes altres caiguin en situació d'irregularitat per l'impacte de la pandèmia.

Per això, Save the Children proposa que les mesures adoptades per a la recuperació després de la pandèmia, com la renda mínima, el suport a les famílies o les prestacions per fill a càrrec, incloguin a totes les llars en situació de vulnerabilitat, independentment de la seva situació administrativa. El requisit que l'organització considera rellevant en aquest sentit és estar empadronat o tenir residència efectiva durant un mínim de 12 mesos (de manera continuada i immediatament anterior a la sol·licitud).

Així mateix, l'organització considera important l'adopció i finançament d'un nou Pla Estratègic de Ciutadania i Immigració (PECI) com a marc d'actuació per a la reincorporació al mercat laboral de les persones d'origen migrant que s'han quedat sense ocupació, incloent-hi mesures de suport per a joves extutelats.

Save the Children també proposa mesures per al reconeixement d'un permís de residència i treball a través de contractacions en els sectors essencials, la qual cosa contribuiria a pal·liar els efectes d'aquesta crisi en les llars d'origen migrant.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —