Sea-Watch i MSF tornen al Mediterrani - Diari de Barcelona
Salvar vides al mar
El Sea-Watch i MSF tornen al Mediterrani
La nau Watch-4, un antic vaixell de recerca oceanogràfica reciclat, salparà a mitjans d'agost per salvar vides humanes en alta mar

Les organitzacions humanitàries Sea-Watch i Metges Sense Fronteres (MSF) tornaran en els pròxims dies al Mediterrani central a bord d'un nou vaixell, el "Sea Watch 4", per a prosseguir amb la seva missió de salvament en una de les rutes de la migració més mortíferes del món. Això ho han explicat en una roda de premsa conjunta a través de les xarxes socials.
Full speed ahead in #solidarity!
— Sea-Watch International (@seawatch_intl) August 6, 2020
Together with Doctors without Borders (@MSF_Sea) and @United4Rescue, Sea-Watch will save lives with the #SeaWatch4 in the upcoming missions.
You can find more info in our press release:https://t.co/mtPZ8ISHmU pic.twitter.com/AwGhcwShmZ
El vaixell, que navegarà amb bandera alemanya i és un antic vaixell de recerca oceanogràfica reciclat, es troba ja en aigües de les costa valenciana, on duu a terme els últims preparatius per a fer-se a la mar, probablement entorn del 15 d'agost.
Des de la localitat castellonenca de Borriana, partirà rumb a la zona internacional davant de les costes de Líbia, que en els últims mesos han experimentat una alça de les sortides a causa del bon temps i la intensificació de la guerra civil. En un any, el conflicte ha segat la vida de prop de 1.800 persones i obligat a abandonar les seves llars i a convertir-se en desplaçats interns a desenes de milers més, entre ells nombrosos migrants.
Armilles salvavides en alta mar. Foto: MSF
"Mai podrem acceptar que cap ésser humà s'ofegui i acabi enfonsat sota les ones per culpa de polítiques negligents. Farem tot el possible per evitar-ho", ha explicat Oliver Behn, director d'Operacions d'MSF. Behn trasllada la responsabilitat als governs de la Unió Europea (UE), als quals acusa d'utilitzar la pandèmia de la COVID-19 per a eludir la seva obligació d'assistir als migrants i sol·licitants d'asil que tracten de fugir de la guerra i de la pobresa.
"Els Estats de la UE exploten descaradament la COVID-19 per restringir encara més les activitats de cerca i salvament. Condemnen deliberadament les persones a ofegar-se al mar a través de polítiques dirigides a no prestar-los assistència" mentre la violència en totes les seves formes creix i es perpetua a Líbia, subratlla. "Cap ésser humà hauria de veure's obligat a suportar la tortura i el grau de sofriment que hem vist en els centres de detenció de Líbia i en el Mediterrani central", afegeix.
Preparats per la covid-19
Totes dues organitzacions admeten que el nou virus ha creat un marc d'actuació diferent al que va enquadrar les missions prèvies, però insisteixen que s'han pres totes les mesures necessàries per garantir que el desembarcament de migrants sigui segur.
"No pot ser una excusa, estem preparats amb totes les mesures i protocols necessaris per a detectar possibles positius, aïllar-los, i preparar un desembarcament segur", explica la portaveu d'MSF a Amsterdam, Hassiba Hadj Saharaui.
Recorda que MSF és una organització mèdica amb una àmplia experiència en la gestió d'epidèmies i altres emergències, que s'ha ofert per a col·laborar en terra amb els països afectats i que el seu personal, inclòs l'equip que navegarà en el Sea-Watch 4", compta amb el material imprescindible i la formació necessària per combatre el virus. Segons les autoritats sanitàries locals, a Líbia s'han confirmat 4.475 contagis i 99 defuncions a causa de la COVID-19, amb tendència a l'alça especialment a la regió desèrtica del sud-oest del país.
Sea Watch 4
Es desconeix, no obstant això, el grau d'infecció que pot haver-hi entre els migrants, exclosos d'un sistema sanitari precari després de gairebé una dècada de guerra civil. Migrants que són amuntegats en centres de detenció gestionats per milícies o en cases franques dirigides pels traficants sense les mesures bàsiques de prevenció com l'ús de màscares, la higiene de mans o la distància social.
Referent a això, tant Sea Watch com MSF alerten una vegada més contra el risc de criminalització dels migrants, que partits i moviments conservadors a Europa tracten de presentar com a "vehicles de transmissió" de la malaltia.
Líbia, un port no segur
Totes dues organitzacions critiquen, la decisió dels Estats europeus de confiar el salvament a la "qüestionable Guàrdia Costanera" líbia i recorden que Líbia no és un port segur. En recórrer a la Guàrdia Costanera líbia i deslligar-se del salvament de les persones que vénen d'Àfrica, els països europeus envien el contundent missatge que aquestes vides no els importen, assegura Behn, que es demana si aquesta "violenta exclusió i negligència" es produiria si els que desafien al Mediterrani fossin migrants d'una altra raça.
Segons l'Organització Internacional de les Migracions (IOM), entre el 27 de juliol al 3 d'agost 330 migrants van ser interceptats al mar per la Guàrdia Costanera i retornats en calent a centres de detenció libis. "Des de principis d'any, 5.650 persones han estat interceptades i forçades a retornar al país com a part de l'acord bilateral finançat i facilitat per la UE, mentre les embarcacions civils de cerca i salvament són bloquejades sistemàticament en els ports italians amb tecnicismes que no se sostenen", asseguren els promotors del Sea-Watch 4.
El vaixell segueix el camí del "Mare Jonio", de l'ONG italiana "Mediterranea", que va reprendre les operacions de rescat el passat 10 de juny malgrat els obstacles imposats, especialment de les autoritats d'Itàlia i Malta.
Embarcació amb migrants a bord en alta mar. Foto: MSF

