Sebastià Alzamora: "Perdre el respecte als altres ja no està tan mal vist"
Per ACN
Publicat el 27 de gener 2022

Un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània que no té nom. Un dia, la Taylor mor enverinada sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d'una persona amb qui coincidia sovint quan passejava la gossa.

A l'estiu del 2019, van enverinar el gos de l'escriptor Sebastià Alzamora, el Cooper. Durant el confinament li va venir al cap la idea de fer una novel·la sobre la mort del seu gos, i finalment ha vist la llum amb 'Ràbia', publicat per Edicions Proa. El protagonista del llibre, un home de mitjana edat, també viu la mort per enverinament de la seva gossa, una mort que "no té cap sentit" i que li serveix per reflexionar sobre els temps actuals. 

La gossa del llibre, la Taylor, és víctima d'una violència absurda, assegura Alzamora, algú mata l'animal perquè sí, sense cap raó de ser. "Això em va passar a mi i va desencadenar en el plantejament de la novel·la", explica l'autor. Alzamora va reflexionar sobre la idea de matar "un ésser innocent, que no coneix el mal, que no el fa ni tampoc l'espera, un ésser desvalgut i inofensiu". Considera estúpid pensar que matar un animal és menys greu que matar una persona.


"El segle XXI no ens ha donat treva: invasions, guerres, crisis i pandèmies... és un segle rabiós"


'Ràbia' tracta de com un fet, en principi petit i concret com la mort d'un gos per enverinament, per a l'autor va resultar significatiu en tot un seguit de coses. A partir d'aquesta idea, Alzamora fa una dura crítica al segle XXI. "És un segle rabiós", lamenta. Destaca que des de la caiguda de les torres bessones a principis de segle fins ara, aquest no ha donat treva, amb "invasions, guerres, crisis i pandèmies. Hi ha un aprofundiment en la banalitat del mal, res té sentit i això en els polítics es veu molt: dir una cosa, la contrària i dir atrocitats per buscar l'impacte".

Creu també que actualment "perdre el respecte als altres ja no està tan mal vist. En principi faltar el respecte és inacceptable, però d'un temps cap aquí s'ha tornat acceptable per alguns, que fins i tot en fan bandera". Admet que aquesta "grolleria i falta de consideració cap als altres" és indicatiu de problemes més profunds.

La malaltia de la ràbia

Al llibre parla de la malaltia de la ràbia. "És una malaltia molt fotuda, un gos rabiós va en línia recta obcecat i tot el que troba ho mossega, i amb la mossegada li passa el virus de la ràbia". L'autor compara l'efecte de la mossegada d'un animal rabiós amb l'efecte de la mossegada d'un zombi en els films de ciència ficció o de terror.

La malaltia de la ràbia li va servir al llibre per "representar allò que ens passa com a societat, no només a Catalunya, Mallorca o Espanya, sinó a Europa i Occident. Són societats molt crispades, i això es veu des de fenòmens globals com les extremes dretes fins a com ens tractem els uns als altres en el dia a dia", manifesta.


"Les societats occidentals són molt crispades, d'aquí fenòmens com l'extrema dreta"


A l'obra hi ha dos protagonistes, la gossa i l'amo, que és al mateix temps el narrador, i es pot dir que un alter ego d'Alzamora. "És un personatge observador i que no es queixa". Admet que una altra percepció que té dels temps actuals és que tothom es queixa tot el dia i fins i tot "sembla que hi ha una sobreactuació de la queixa", afegeix.

L'escriptor assegura que no és un llibre de denúncia, ni de reivindicació, sinó que exposa preocupacions que té. "És un llibre que m'ha alliberat de coses que em pesen a dins i el fet de compartir-les em fa sentir una mica més descarregat".

Localitat turística

Alzamora situa la història a una localitat turística perquè "sembla que aquests llocs ens representen a la societat que hi som. Els rebutgem perquè són lletjos però nosaltres els hem fet així, i se suposa que és el lloc on van molts europeus a divertir-se". El lloc que descriu a la novel·la, afegeix, és la perifèria d'Europa, on va Europa a desfogar-se.

Text per Pere Francesch

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —