El sector de la salut mental i addiccions denuncia manca de reconeixement durant la pandèmia
Per Redacció
Publicat el 03 de març 2021

Diverses entitats del tercer sector i de l’economia social de la salut mental i les addiccions, entre les quals es troben Fòrum Salut Mental i Addiccions, la Federació Catalana de Drogodependències i la Coordinadora de Comunitats Terapèutiques, Pisos de reinserció i Centres de Dia per drogodependents de Catalunya, denuncien greus mancances durant aquests darrers dotze mesos de pandèmia.

"Durant aquest darrer any s’ha produït una manca de reconeixement de la diversitat que representem i de la feina que realitzem dia rere dia per a la salut comunitària", assenyalen en un comunicat.

Indiquen que la  darrera situació viscuda per part del sector de la salut mental i addiccions és especialment negativa i que han patit un retard de gairebé dos mesos en la vacunació dels professionals dels serveis de salut mental, especialment en l’àmbit de l’atenció a les drogodependències.

Avui dia, subratllen, els Centres d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències, les comunitats terapèutiques d’addiccions de Catalunya i alguns serveis de rehabilitació comunitària encara no han estat vacunats amb la primera dosi ni tenen una data prevista de vacunació quan són personal sanitari i sociosanitari de primera línia i formen part de la xarxa d’utilització pública. 

Des del sector de la salut mental i addiccions, recorden que els serveis de salut mental i d'addiccions són col·lectius prioritaris de la fase 1 del protocol de vacunació i alguns encara no estan vacunats amb el risc sociosanitari que això comporta. 

Una situació de desigualtat que es repeteix 

A més, aquestes entitats denuncien que no és l’única situació de desigualtat i menysteniment viscuda en aquesta època de pandèmia. Durant els primers mesos, subratllen, "les comunitats terapèutiques d’addiccions i els serveis de suport residencial vam passar setmanes sense que el sistema informàtic tingués en compte aquests serveis per rebre i, fins tot, per demanar Equips de Protecció Individual (EPI)". 

Des del sector, recorden que també els professionals de les residències de salut mental i addiccions van ser excloses de la retribució addicional que altres àmbits residencials van rebre.

Els serveis comunitaris de proximitat de salut mental i addiccions indiquen que des de fa molts anys aporten un valor afegit rellevant a la societat i al sector sanitari, i que els resulta difícil entendre que tot i el compromís continu que mantenen vers la societat, les polítiques públiques no realitzin un tracte equitatiu cap al seu sector en moments claus com els que assenyalen.

El comunicat conclou instant a les institucions a vacunar a tot el personal sanitari d'aquestes organitzacions al més aviat possible. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —