La segona onada dispara els ERTO i amenaça de col·lapsar el cobrament de l'atur - Diari de Barcelona

La segona onada de la pandèmia de Covid-19 ha tornat a colpejar l'ocupació a Catalunya després del tancament de bars i restaurants i les restriccions en el comerç, i amenaça d'abocar a un altre col·lapse en la gestió de les prestacions de l'atur dels milers de treballadors que tornen a entrar en un ERTO. Des que el Govern va obligar la restauració a abaixar la persiana el 16 d'octubre per contenir els contagis, un total de 4.871 empreses del sector han presentat davant la Generalitat un ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació), el que afecta 41.054 treballadors.
Aquestes dades recullen l'impacte d'una setmana -del 16 al 22- i previsiblement aniran augmentat els pròxims dies, fins i tot el cap de setmana, perquè la presentació és telemàtica i es pot fer en qualsevol moment. A més dels nous ERTO, tant la Generalitat com els agents socials donen per fet que una altra part del sector de la restauració haurà optat per recórrer als expedients que encara tenien actius des de la primera onada del mes de març i tornaran a ficar-hi a treballadors que ja n'havien sortit.
Davant d'aquest escenari, el Govern i els sindicats han advertit que la nova onada d'expedients temporals amenaça de col·lapsar el SEPE, el servei estatal d'ocupació, l'encarregat de gestionar les prestacions per desocupació que cobren els treballadors que ara estan inactius, en situació d'hibernació.
Nou col·lapse a la vista
Per fer front a l'allau de sol·licituds i evitar que es repeteixin els problemes de la primavera, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i el secretari general de Treball, Josep Ginesta, han ofert al Govern central l'ajuda dels 1.500 empleats del SOC, el servei català d'ocupació. De fet, el director provincial del SEPE, Victor Santa Bárbara, s'ha mostrat confiat aquests dies que les millores en la mecanització del sistema informàtic realitzades aquests últims mesos els permetrà actuar amb més agilitat.
No obstant això, el responsable del sector de l'Hostaleria d'UGT, Jesús Lodeiro, augura un nou col·lapse i assegura que "regna la incertesa" en el sector de la restauració, integrat per una majoria de petits empresaris i autònoms. "La majoria està recorrent a gestors perquè els procediments requereixen temps i són complicats. Molts estaven aplicant ja un ERTO per inactivitat i ara veuen que hauran de presentar-ne un altre per força major per impediment", ha dit. Segons ha explicat a EFE, davant la complexitat de les gestions, alguns empresaris fins i tot demanen als seus treballadors que s'agafin vacances durant els quinze dies del tancament previst.
Lodeiro ha emplaçat els empresaris a donar al novembre als seus treballadors un avançament de la paga de Nadal perquè no es quedin sense ingressos a les portes d'aquestes festes. "La situació és dramàtica", ha postil·lat.
Dopats
Per la seva banda, el secretari general de la patronal Pimec, Antoni Cañete, ha destacat la utilitat dels expedients temporals per salvar el teixit productiu en els mesos més difícils de la pandèmia, però s'ha mostrat escèptic respecte al paper que puguin tenir tal com estan plantejats en la següent fase de la crisi. "Tenim dopat des de març el mercat de treball amb ERTO i també tenim dopades les empreses amb els crèdits de l'ICO, però ara el que tenim davant és un tsunami que necessita altres mesures estructurals. Sense elles assistirem a tancaments i acomiadaments sense precedents", ha subratllat en declaracions a EFE.
Cañete alerta que "aquest tsunami és més difícil de combatre" i que, si no arriben ajudes estructurals, moltes empreses optaran per deixar de pagar les seves factures, de manera que "es trenca la cadena de pagament, que és el pitjor que pot passar". Sense oxigen extra per a les empreses i una major flexibilitat dels ERTO, el secretari general de Pimec està convençut que molts expedients temporals acabaran per convertir-se en expedients col·lectius d'acomiadament.
El teixit empresarial que està en perill són 44.000 bars i restaurants distribuïts per tot Catalunya, que donen feina de manera directa a 210.000 persones, tot i que el tancament d'aquests locals afecta també proveïdors de l'alimentació, entre d'altres.

