Una segona oportunitat per als eclipsats: neix la Fira del Llibre Únic - Diari de Barcelona

LLIBRES ÚNICS
Una segona oportunitat per als eclipsats: neix la Fira del Llibre Únic
L'editorial Comanegra va convidar una desena de segells a presentar una obra publicada almenys fa dos anys
Onze editorials es van reunir dissabte en la Fira del Llibre Únic de Barcelona per reivindicar el "llibre de fons", aquestes obres que ja tenen uns anys i que, malgrat la seva qualitat, no arriben al gran públic perquè queden eclipsades per les novetats que copen les prestatgeries de les llibreries.
L'editorial Comanegra va ser la impulsora d'aquest certamen, on també participen Adesiara, Anagrama, Arcàdia, Blackie Books, Edicions de 1984, Edicions de l'Ela Geminada, L'Altra Editorial, Llibros del Zorro Rojo, Males Herbes i Minúscula.
El plantejament de la Fira és senzill: cadascuna d'aquestes editorials ha de seleccionar un títol del seu catàleg que tingui, com a mínim, dos anys d'antiguitat i que considerin que mereix ser rellançat; el presenten de forma original el dia de la fira i, a partir d'aquí, les llibreries col·laboradores -unes 130- el tornen a col·locar en zones visibles de la seva botiga.
Entre els llibres destacats d'aquest any van figurar "No-res", de Janne Teller (Comanegra); "Música de mierda", de Carl Wilson (Blackie Books); "L'entrada de Crist a Brussel·les", d'Andrea Antinori (Libros del Zorro Rojo); "Laëtitia o la fi dels homes", d'Ivan Jablonka (Anagrama), i "Un tramvia anomenat desig", de Tennessee Williams (Adesiara).
El director de Comanegra, Joan Sala, va explicar a EFE que aquesta fira vol lluitar contra la "dictadura de la novetat" i contra la cultura de la "immediatesa" que relega als magatzems obres de qualitat simplement perquè no s'acaben de publicar.
La denominació de "llibres únics", va apuntar, s'inspira en una llibreria Morioka Shoten de Tòquio, que cada setmana posa a la venda un únic títol que no necessàriament ha de ser un llançament recent. "Un llibre sempre serà una novetat per qui encara no l'ha llegit", reflexionava l'editor, que va defensar que una bona història no perd vigor perquè porti "dos, deu o cinquanta anys publicada".
En aquest sentit, va assenyalar que, durant els mesos de confinament per la Covid-19, van observar que quan els lectors seleccionaven títols a través del catàleg online triaven més "llibres de fons" i menys novetats que quan anaven a les llibreries.
Sala es va demostrar molt satisfet de l'acollida de la fira, que es va celebrar dissabte a la Fàbrica Lehmann de Barcelona, per l'afluència d'assistents als concerts, els "bingos feministes" i altres activitats que es van organitzar per donar a conèixer els onze "llibres únics" d'aquest any.

