Els 105 anys de Segundo de Chomón marcaran el 2021 de La Filmoteca
Per ACN
Publicat el 15 de desembre 2020

La Filmoteca de Catalunya tindrà el 2021 com a gran protagonista el 150è aniversari del pioner del cinema català Segundo de Chomón, que culminarà a l'octubre amb un simposi internacional dedicat a la seva obra. També seran fites de la temporada els centenaris de cineastes com Chris Marker, Satyajit Ray, Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez i la parella, a la pantalla i a la vida real, Yves Montand i Simone Signoret. Un altre homenatge serà per al recentment mort Michel Piccoli, rostre emblemàtic del cinema d'autor europeu. Altres moments destacats seran una carta blanca a la fotògrafa Colita, així com una exposició de Perejaume.

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, ha destacat la commemoració del naixement de Chomón. Ha recordat que els seus films rodats a Catalunya, París (França) i Torí (Itàlia) es conserven als seus arxius i el seu nom bateja la sala gran del Raval. La retrospectiva serà acompanyada d'un col·loqui internacional sobre la seva obra.

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha explicat que el seu departament ha demanat al Govern que s'assumeixi la celebració del 150è aniversari com a any commemoratiu per part de la Generalitat. A falta de l'aprovació de la mesura, Ponsa ha alabat que va ser una de les persones "claus" del cinema, i ha lloat la internacionalització del cinema fet a Catalunya.

Primavera amb Marc Recha i Colita

Entre els moments destacats de la temporada, a l'abril hi haurà el cicle dedicat al cineasta Marc Recha, que comptarà amb la seva presència. La Filmoteca ha recuperat els seus primers films en super-8 i mostrarà l'evolució des de l'experimental El cielo sube fins als seus personatges cada cop més humans, sovint extrets de la realitat.

Al maig serà el torn de la carta blanca de Colita. La Filmoteca remarcarà que la càmera d'Isabel Steva és fotogràfica, però que també ha seguit com a foto fixa nombrosos rodatges en escenaris de Catalunya. Contagiada pel cinema, té una llarga llista de films que admira i aquesta selecció serà la que mostrarà al centre.

Estiu de Michel Piccoli i Chris Marker

Michel Piccoli va treballar amb cineastes francesos com Godard, Malle, Rivette o Léos Carax, però també va traspassar fronteres amb Buñuel, Berlanga, Ferreri, Bellocchio, De Oliveira i, fins i tot. Hitchcock. Mesos després de la seva mort, la Filmoteca vol deixar constància del seu talent en un cicle al juliol.

També als mesos d'estiu, Chris Marker serà l'epicentre del cicle "Un electró lliure" amb motiu del seu centenari. Se l'alineava amb els cineastes de la Rive Gauche, però era un electró lliure que bebia de Kurosawa o Tarkovski i va influenciar cineastes més joves.

Al setembre serà el moment d'Yves Montand i Simone Signoret. Van néixer ara fa cent anys i van compartir moltes coses dins i fora de la pantalla. Signoret va consolidar un perfil femení "dur i enèrgic"; Montand tenia un registre més ampli, però tots dos pertanyen a la iconografia del millor cinema francès, que va de Becker i Clouzot a Melville i Costa-Gavras, amb la participació d'aquest últim.

Tardor de Satyajit Ray, Berlanga i Fernán Gómez

Al novembre, la Filmoteca revisitarà l'Índia a través dels ulls de Satyajit Ray. El món va descobrir el cinema indi a través de Trilogia d'Apu, que demostrava que el neorealisme no tenia fronteres. Posteriorment, el cineasta va diversificar els gèneres i va obtenir un gran èxit comercial amb Les aventures de Goopy i Bagha. Guardonat amb un Oscar honorífic, es compleixen cent anys del seu naixement.

Tancaran l'any la parella integrada per Luis García Berlanga i Fernando Fernán Gómez. A Esa pareja feliz, el debut de Berlanga, ja hi era Fernán Gómez com a protagonista. Van néixer ara fa cent anys i les seves trajectòries van discórrer en paral·lel, entre la picaresca i l'esperpent d'una mateixa realitat social. La Filmoteca hi buscarà "complicitats i correspondències".

Exposicions i cicles ajornats

En el capítol d'exposicions, la Filmoteca viatjarà al maig als anys quaranta amb "Les claus de la foto fixa" a partir del fons Reproducciones Sabaté, depositat al centre. La mostra expolarà les fotografies realitzades fora del cinema per les seves influències pictòriques, les composicions acurades i l'ús dramàtic de la llum. Al setembre, el centre s'endinsarà en les imatges de l'univers de Chris Marker en una mostra comissariada per la conservadora honorària del Centre Pompidou. Aquesta reunirà a la Filmoteca fotografies, publicacions, vídeos, cartells i la seva instal·lació "Immemory", així com alguns collages en paper i infografia.

Tancarà l'any Perejaume amb "Donar cabuda", exposició que inaugura una "nova línia" en el discurs expositiu de la Filmoteca, i que inclourà un seguit de produccions pròpies encaminades a descentrar el discurs i la pràctica del cinema per mirar de veure-ho des d'un lloc imprevist i fecund. Es tracta d'un conjunt de realitzacions imaginades per a l'espai singular de la Filmoteca, que presta una atenció especial en la continuïtat entre la sala expositiva i les sales de projeccions.

El pròxim any també portarà alguns cicles que s'han hagut d'ajornar al llarg d'aquests mesos tan atípics: "Dorothy Arzner", una directora en el món molt masculí del Hollywood clàssic; "Melodrames creuats", de John M. Stahl i Douglas Sirk a Fassbinder, Almodóvar o Todd Haynes, per comprovar les constants del gènere al llarg dels anys; una selecció de "Vampiresses del cinema mut" i la retrospectiva de l'enfant terrible del cinema mexicà de Carlos Reygadas, en el marc del cicle De Grec a Grec. S'hi afegeixen la independència de John Cassavetes, l'experimentació a partir de materials d'arxiu reciclats d'Artavazd Peleixian, la poètica brechtiana de Theo Angelopoulos i la veu pròpia plena d'ironia de la britànica Sally Potter.

A banda, Riambau ha anunciat el nou carnet familiar FilmoXica, que oferirà l'entrada gratuïta a les sessions familiars fins als 12 anys i en preu reduït per als seus acompanyants. Es tracta d'una iniciativa per a la generació de nous públics, ha detallat.

Balanç 2020

Fins al 30 de novembre, la Filmoteca ha acollit aquest 2020 un total de 58.286 espectadors, xifra que manté l'índex d'ocupació per sessió en 92 espectadors, tot i la situació excepcional. Segons ha detallat Riambau, les circumstàncies excepcionals d'aquest any han obligat a suspendre gairebé el 50% de les sessions. A les 637 sessions programades (51%), el nombre total d'espectadors és de 58.286. La mitjana del 2019 va ser de 99 espectadors per sessió.

La resposta del públic després del confinament va ser "molt favorable". Malgrat una reducció del nombre de sessions (de 27 a 24 setmanals) i de l'aforament (al 50%) per complir amb les mesures sanitàries, del 26 de juny al 30 de novembre, la Filmoteca ha tingut 26.954 espectadors en 366 sessions, una mitjana de 74. Destaquen les dades del mes d'agost: 6.446 espectadors en 78 sessions, una mitjana de 82 per sessió.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —