Aplicació Seguiment Social Rússia
Per Associated Press
Publicat el 04 de juny 2020

La possibilitat de fer servir una aplicació de rastreig social al mòbil en pro de controlar la propagació del virus sembla cada dia més a prop. A Rússia, aquesta forma de cibercontrol es va convertir en una realitat a principis d'abril, moment en què es va llançar l'aplicació de seguiment social. Aquesta fa un rastreig dels usuaris via GPS i els envia notificacions on demana una selfie per provar que encara estan a casa. Si els usuaris no poden demostrar-ho amb una foto o si es detecta que han marxat de casa s’enfronten a una multa d’uns 50 euros. 

Maria Alexeyeva, una infermera russa, va agafar coronavirus a la feina i es va confinar i, per tal de seguir les normes establertes per les autoritats de Moscou, es va descarregar l'aplicació mòbil. Però aviat es va convertir en un malson. Un dia es va bloquejar quan intentava fer-se una foto. Malgrat que no es trobava bé a causa de la malaltia, va intentar solucionar el problema, esperant durant hores al telèfon l'ajuda del suport tècnic. Quan va acabar el seu període de confinament obligatori, va descobrir que havia acumulat 11 multes que sumaven més de 550 euros. “És més que el meu sou mensual. Aquesta quarantena ja ha estat dura per a mi, i a sobre ara m'he d'encarregar d’això”, es lamenta Alexeyeva. 


Dos oficials comproven la documentació d'una moscovita 

Com ella, milers de moscovites també es queixen que se’ls ha multat per error per culpa de l’aplicació. En poc més d’un mes, les autoritats van emetre 54.000 multes, que sumaven 2,68 milions d’euros entre els 70.000 usuaris registrats. Les autoritats insisteixen que les multes estaven justificades i dirigides a aquells que es van saltar el confinament de forma repetida, però els usuaris de l’app diuen que té defectes, ja que de vegades demanava selfies en meitat de la nit i que les multes es van repartir arbitràriament. 

Les mesures contra la pandèmia al Moscou

La ciutat de Moscou ha estat el focus més important de la pandèmia a Rússia, ja que ha registrat gairebé la meitat dels més de 414.000 casos al país. Mentre la ciutat, de 12 milions d’habitants, lluitava per contenir el brot, es va decidir utilitzar la tecnologia, la qual finalment ha provocat crítiques generalitzades.

Després que s’informés de dos casos al febrer, l’alcalde Sergei Sobyanin va autoritzar software de reconeixement facial per rastrejar els ciutadans xinesos a la capital, la qual cosa va provocar protestes de grups de drets. A l’abril, la ciutat va introduir passatges digitals per als viatgers del transport públic, raó per la qual es van formar aglomeracions a les estacions de metro quan la policia revisava individualment els mòbils. 


Les mesures de control establertes a Rússia van des de softwares de reconeixement facial fins l'aplicació de seguiment social

Però les queixes més grans es centren en l’app de seguiment social que des de principis d'abril es va establir com a obligatòria per aquells que estaven infectats de coronavirus o es sospitava que poguessin estar-ho. Els pacients havien de signar un formulari en què se’ls requeria que instal·lessin l’app al mòvil, tot i que diuen que no se’ls va explicar com fer-la servir i quines accions comportarien multes. 

Les històries es multipliquen

Grigory Sakharov, que es va aïllar després d’una setmana a l’hospital amb una pneumònia derivada de la infecció per coronavirus, va rebre sis multes, amb un total de 300 euros. Dues tenien data de quan havia estat hospitalitzat, tot i que no es va instal·lar l’aplicació fins que va rebre l’alta. "No m’importa pagar una multa per una cosa que he fet malament, però no entenc per quin motiu he de pagar ara" diu Sakharov. 

Svetlana Bystrova, que també va estar en quarantena a casa amb símptomes gripals, no es va instal·lar l’aplicació. Va assegurar que els metges no li van explicar que havia de fer-ho i a l’ordre de confinament que va signar no va veure cap clàusula que l’obligués a fer-ho. Després de dues setmanes confinada, Bystrova es va assabentar que tenia quatre multes que sumaven 200 euros. Una era per no haver-se instal·lat l’aplicació, dues deien que havien detectat que es trobava fora de casa, i una altra era per no haver donat detalls de les seves faltes.  "La de no haver-me instal·lat l’app és prou justa, l’entenc. Però com és possible que una aplicació que mai m’he descarregat hagi seguit els meus moviments?", diu Bystrova.

Vladimir Perevalov, es va instal·lar l’aplicació i es va fer totes les selfies que li demanava, i encara així va rebre tres multes que sumaven 150 euros. Diu que l’aplicació mai no li va enviar notificacions.

L'allau d’històries ha provocat un sentiment d’indignació generalitzada a les xarxes socials. A finals de maig, les autoritats havien rebut més de 2.500 impugnacions de multes i més de 200 demandes. Tres peticions en línia que demanaven abolir l’aplicació van rebre més de 94.000 signatures.


Vladimir Perevalov ensenya l'aplicació al seu mòbil, que fins ara li ha costat tres multes

Tanya Lokshina, directora associada de l’Observatori de Drets Humans a Europa i Àsia Central, diu que tot i que hi ha diversos països que fan servir aplicacions mòbils de rastreig, no ha vist que cap altra rebés tantes crítiques. "La situació és absurda, és una bogeria. En comptes de servir per controlar l’epidèmia, serveix per castigar els ciutadans que són respectuosos amb la llei i que realment intenten complir amb les normes", diu Lokshina. 

Una solució que no acaba d'arribar

El 21 de maig, l’Observatori va exigir les autoritats de Moscou tancar l’aplicació. L’ONG assenyala que a més de l’arbitrarietat de les multes, viola la privacitat dels usuaris, ja que accedeix a la ubicació, les trucades, la càmera i la informació de xarxa, entre altres dades. El Consell de Drets Humans del Kremlin va escoltar aquesta demanda i va demanar a les autoritats a cancel·lar totes les multes. 

Malgrat tot, Alexei Nemeryuk, el director de gabinet de l’alcaldia, va dir que no hi hauria cap amnistia. "Ja hi ha un sistema per recórrer les multes." Aquest, però, no ha resultat exitós, segons Leonid Solovyov, del grup de dret l’Apologia Protesta, un grup d’assessorament jurídic, que ha treballat amb més de 100 persones multades. Explica que aquells que han estat multats han d'aportar proves que demostrin que no van fer res malament, la qual cosa és difícil, ja que les autoritats basen les acusacions en les dades que proporciona l’aplicació. "Algunes multes sí que s’han anul·lat, però només les de casos més  greus", diu Soloyvov.

L’ajuntament ha anunciat que cancel·laria 468 multes en què els usuaris no s’havien pogut fer la selfie perquè l’aplicació l’havia demanat a mitjanit. Un altra afectada és el d'Irina Karabulatova, una professora que està postrada al llit i no ha marxat de casa en un any i tot i això va rebre dues multes per no haver-se instal·lat l’aplicació. Després que la seva història omplís els titulars de la premsa nacional, les multes se li van cancel·lar i va rebre disculpes per part de les autoritats. "Em van cancel·lar les multes perquè els periodistes em van donar suport, però la gran pregunta és què els hi passarà a altres”, diu Karabulatova. 


El cas de les multes d'Irina Karabulatova ha tingut un gran ressò mediàtic al país 

Dijous passat, Sakharov va començar a rebre missatges que deien que se li havien cancel·lat les multes. La infermera, Alexeyeva, també va rebre una trucada en què li van dir que s’aixecarien totes les multes, però just després va ser la seva mare qui va rebre una notificació on deia que l’aplicació havia detectat que sortia de casa i la multava. "La meva mare ha estat confinada amb mi. Ella no va signar cap document que inclogués res sobre l’ús de l’aplicació de seguiment social i no la té instal·lada. Sembla que ens havíem emocionat massa d’hora", afirma Alexeyeva.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —