El Senat dels EUA desafia Trump anul·lant un dels seus vetos
Per EFE
Publicat el 02 de gener 2021

El Senat dels EUA ha anul·lat per primera vegada un veto del president sortint, Donald Trump, immers en un pols cada vegada més tens amb els líders del seu partit a pocs dies d'abandonar la Casa Blanca.

La Cambra Alta dels Estats Units, de majoria republicana, va votar aquest divendres a favor d'anul·lar el veto que Trump havia imposat a la llei del pressupost anual de Defensa, valorat en 741.000 milions de dòlars.

El vot al ple del Senat va ser de 81 vots a favor i 13 en contra, molt superior a la majoria de dos terços que es necessitava per invalidar el veto, i va completar el procés en el Congrés per convertir en llei el pressupost de defensa, després que la Cambra Baixa recolzés també aquesta iniciativa dilluns passat.

Tump contra el seu partit

Trump va titllar de "patètica" la decisió del Congrés en un tuit després de la votació, en una mostra que posa de manifest la intenció de continuar amb la guerra que ha iniciat en les últimes setmanes contra el líder del seu partit al Senat, MitchMcConnell, i altres polítics republicans.

L'intent de Trump d'interferir en la sessió del 6 de gener, en la qual el Congrés ratificarà la victòria a les eleccions de Joe Biden, ha augmentat les tensions amb McConnell, i promet marcar les últimes setmanes del mandatari sortint, que abandonarà el poder el 20 de gener.

La decisió de Trump de vetar, la setmana passada, el pressupost de defensa per a l'any fiscal 2021 no tenia precedents en els últim 59 anys, i es va topar amb una forta oposició en un país que sol posar el benestar de les seves tropes per sobre de tot.

Els detalls de la llei

El mandatari va decidir vetar l'anomenada Llei d'Autorització de Defensa Nacional perquè, entre altres coses, restringeix la seva capacitat per a retirar a les tropes estatunidenques d'Alemanya, Corea del Sud i l'Afganistan, com havia promès.

A més, el governant s'oposava a la llei perquè inclou una provisió per canviar el nom d'una desena de bases militars batejades en honor als líders de la Confederació meridional en la Guerra Civil (1861-1865), que es consideren un símbol racista per representar als qui defensaven l'esclavitud.

El mandatari, finalment, volia que la legislació inclogués una clàusula per acabar amb l'anomenada "Secció 230", que protegeix als gegants d'internet com Twitter i Facebook de qualsevol conseqüència legal pel que publiquen terceres parts en els seus llocs web.

La Llei d'Autorització de Defensa Nacional serveix per finançar les operacions del Pentàgon a l'estranger, i inclou pujades de salari per als soldats, fons per a nou equip militar i per a pagar la cura sanitària de les tropes. 

Veto a les empreses fantasma als EUA

A més, la legislació prohibeix les empreses fantasma de propietari anònim ("shell companies") als Estats Units, un pas molt celebrat pels experts en transparència.

A partir d'ara, les companyies d'aquest tipus que ja estiguin creades o vulguin establir-se al país hauran de revelar el seu veritable propietari al Departament del Tresor, la qual cosa dificulta qualsevol operació d'evasió d'impostos i rentada de diners.

La nova llei designa, així mateix, el 13 d'abril de cada any com a dia nacional dels "Borinqueneers", un grup de veterans porto-riquenys que van lluitar en la Primera i Segona Guerra Mundial i en la Guerra de Corea.

Fracassa l'intent d'augmentar els pagaments a ciutadans

A més de per el veto de Trump, la tensió entre el mandatari i els republicans també ha augmentat a causa del retard de cinc dies del president a signar un nou pla d'estímul per la pandèmia, i la seva exigència que s'augmentin de 600 a 2.000 dòlars els pagaments directes a ciutadans inclosos en aquesta llei.

Els líders republicans al Senat van bloquejar aquest divendres per quart dia consecutiu l'intent dels demòcrates d'augmentar la suma d'aquestes transferències directes als contribuents amb una renda anual menor a 75.000 dòlars.

Això significa que la iniciativa, que ja va aprovar dilluns passat la Cambra Baixa, no tirarà endavant ara com ara, i en tot cas hauria de considerar-se i votar-se de nou a partir del diumenge, prendrà possessió un nou Congrés sorgit de les eleccions de novembre.

"(Aprovar aquest canvi) seria socialisme per a gent rica", va opinar aquest divendres McConnell en un discurs en el ple del Senat. 

Els estatunidencs que compleixen les condicions de renda van començar aquest divendres a rebre, en canvi, un pagament únic de 600 dòlars, com contemplava el pla d'estímul aprovat al desembre.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —