Pedro Sánchez
Per ACN
Publicat el 25 de maig 2020

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents de les comunitats autònomes que, en funció de l'evolució de la pandèmia, moltes autonomies podrien quedar fora de l'estat d'alarma en els propers dies. Sánchez ho ha condicionat a l'evolució sanitària i al fet que res "es torci". Fonts properes de la reunió celebrada telemàticament, han explicat que l'executiu espanyol vol preservar l'instrument jurídic del decret d'estat d'alarma "per garantir la mobilitat". Tot i això, han indicat que l'executiu preveu que tot l'estat estigui fora de l'estat d'alarma a finals de juny i principis de juliol.

Les 40 mesures de Torra

A la reunió amb les presidentes i presidents autonòmics, el President de la Generalitat, Quim Torra, ha manifestat que "Catalunya ha d'exercir el seu dret d'autodeterminació" i que fins que no es recuperin les competències s'oposaran "a la pròrroga de l'estat d'alarma". A més, ha exigit 40 mesures concretes que també ha detallat al seu compte de Twitter.

Entre les mesures proposades, Quim Torra ha reclamat el pagament del deute històric de 9 milions més 4 milions de costos sanitaris extra causats per la COVID-19. A més, Torra també ha demanat un augment del topall del dèficit, el qual considera "absolutament ridícul".

D'altra banda, ha demanat posar a disposició dels Ajuntaments els seus superàvits i allargar el termini dels ERTOs. El president també ha volgut denunciar que "milers de treballadors i treballadores no han cobrat els ERTOs" i que no pot passar "ni un dia més" sense que es paguin.

Entre les mesures, també ha reclamat una suspensió d'impostos i quotes d'autònoms, la necessitat d'activar la Renda Bàsica i la flexibilització de treballadors i treballadores en situació irregular perquè puguin treballar. Finalment, ha reclamat mesures per les polítiques d'ocupació, l'emergència climàtica, el transport i la vivenda, així com un subsidi per a persones dependents i plans especials per l'emergència educativa, cultural i agrària.

16.000 milions d'euros per les CCAA

La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha anunciat aquest diumenge que el Govern posarà al juny a la disposició de les autonomies 6.000 dels 16.000 milions del fons no reemborsable per a lluitar contra la COVID-19, que s'aprovarà pròximament.

En roda de premsa al final de la videoconferència de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics, Montero ha informat que aquesta setmana comença la negociació amb els grups parlamentaris per a l'aprovació del fons en el Congrés i per a consensuar els criteris de repartiment.

"Els criteris de repartiment del fons seran negociats i consensuats amb les formacions polítiques" ha dit la ministra, que ha precisat que dels 16.000 milions, 10.000 seran per a despesa sanitària, 1.000 per a temes socials i 5.000 per a caiguda d'ingressos propis.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —