Alba Vergés
Per ACN i Redacció
Publicat el 14 de maig 2020

El Govern i l'Ajuntament de Barcelona han plantejat aquest migdia que la ciutat de Barcelona i les dues regions sanitàries de l'àrea metropolitana passin a una "fase 0 avançada" a partir del dilluns 18 de maig. Aquest pas intermedi, que haurà de ser avalat pel Ministeri de Sanitat, permetria obrir botigues sense cita prèvia, flexibilitzar la celebració de vetlles, l'obertura de biblioteques i museus amb aforament limitat, i de centres de culte amb un terç màxim de l'aforament. La proposta, però, descarta que es puguin obrir terrasses de bars i restaurants o fer reunions de fins a deu persones, com sí es preveu a la fase 1.

Aquesta "fase 0 avançada" o "fase 0,5", com han definit les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una roda de premsa inèdita, és una proposta per a la ciutat de Barcelona i les regions sanitàries metropolitanes Nord i Sud. Tot i això, aquestes inclouen àrees que el Govern proposa que passin a la fase 1, com són el Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Montseny. Aquests territoris, si el Ministeri de Sanitat ho aprova, sí que podran passar de fase.

La consellera de Salut ha remarcat que cal ser especialment prudents a la capital catalana i a les regions sanitàries metropolitanes, en bona part degut a l'elevada densitat de població. En particular, ha destacat que Barcelona pot acollir fins a 17.000 habitants per quilòmetre quadrat i que pateix grans desigualtats socials que són "entre les principals determinants de la salut". L'objectiu, ha declarat, és poder avançar de forma progressiva sense assumir riscos innecessaris. Colau, ha assegurat que les administracions treballen perquè l'obertura de les terrasses i les trobades de fins a deu persones es puguin fer a partir del 25 de maig.

Per això, l'executiu planteja aquesta fase intermèdia entre les fases 0 i la 1. El Govern i l'Ajuntament també proposen una reactivació progressiva dels serveis socials, l'obertura dels centres educatius per desinfectar-los i posar-los a punt, la reobertura gradual d'instal·lacions científiques i tècniques, la possibilitat de celebrar seminaris amb un petit nombre de persones o l'obertura del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat.

Ni terrasses ni gimnasos

En canvi, aquesta "fase 0,5" no preveu altres activitats que sí que es permeten en la fase 1, com l'obertura de terrasses de bars i restaurants amb un aforament màxim del 50%, o bé les trobades de fins a 10 persones. Tampoc es planteja la reobertura de gimnasos.

Entre aquests temes pendents, també s'ha mencionat la possibilitat de modificar alguns espais urbans a Barcelona, aprofitant la circulació reduïda de vehicles per augmentar l'espai destinat als vianants. També podrien aplicar-se mesures similars en previsió a la reobertura de les terrasses, sempre amb l'objectiu de mantenir la distància de seguretat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —