Classes virtuals: adéu als pisos d’estudiants? - Diari de Barcelona

Lloguer d'habitacions
Classes virtuals: adéu als pisos d’estudiants?
A Barcelona hi ha el doble d'habitacions disponibles per llogar que no abans que esclatés la pandèmia al març
"He decidit deixar el pis i ara a esperar, perquè no està gens clar si el segon quadrimestre serà presencial o no, potser hauré de córrer per buscar habitació, però tal i com estan les coses, millor estalviar-se uns mesos de lloguer". Marta Timoneda, estudiant de 4t de Filologia Catalana a la UB, acaba de deixar la seva habitació a Barcelona per tornar a Mollerussa i, com ella, molts més estudiants.
La desorientació de l'estudiant de Filologia és força lògica, ja que Joan Elías, el rector de la seva universitat, és del parer que fins al febrer de 2022 no es tornaran a fer classes presencial amb normalitat com abans de la covid-19. Així ho ha dit aquesta setmana en una roda de premsa per a la seva reelecció com a rector.
Timoneda explica al Diari de Barcelona que la propietat del seu pis els va fer "una rebaixa del lloguer" els primers mesos de la pandèmia, però després van haver de pagar un altre cop el preu habitual. "Els meus amics de la carrera van començar a deixar els pisos", com a conseqüència, Timoneda anava fent cada cop més vida a Mollerussa. A més, "econòmicament era insostenible", ja que l'estudiant treballava fent extraescolars d'anglès en un programa municipal que ja no es duu a terme.
Ara mateix, a Barcelona hi ha el doble d'habitacions disponibles per llogar que abans que esclatés la covid-19 al març, segons informa Idealista al Diari de Barcelona.
Jordi Bosch, doctor en Arquitectura i expert en polítiques d'habitatge i d'urbanisme, apunta possibles causes a l’alta oferta d’habitacions. El fenomen podria estar relacionat amb la virtualitat: els estudiants que fan classes en línia i s’obren noves possibilitats pel teletreball. També es podria relacionar amb la pèrdua de llocs de treball derivada de la covid-19, combinat “amb un canvi de residència per motius econòmics o laborals”.
Per últim, Bosch apunta la dràstica caiguda de persones estrangeres a la ciutat, la “mobilitat internacional”, tant de “turistes de llarga estada” com d'estudiants. Caldria sumar-li, a més, la transformació d’alguns apartaments turístics en habitacions de lloguer per a curta o llarga estada.
Tant a Lleida com a Tarragona també hi ha un augment d'habitacions lliures. A Tarragona les xifres són similars a Barcelona: un 77% més d'habitacions lliures. Tot el contrari passa a Girona, on avui dia hi ha un 14% menys d'habitacions que al març.
Amb la continuïtat de les classes virtuals, a l'estudiant no li "sortia a compte" quedar-se al pis: "era com un capritx"
Tot i això, la demanda és tan baixa que fins i tot a Girona costa llogar una habitació. Cristina Codina, de Taradell, estudiant de 4t de Publicitat i Relacions Públiques a UdG de Girona, va començar el curs mantenint encara una habitació en un pis compartit. Tot i tenir poques classes presencials, volia "aprofitar al màxim possible l'últim curs que estaria a Girona". Amb la continuïtat de les restriccions, a l'estudiant no li "sortia a compte" quedar-se al pis: "era com un capritx".
A Codina li sabia molt greu deixar el pis compartit "perquè hi estava molt bé", i més en aquest context. A més, a l'estudiant li està costant molt trobar un substitut per a la seva habitació perquè "com que hi ha tanta oferta, la gent exigeix més quan busca habitació", com ara que disposi de finestra o de llit doble. Codina ha hagut de pagar el lloguer del novembre i sembla que també haurà de pagar el de desembre, perquè encara no ha trobat substitut, però ja ha tornat a casa dels pares.
Fonts del Sindicat de Llogateres apunten que per entendre la quantitat d'habitacions disponibles cal sumar-hi un altre element. A causa de la baixada d'ingressos de moltes famílies, "la gent ha de posar habitacions al mercat de lloguer". El Sindicat atén molts casos de famílies senceres que han de compartir pisos amb altres famílies, "encara que el preu del lloguer s'hagi mantingut, la família ha de llogar habitacions".
Els preus baixen, però no prou
A causa de la baixa demanda d'habitacions a Barcelona, el seu preu mitjà ja havia baixat entorn d'un 5% segons dades d'Idealista i Badi, a principi de curs. Badi augura que "hi haurà una baixada de preus tant en pisos com en habitacions perquè el mercat el demanda", tot i que pronostica que en poc temps tornaran els preus anteriors a la crisi de la covid-19.
Amb l'inici del curs universitari i la posterior tornada a la virtualitat de la pràctica totalitat d'ensenyaments universitaris, s'augura que els preus hauran baixat encara més. Barcelona és una de les ciutats de tot l'Estat que més està notant la baixada. Cal tenir en compte, a més, que els preus actuals encara no estan del tot ajustats a la demanda i que el nombre d'habitacions disponibles encara ha augmentat més que la mitjana de tota mena d'habitatges. En el seu total és d'un 63% més que al març, en habitacions, del 100%, segons Idealista.
Al setembre, el preu mitjà del lloguer d'habitacions a Barcelona es va situar a 443 euros, mentre que al març era de 466, segons Badi. Per barris, la Dreta de l'Eixample va ser el barri més car amb un preu mitjà de 484 euros, seguit de Gràcia amb 461 euros. Entre els barris més econòmics per llogar una habitació cal destacar Les Corts (417 euros) i Sants (408 euros). A les aplicacions per buscar pis s’hi poden trobar descomptes que poden arribar fins al 30 o 40% en casos concrets en zones com Fort Pienc o Sant Antoni.
Sindicat: Els lloguers s'haurien d'abaixar de manera dràstica i, en molts casos, suspendre'ls "de la mateixa manera que s'ha aturat l'economia"
El Sindicat de Llogateres exigeix a les institucions l'aplicació de la nova regulació del preu del lloguer. Opinen que els lloguers s'haurien d'abaixar de manera dràstica i, en molts casos, suspendre'ls "de la mateixa manera que s'ha aturat l'economia". El Sindicat recorda que "molta gent que està demanant l'atur ha d'esperar 4 mesos".
Segons dades facilitades per l'organització, en el cas de Barcelona, l'augment del preu dels lloguers ha estat 20 cops superior que no pas l'augment dels sous en els últims cinc anys. Conseqüència d'aquest fet: "no hi ha capacitat d'estalvi per poder pagar els lloguers en aquesta situació".
La crisi de la covid-19 també es fa notar a l'hora de pagar la fiança de les habitacions. El 70% dels usuaris de Badi, que entren a viure en un pis compartit, han tingut dificultats per a pagar-la "veient-se fins i tot obligats a demanar ajuda econòmica". Un 16% va haver de recórrer a l'ajuda d'amics, familiars o entitats financeres.

