Sense ni un ral
Publicat el 25 de maig 2020

Crea la teva pròpia galeria

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el passat 18 de maig els museus i les galeries del Regne Unit van crear Curations, una nova eina que permet crear exposicions virtuals a partir d'un fons de 250.000 obres, entre les quals es troben representats 46.000 artistes i 3.300 col·leccions diferents. Algunes institucions ja han dut a terme les seves pròpies propostes, però també està obert al públic perquè qualsevol pugui crear la seva pròpia exposició. 

Cercador de peces de 'Curations'. Foto: ART UK

Jocs d'enginy per reactivar la ment 

La garrafa de 4 litres

Estàs en una font d'aigua i tens una garrafa de 5 litres i una de 3 litres. Necessites omplir-ne una amb 4 litres exactes, sense cap altra ajuda que les mateixes garrafes. 

Els barrets dels presoners

Quatre presoners estan col·locats tal com mostra el dibuix, amb un mur que separa el primer presoner dels tres restants. El carceller que els vigila els diu el següent: "Cada un de vosaltres porta posat un barret al cap, dels quals dos són negres i dos són blancs. Teniu deu minuts perquè un de vosaltres em digui de quin color és el seu barret. Si ho encerta quedareu tots lliures i si no morireu". Els presoners no es poden comunicar entre ells i tan sols poden veure el que tenen al seu davant (sense poder veure per sobre de la paret ni a través d'ella). Al cap d'uns minuts, un dels presoners aconsegueix esbrinar la resposta correcta. Quin és i com ho ha aconseguit?

Dilema dels barrets dels presoners. Foto: Psicoactiva

La contrasenya

Un grup de policies està investigant la caserna d'un grup de delinqüents, però per infiltrar-se necessiten la contrasenya, així que vigilen per intentar endevinar-la. Un home s'apropa a la porta. Des de l'interior li diuen: "14" i contesta: "7". La porta s'obre i el deixen passar. Al cap de poca estona n'arriba un altre. Li diuen "8" i contesta "4". També el deixen entrar. Arriba un tercer i al número "6" respon "3" i li obren la porta.

Pensant que ja han donat amb la clau (s'ha de dividir el número entre dos), els policies envien un agent d'incògnit. En arribar a la porta des de l'interior li diuen "0" i respon "0". La porta no s'obre i li disparen un tret. Més tard ho tornen a provar amb un altre agent. Li diuen "4" i contesta "2". El tornen a disparar. Quin error cometen els policies?

El fossat

Un petit terreny està envoltat per un fossat de 5 metres exactes d'ample. Com podem travessar-lo amb l'única ajuda de dos llistons de 5 metres exactes?

La porta infernal

Estàs tancat en una habitació en la qual hi ha dues portes, cada una vigilada per un sentinella. Una porta a la llibertat i l'altra a una mort segura. Has d'elegir una porta, però abans pots fer una pregunta a un dels dos sentinelles. El problema és que saps que un dels sentinelles sempre diu la veritat i l'altre sempre menteix, però no saps quin és cada. Quina pregunta faries per salvar la teva vida?

El quadrat màgic

En un quadrat amb 9 caselles (3 verticals i 3 horitzontals) has de col·locar tots els números de l'1 al 9 perquè la suma d'aquests números entre tres caselles en vertical, horitzontal o diagonal et donés el mateix resultat. En total, han de coincidir vuit sumes (tres horitzontals, tres verticals i les dues diagonals). 

 

[Solucions]

La garrafa de 4 litres

Tal com ens mostra la pel·lícula La Jungla de Cristall 3 la solució és la següent: emplenar la garrafa gran amb 5 litres d'aigua i passar-ne 3 a la petita. Llavors, buidar la garrafa petita i dipositar-hi els 2 litres restants de la gran. Fet això, només caldrà tornar a reomplir la gran amb 5 litres d'aigua i omplir el restant de la petita. A la garrafa petita (on ja hi havia 2 litres) només hi cabrà 1 litre més i, per tant, a la gran hi quedaran 4 litres exactes. 

Els barrets dels presoners

El presoner que encertarà el color del seu barret serà el C. El raonament és el següent: si el presoner D, que està just darrere seu, no ha dit res és perquè veu que els dos barrets que té al davant (B i C) són diferents. Així, com que el presoner C veu que el barret del presoner B és blanc i que el seu ha de ser de color diferent, sap que el seu barret és negre. 

La contrasenya

La clau de la contrasenya no era dividir el número entre dos, sinó dir el nombre de lletres que contenia el número en qüestió. Catorze en conté 7, vuit en conté 4 i sis en conté 3. Així, la resposta a "0" hauria d'haver estat 4 i a "4", 6. 

El fossat

Col·locant els llistons en una de les cantonades tal com indica la imatge.

La porta infernal

La pregunta que hauries de formular és: "Què diria l'altre sentinella si li pregunto quina és la porta segura?". Si el meu sentinella menteix i l'altre diu la veritat, el meu em dirà quina és la porta que condueix a la mort. Per contra, si el meu sentinella és el que diu la veritat i l'altre menteix, també em dirà la porta que condueix a la mort, ja que és la que em diria l'altre. Així, tan sols he d'escollir la porta contrària a la que em contestin qualsevol dels dos. 

El quadrat màgic

D'esquerra a dreta i de dalt a baix, els números anirien col·locats: 6, 7, 2; 1, 5, 9; 8, 3, 4. D'aquesta forma, les vuit sumes (tres horitzontals, tres verticals i dos diagonals) donen com a resultat 15.

 

Visites virtuals a la ciutat de Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona ofereix visites virtuals a diversos punts de la ciutat, com la basílica de la Mercè, el mercat de la Boqueria, el Museu Picasso, la Rambla de Barcelona o el Tibidabo. Així mateix, els grans monuments de la ciutat també ofereixen als seus respectius webs tours en 360° per visitar en un sol clic tots els seus racons. És el cas de la Sagrada Família, que permet passejar des de casa per la façana de la Glòria, la façana del Naixement o l'interior del temple, entre d'altres.

Panoràmica de la façana del Naixement. Foto: Sagrada Família

D'altra banda, altres monuments simbòlics de la ciutat, com són el Park Güell, la Casa Batlló, La Pedrera - Casa Milà o el Palau de la Música Catalana també ofereixen visites virtuals.

Panoràmica de la Casa Batlló. Foto: Casa Batlló

 

Els videoclips més icònics de la música

Recordem alguns dels vioclips més icònics de la història de la música:

1. Thriller - Michael Jackson (1982)

 

2. November Rain - Guns n' Roses (1992)

 

3. Sledgehammer - Peter Gabriel (1986)

 

4. The Hardest Button to Button - The White Stripes (2003)

 

5. Smells Like Teen Spirit - Nirvana (1991)

 

6. Weapon of Choice - Fatboy Slim (2001)

 

7. Sabotage - Beastie Boys (1994)

 

8. Take On Me - A-ha (1984)

 

9. Here It Goes Again - OK Go (2006)

 

10. Buddy Holly - Weezer (1994)

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —