Setmana 1 Ral - Diari de Barcelona

Després de set setmanes de confinament, el sentiment generalitzat de la població és d'angoixa, ansietat, incertesa, estrès i, sobretot, avorriment. Però el cert és que des del passat 15 de març s'ha viscut un autèntic boom de propostes lúdiques a través de la xarxa, la majoria de les quals són totalment gratuïtes, centenars d'iniciatives que ens han permès realitzar tota mena d'activitats sense moure'ns de casa i que segueixen actives i renovant-se.
1. Museus virtuals per viatjar arreu del món
Tot i la quarantena, els museus no tanquen les portes, almenys de forma virtual. Diversos museus d'arreu del planeta han posat a disposició del públic, i de forma gratuïta, visites virtuals a les seves instal·lacions a través de les pàgines web. Dues de les propostes més espectaculars són els recorreguts en 360º de l'Hermitage de Sant Petersburg i del Museu Nacional d'Història Natural de Washington DC, que permeten passejar pels seus passadissos i contemplar cada una de les sales amb detall.
Recorregut virtual del museu Hermitage de Sant Petersburg. FOTO: Museu Hermitage
Un tour en 3D que també plantegen altres museus, com la Galeria dels Uffizi de Florència, el Teatre-Museu Dalí de Figueres o el Louvre de París, tot i que en aquest últim cas només permet l'accés a algunes exposicions concretes. En aquesta mateixa línia, l'aplicació Google Arts & Culture permet visualitzacions detallades de museus tan emblemàtics com el British Museum de Londres, el Van Gogh d'Àmsterdam, l'Orsay de París o el Guggenheim de Bilbao.
Més a prop de casa nostra, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona presenta un tour amb vistes en 360º de la col·leció "MACBA 31", mentre que el Museu d'Història de Catalunya exhibeix un recorregut interactiu virtual de la seva exposició permanent "La memòria d'un país", dedicada als principals esdeveniments que han conformat la història de Catalunya. D'altra banda, el Museu del Prado de Madrid exposa una extensa galeria de pintures digitalitzades en alta definició, alhora que comparteix visites guiades en el seu compte d'Instagram, on es poden contemplar diverses obres explicades pels mateixos professionals del museu.
2. Els secrets d'Egipte en un sol clic
Un dels últims a pujar-se al carro de les visites virtuals gratuïtes ha estat el govern egipci. Assistit per universitats i instituts d'investigació dels Estats Units, el Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte ha llançat, sota el lema "Experimenta Egipte des de casa", diversos recorreguts virtuals en 360º per l'interior de tombes i monuments, especialment de l'era dels faraons. Les visites s'aniran renovant periòdicament i els monuments escollits, juntament amb l'enllaç per poder-los visitar, s'anunciarà a través de les xarxes socials del Ministeri.
Fins ara, alguns dels espais virtuals seleccionats han estat la tomba de Meresankh III, reina de la IV dinastia i neta de Kheops; la tomba de Ramsès VI, cinquè faraó de la XX dinastia; la tomba de Nianjjnum i Jnumhotep, dos funcionaris que van servir al faraó Nyuserra de la V dinastia; la tomba de Mehu, canceller durant el regnat del faraó Meryra Pepy; el Monestir Roig de Sohag i la mesquita-madrassa del soldà Barquq del Caire.
Visita virtual a la tomba de la reina Mereshank III. FOTO: Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte
3. Escape rooms virtuals per jugar des de casa
Les sales de jocs d'escapada d'arreu del país s'han vist obligades a tancar les portes durant el confinament, però moltes s'han reinventat creant jocs virtuals que es poden gaudir des de casa. Aquests tres escape rooms han estat creats durant la quarantena i s'hi pot jugar sol o acompanyat d'amics i familiars. A més, són totalment gratuïts.
Apocalipsi higiènic [90-120 min. / 1-6 jugadors]
The Paradox Romm i Exit Room Escape ens situen a l'any 2043, on després d'una crisi mundial s'ha instaurat com a nova moneda de canvi el paper higiènic. De fet, la sinopsi del joc apunta que "un Ferrari es pot canviar per dos paquets de sis rotllos per Wallapop. Doble capa, per descomptat". El fet és que ha mort el príncep africà Jones Dimka i ha deixat als seus hereus una fortuna incalculable: un palet sencer de paper higiènic. T'has assabentat de la notícia i decideixes fer-te passar per un dels seus descendents. Aconseguiràs fer-te passar per un cosí llunyà?
El joc no té límit de temps i s'aconsella fer servir un ordinador —hi ha contingut que no es visualitza en les pantalles de mòbil— i tenir a mà una llibreta on anar apuntant els fets importants que van succeint. En cas que es necessiti alguna pista, The Paradox Room i Exit Room Escape faciliten el seu Instagram per resoldre qualsevol problema.
Un dels primers enigmes d'Apocalipsi higiènic. FOTO: The Paradox Room
Merda, les claus [9 proves / 1+ jugadors]
Els valencians Duestasses han creat un joc d'escapada virtual a través del seu canal d'Instagram. “Per fi ha acabat la quarantena, hem estat confinats a casa tants dies que hem perdut la noció del temps i, fins i tot, les claus de casa. Els teus amics i familiars ho estan celebrant al carrer, però tu no pots eixir i estàs posant tota la teua obstinació per a intentar reunir-te amb ells…”. Aquesta és la història d'intriga que se'ns proposa, a través de la qual haurem de viatjar per les nou habitacions de la casa a la recerca de les claus perdudes.
A través del seu perfil d'Instagram i el seu canal de Telegram, els organitzadors comparteixen les proves, endevinalles i jocs de lògica durant nou dies, que s'han d'anar resolent per poder avançar. Per a cada nivell s'ha de proporcionar una contrasenya, sense la qual no es pot avançar a la següent habitació. Després de setmanes de confinament, poder sortir de casa està a les teves mans.
Hora 26 [45-90 min. / 1-3 jugadors]
El joc neix a partir del confinament dels socis de l'empresa catalana Simulacre Vuit i la sinopsi és la següent: el doctor Arribia aterra procedent del futur per transmetre un coneixement necessari per al desenvolupament d'una tecnologia puntera, però la seva màquina del temps s'ha desconfigurat i no pot tornar a la seva època. Ara es troba confinat en la nostra i necessita ajuda per tornar a configurar-la i poder tornar. Aquest és el nostre objectiu.
Per participar-hi tan sols cal un ordinador, un programa per descomprimir arxius, i paper i bolígraf. A més, es pot utilitzar tota mena de recursos, com Google o mapes. El joc comença amb un vídeo a YouTube i en el cas que els participants estiguin confinats a cases diferents és possible jugar-hi a través de videoconferència.
4. Podcasts per fugir del confinament
Una de les últimes alternatives per poder combatre l'avorriment en aquests dies sense sortir de casa són sense cap mena de dubte els podcasts. Des del Diari de Barcelona us portem una selecció de sis podcasts de temes completament diversos per entretenir-se i estar informat durant el confinament.
L'avió a Lisboa → Podcast de política global on es toquen temes d’abast internacional a fons, amb la participació d’analistes experts. Fet des de Barcelona, en català i conduït per Víctor Puig.
Carne cruda → Magazín d’actualitat, política, societat, humor, cultura i música. Actualment s’emet sota el paraigua d’eldiario.es i està dirigit per Javier Gallego, Crudo.
Aquí hay dragones → Podcast de caràcter cultural, centrat en temes com la història, l’art i el cinema. Està encapçalat pel director de cinema Rodrigo Cortés, els humoristes Javier Cansado i Arturo González Campos, i l’escriptor Juan Gómez Jurado.
La sotana → Proposta humorística esportiva que es defineix com “un programa d'esports, és a dir de futbol, és a dir del Barça, és a dir de Messi”. Està produït i moderat per Andreu Juanola, amb els comentaris de Manel Vidal, Joel Díaz i Magí Garcia.
Today in Focus → Magazín d’actualitat conduït per Anushka Asthana i gestionat per The Guardian. Combina narracions personals amb anàlisis tècniques, amb l’objectiu d’aprofundir en les notícies diàries.
No te metas en política → Programa dirigit per Facu Díaz i Miguel Maldonado on s’analitza de manera humorística l’actualitat política espanyola en format de late night.

