...
Publicat el 06 de maig 2020

Els recursos de les biblioteques digitals
La Biblioteca Digital Mundial, gestionada per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units i la UNESCO, permet la recerca entre gairebé 20.000 articles sobre 193 països del món, en el període comprès entre l’any 8.000 aC i el 2000. Entre les peces, hi ha mapes interactius i línies històriques de diverses etapes, així com enllaços a altres biblioteques del món, com per exemple la Biblioteca Nacional d’Espanya.

Mapa interactiu de la Primera Guerra Mundial. FOTO: Biblioteca Digital Mundial

Una altra de les grans biblioteques digitals és el Projecte Gutenberg, una base de dades amb més de 60.000 llibres electrònics de domini públic. És considerada la biblioteca digital més antiga i conté llibres totalment gratuïts en idiomes molt diversos, inclosos el català, el gallec, el castellà o l’anglès.

Selecció de productes en funció dels idiomes disponibles. FOTO: Projecte Gutenberg

D’altra banda, la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya també ofereix diversos serveis digitals, amb l’únic requisit d’acreditar-se amb el carnet de biblioteca, totalment de franc:

  • eBiblio → Permet descarregar qualsevol llibre en format e-book del seu catàleg durant el període de 21 dies cada un. Així mateix, dona accés a altres materials: revistes, audiollibres, música i productes audiovisuals (concerts, òperes, entrevistes i documentals, entre d’altres).

  • eFilm → Oferta de 20.000 títols de pel·lícules per visualitzar de forma gratuïta.

 

Paisatges naturals d'arreu del planeta

La tecnologia ens permet viatjar a llocs de tot el món de forma virtual. Un exemple és el canal de YouTube AirPano VR que, a través de vídeos en 360‎°, ens transporta fins a 85 paisatges naturals de tots els tipus, entre els quals es troben l'aurora polar a Islàndia, les cascades Victòria a Zàmbia i Zimbàbue, el Gran Canyó als Estats Units, l'illa d'icebergs a Grenlàndia o els llacs de Plitvice a Croàcia.

Altres canals com Gaëtan Piolot ofereixen experiències semblants, però en en un format més proper al time lap. En aquest cas, destaquen els vídeos als Alps (França, Itàlia, Suïssa, Àustria i Alemanya) i a les illes del nord (illes Fèroe, illes Lofoten i l'illa Senja a Noruega).

 

El món del manga a l'abast de la mà

La fira del manga de Barcelona, que entre el 30 d'octubre i el 2 de novembre té previst celebrar la seva 26a edició, ha presentat el seu canal en línia Manga On Demand a través de Youtube. S'hi oferiran des de xerrades amb autors de renom fins a classes de cuina tradicional, així com un repàs a la història de Manga Barcelona. A més, durant aquesta setmana s'ha iniciat el concurs Cosplay at Home i s'ha fet el llançament del VIDEOMATON 25 aniversari Manga Barcelona.

El calendari previst per als pròxims dies és el següent (tots els actes començaran a les 18:00 al seu canal de Youtube): 

12 de maig → Otaquiz - Manga On Demand Edition: Concurs de preguntes sobre cultura otaku

14 de maig → El meu Japó preferit: Estrena de la secció amb convidats especials

15 de maig → Així cuinem...: Secció de cuina japonesa

19 de maig → El meu manga preferit: Diversos autors faran públic el seu top 5 de manga

20 de maig → Otaquiz: Segona edició

26 de maig → El meu anime preferit: Diversos autors faran públic el seu top 5 d'anime

28 de maig → World Cosplay Summit: Rememoració del Manga Barcelona

 

 

Els Rolling Stones i altres concerts de confinament

Els històrics Rolling Stones estan més en forma que mai. Després de treure el nou tema Living in a ghost town el passat mes d'abril, ara estrenen Extra licks, una sèrie de sis espisodis al seu canal de Youtube, en què cada diumenge, a les 21 hores, es podrà veure un dels seus concerts. Cada peça es mantindrà una setmana a la xarxa i s'anirà renovant a mesura que surti el següent. La iniciativa es va iniciar el passat 3 de maig amb l'episodi Olé, olé, olé.

Però els britànics no són els únics que s'han sumat a la moda de les gires virtuals. Els Pink Floyd també pugen a la xarxa cada divendres concerts íntegres, com per exemple Pulse. El pròxim serà el mític Live at Pompeii, que està previst per aquest divendres 8 de maig a les 18:00 hores i que serà accessible de forma gratuïta a través del canal de You Tube de David Gilmour

En aquesta línia, els Radiohead ja van decidir abans de l'inici del confinament convertir la seva web en una biblioteca pública, en la qual donen accés a material de tot tipus (vídeos, discos i concerts).

 

Per acabar, cal destacar que a les xarxes hi ha molts altres concerts disponibles des d'abans del confinament de forma gratuïta: Red Hot Chili Peppers, The Police, Foo Fighters, Soda Stereo, The Killers, Imagine Dragons, Ramones, Green Day, Linkin Park, System of a Down o Lynyrd Skynyrd.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —