Khan
Per EFE
Publicat el 11 de juliol 2021

Els talibans continuen guanyant terreny a l'Afganistan amb la captura de dos nous districtes poblats per la perseguida minoria xiïta hazara, mentre els Estats Units s'afanya per retirar a les seves tropes i l'ex senyor de la guerra Ismail Khan mobilitza centenars de combatents a l'oest del país. La formació insurgent ha capturat ja 117 dels 407 districtes afganesos, i ha afirmat controlar el 85% del país.

"Els centres de districte de Shekh-Ali i Surkhi-Parsa van caure davant els talibans ahir a la nit", assegurava aquest dissabte a Efe un alt funcionari de Parwan, que va demanar l'anonimat. El governador de Shekh-Ali, Rizadad Nazari, ha explicat a Efe que el districte ha caigut després d'intensos combats amb els talibans.

No obstant això, els combatents insurgents no van trobar resistència a Surkhi-Parsa, ja que els quinze policies presents en el districte van fugir abans de l'arribada dels talibans, ha dit a Efe un funcionari local que va demanar l'anonimat. L'oficina de premsa del governador de Parwan ha declarat que les forces de seguretat planegen llançar una ofensiva per recuperar el control dels dos districtes.

El principal portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, ha afirmat en un breu comunicat que "les forces enemigues han estat expulsades dels centres de districte i tots els edificis estan sota el control dels mujahidins". Aquestes zones es trobaven entre les més segures del país en les últimes dues dècades de guerra, ja que la comunitat ètnica ha impedit que els combatents operessin en les seves àrees.

La minoria hazara és objectiu habitual d'atemptats terroristes que han causat milers de víctimes, sobretot per part del grup gihadista Estat Islàmic (EI), que els considera apòstates, mentre els talibans se solen distanciar dels atacs directes contra civils.

Combats a bona part del país i mobilització dels senyors de la guerra

També la província occidental d'Herat, considerada fins fa poc com una de les més segures del país, ha estat escenari de violents enfrontaments. La nit de dijous, els talibans van capturar dues ciutats frontereres en aquesta província que connecten l'activitat comercial de l'Afganistan amb els seus veïns Iran i Turkmenistan. Les autoritats del país asiàtic han afirmat que estan preparant un contraatac.


Forces de seguretat afganeses a Herat

"Estem treballant a reorganitzar a les nostres forces i llançarem una sèrie d'ofensives contra els talibans. La situació de seguretat millorarà d'aquí a una mica", ha declarat el governador d'Herat, Sabour Qani, en un comunicat.

El governador ha assenyalat a més que centenars de milicians i civils fidels a l'ex-senyor de la guerra Ismail Khan estan a punt per a unir-se a l'ofensiva de les forces de seguretat. Khan va afirmar el divendres durant una roda de premsa que mobilitzarà "milers de simpatitzants armats" per combatre els talibans a Herat, i va prometre també capturar altres àrees en l'oest de l'Afganistan.


Soldats de Khan protegint la residència del senyor de la guerra

L'armament de civils sota el comandament de Khan a Herat forma part d'un fenomen més ampli en tot el país, amb diversos comandants ex-mujahidin o antics senyors de la guerra que han cridat les seves pròpies tropes a combatre als talibans, a vegades amb suport i armament del Govern.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —