L'edició pandèmica del Serielizados Fest 2020 es podrà veure a Filmin - Diari de Barcelona

FESTIVAL DE SÈRIES
L'edició pandèmica del Serielizados Fest 2020 es podrà veure a Filmin
El festival de sèries es podrà seguir de forma virtual, però també hi haurà actes amb aforament reduït a Barcelona i a Madrid
La setena edició del Serielizados Fest se celebrarà entre el 20 i el 29 d’octubre. Segons Víctor Sala, creador juntament amb Betu Martínez de la revista en línia que organitza el certamen, fins ara, el festival tenia "una edició gran a Barcelona i una de més petita a Madrid". El nou format permetrà arribar a més públic a través de Filmin, on es podrà veure la selecció oficial, i de YouTube, que acollirà presentacions i xerrades gratuïtes.
Al mal año, buena mierda.
— Serielizados Fest (@SZSfest) July 15, 2020
Estamos preparando una 7ª edición muy especial: estrenos de series y docus en @Filmin, un virtual show en nuestro Youtube, invitados internacionales, premieres en BCN y MAD... y MÁS.
¡Nos vemos en octubre! ? https://t.co/qKatTRf7OI
No és el primer festival que, per adaptar-se a les restriccions del coronavirus, decideix portar el seu contingut a la plataforma per excel·lència a Espanya. Fa poc, el D’A també va optar per fer-ho. Sala explica que sempre hi ha hagut una relació de col·laboració amb Filmin, amb qui considera que Serielizados "comparteix ADN". Totes dues iniciatives tenen l’objectiu de fomentar "les millors propostes de cultura independent". Però l’organitzador del festival també admet que presentar la selecció oficial a Filmin limitarà l’accés de les sèries que provenen d’altres plataformes.
L’altra de les novetats serà el contingut obert a YouTube, entre el qual destaca el Virtual Show. Aquest auditori animat en 3D ha estat dissenyat per la productora catalana Karabot i servirà per entrevistar els talents internacionals. Sala creu que fer el festival a distància ajudarà a portar famosos que estan interessants en participar, però que normalment no poden per conflictes d’agenda. El contingut del Virtual Show no serà necessàriament en directe, però està pensat per oferir un format de qualitat que trenqui amb les entrevistes a pantalla partida que s’han popularitzat durant el confiament.
També retornarà el Showcase de Pilots de Ficció, una iniciativa que vol acostar propostes de sèries i websèries de talents nacionals a les grans productores del país. La idea sorgeix de l’experiència personal de Sala, el qual va formar part del primer equip a fer un pilot de sèrie de televisió com a treball de final de grau a la UPF. El creador explica que, llavors, encara hi havia qui pensava que el cinema estava per sobre de les sèries. El showcase intenta aplanar una mica el camí per als creadors novells.
Edició del Serielizados Fest 2019
Els festivals del futur
Amb les restriccions d’aforament pel coronavirus, la majoria de festivals ha hagut de fer com el Serielizados Fest i passar el seu contingut a una plataforma en línia. Per a Sala, un cop acabi la pandèmia, "té sentit que alguns festivals mantinguin una part en línia", perquè, d’aquesta manera, podran aconseguir arribar a un públic més ampli. Tot i això, alerta que pot comportar problemes. "Si el Festival de Sitges estrenés una pel·lícula en línia, molts festivals posteriors ja no la podrien tenir", avisa.
A més a més, Sala considera que hi ha una part presencial que és una experiència única i que permet tenir moments especials en els quals "comentar la pel·lícula que acabes de veure fent una birra amb els amics". Justament, una de les idees inicials del Serielizados Fest era portar a la pantalla gran les sèries que normalment es consumeixen des de l’ordinador o la televisió.
Les sèries, menys afectades per la pandèmia
Sala, que també és professor del grau en Comunicació Audiovisual de la UPF, ha explicat que les sèries han estat menys afectades per la pandèmia perquè "tenen un consum diferent" i "no han perdut gran part del negoci". En canvi, les pel·lícules encara s’estrenen més a cinemes que a la televisió o a plataformes en línia. Això ha paralitzat l’estrena de moltes grans produccions que tenen por de perdre diners si l’aforament de les sales és reduït. És el cas de Tenet, el nou film de Christopher Nolan, el qual ja ha estat ajornat dues vegades.
Tot i això, el coronavirus sí que ha afectat l’etapa de gravació i postproducció de moltes sèries. De fet, el Serielizados Fest ha hagut de modificar la programació que inicialment tenia prevista, perquè algunes ficcions no s’han pogut acabar a temps.
Un podcast d’odi a les sèries
Però al Serielizados Fest, no tot és amor per les sèries. Un altre format innovador que han creat és el podcast Seriefobia, el qual té l’objectiu de "petar la bombolla de les sèries". La idea neix d’una conversa entre l’equip de la revista i Toni García, però ben aviat també va unir-se al projecte Òscar Broc. Els dos periodistes es dediquen a explicar "perquè les sèries no molen tant", sense cap censura, amb molt d’humor i amb encara més mala llet, tot i que moltes vegades acaben parlant de crims, drogues o qualsevol anècdota personal que creguin convenient.
Òscar Broc i Toni García Ramon són els presentadors del podcast Seriefobia
El programa ha demostrat ser un èxit i va ser escollit com una de les 10 millors estrenes de podcast del 2019 per Apple Espanya. A l’últim episodi d’aquesta temporada, García i Broc deixaven oberta la continuïtat del format, però Sala creu que podrà seguir passat l’estiu. Això sí, admet que el tipus de contingut fa difícil trobar un patrocinador i que "s’ha d’acabar de veure com fer que subsisteixi econòmicament". De moment, però, Sala ha explicat al Diari de Barcelona que està treballant per incorporar un programa especial de Seriefobia al Serielizados Fest 2020.

