Villarejo davant el jutge
Per EFE
Publicat el 31 de maig 2021

Els esforços per desentranyar la presumpta operació d'espionatge a Luis Bárcenas es redoblen aquesta setmana amb la citació de diversos imputats a l'Audiència espanyola, mentre la comissió parlamentària entra en la seva fase més política i rep, entre d'altres, l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal.

La declaració del passat dijous al Congrés de l'excomissari José Manuel Villarejo, un dels principals investigats per la denominada "operació Kitchen", ha suposat un impuls de la causa que investiga l'Audiència des de 2018. Tant és així que el jutge Manuel García Castelló vol escoltar-lo dimecres com a imputat després que assenyalés que ex-alts càrrecs del PP i del govern de Mariano Rajoy estaven al corrent de l'operació, inclòs l'expresident, amb qui va afirmar haver mantingut contacte directe mitjançant missatges "monosil·làbics".

Francisco Martínez i la relació amb Fernández Díaz

Hores abans declararà també davant del jutge l'exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, membre del mateix govern i a qui, al costat de l'exministre Jorge Fernández Díaz, també investiga el jutge. Villarejo va assenyalar-los tots dos, però va dir que solia informar a Martínez, qui al seu torn traslladava la informació a l'exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría.

Però dimecres no serà l'únic dia que l'antic número dos d'Interior parli sobre aquesta operació orquestrada presumptament al marge de l'autoritat judicial i pagada amb fons reservats. Un dia abans li tocarà donar explicacions davant la comissió que es fa al Congrés, cosa que probablement condicionarà la seva declaració davant el jutge. Considerat una de les peces clau en la investigació, se'l situa com el coordinador del pla per fer-se amb documentació que guardava Bárcenas i que podria comprometre dirigents del PP. Està per veure quina actitud adopta després d'haver dit que se sentia abandonat pels seus antics superiors, especialment per Fernández Díaz.


Jose Manuel Villarejo a l'entrada de l'Audiència Nacional | Foto: Andrea Zamorano/ACN

Cospedal i el seu marit

Un altre dels moments més esperats de la comissió parlamentària de Kitchen vindrà de la mà de qui fou mà dreta de Rajoy al PP, María Dolores de Cospedal que, al costat del seu marit, Ignacio López del Hierro, està citada dimecres. La Fiscalia Anticorrupció va demanar l'any passat la imputació de tots dos i va considerar que Cospedal hauria tingut "interès personal" en aquesta operació perquè la documentació que es buscava era "suposadament comprometedora per a ella", però de moment aquesta imputació encara no s'ha produït.

Tots dos apareixen al sumari per les seves converses gravades amb Villarejo —que dijous van situar Cospedal entre els qui coneixien l'operatiu— i també per les anotacions que va fer a l'agenda, la transcripció de la qual ha presentat la Policia per ordre del jutge García Castelló.

Els altres citats

L'exdirector general de la Policia, Ignacio Cosidó —assenyalat també per diversos investigats—, l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto; l'exdirector del gabinet d'aquesta Secretaria Jorge Sanchís; i el sacerdot Silverio Nieto, que es va enviar alguns missatges amb imputats de la causa, completen l'agenda de la comissió aquesta setmana.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —