El conseller d'Educació, Josep Bargalló, a una escola d'Osona
Per ACN i EFE
Publicat el 20 d’agost 2020

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha afirmat que la setmana vinent es faran públiques noves directrius pactades amb Salut per a l'inici del curs escolar. En referència a l'obligatorietat de portar mascareta, Bargalló ha assegurat que hi ha discrepàncies entre els experts pedagògics i els sanitaris. En qualsevol cas, ha afirmat que el seu ús dependrà de l'evolució de la pandèmia i ha reconegut que, si es manté la tendència actual, s'haurà de començar el curs amb mascaretes en alguns territoris concrets.

Per ara, l'inici del curs escolar està garantit de manera presencial el 14 de setembre. Tot i això, el conseller ha reconegut la possibilitat que hagin de tancar algunes escoles de territoris concrets si aquests pateixen noves restriccions a conseqüència de l'evolució de la pandèmia. En aquest cas, no només deixarien d'obrir les escoles, sinó també altres institucions. 

L'obligatorietat de portar mascaretes a les aules es podria sumar a altres mesures com grups d'alumnes reduïts o la presa de la temperatura als assistents al centre. El conseller ha recordat que el 62% dels grups d'infantil i primària tenien un màxim de vint alumnes el 2019 i, per tant, una gran part del sistema educatiu ja compliria amb la ràtio d'entre quinze i vint alumnes per aula. Aquest percentatge es podria elevar enguany al 70%.

Bargalló també ha destacat la importància de disposar de grups d'alumnes "estables" i ha afirmat que tant el departament de Salut com el d'Educació estan fent una anàlisi detallada dels centres i territoris per adaptar-se a cada situació. 

Un altre dels aspectes definits és què passarà amb les activitats esportives i extraescolars. El conseller ha recordat que aquestes s'hauran de fer amb mascareta i mantenint una distància de seguretat entre els alumnes, ja que no serien "grups estables de convivència".

El departament també ha definit com cal procedir en cas d'un contagi a l'escola. "L'actuació del centre és recollir el cas i activar el protocol", ha assegurat Bargalló. En cas de detectar un positiu, l'escola l'haurà de portar a l'assistència primària, qui en gestionarà l'evolució.  

Ustec demana a la Generalitat que canviï "de dalt a baix" el protocol escoles

Per la seva banda, Ramon Font, el portaveu del sindicat majoritari entre el professorat USTEC, espera d'aquesta reunió que canviï "de dalt a baix" el protocol a seguir en les escoles per prevenir possibles casos de coronavirus perquè creu que no garanteix la seguretat de les classes presencials. En cas contrari, el sindicat haurà de prendre mesures que aniran des dels tribunals fins a la inspecció de treball.

Preguntat per si es plantegen fer una crida a una vaga de docents, Font ha respost que si el curs comença tal com està previst fins ara -sense modificar les ràtios- serà una possibilitat que hauran d'"analitzar": "és una petició que ja estem rebent per part del professorat", cosa que "no és gaire normal" que passi a l'agost.

"El que no farem serà començar en aules tancades amb 30 alumnes sense mascareta quan s'està demanant que no hi hagi més de 10 persones en una reunió. Això no ho podem tolerar els sindicats", ha advertit Font.

Font ha recordat que Ustec ja va plantejar grups reduïts de 10 alumnes per classe en infantil i 15 a primària i secundària, i que les classes siguin més curtes, d'entre 40 i 45 minuts per donar temps que es ventilin els espais. Així mateix, proposen que la jornada sigui compactada i que només es quedi a les escoles al migdia i a la tarda "qui realment ho necessiti".

Per fer front a aquestes mesures, Ustec demana que es contractin 44.500 dotacions de professorat per a l'escola pública catalana, una xifra molt superior als 3.200 anunciats pel Govern i que Ustec considera "del tot insuficient" perquè "no permet començar amb seguretat presencialment les classes el 14 de setembre ".

Infermeres de l'atenció primària reclamen l'ús de la mascareta a l'escola

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (Aificc) reclama que tots els alumnes i professors des de l'educació infantil fins al batxillerat portin sempre mascaretes a l'escola amb l'excepció de les classes d'educació física a l'aire lliure i respectant la distància de seguretat. 

També demanen la higiene de mans amb solucions hidroalcohòliques a l'entrada i sortida de l'aula, zona d'esbarjo al pati i al menjador, així com el control de temperatura a l'entrada i sortida de l'aula dos cops al dia, matí i tarda. Consideren que "no es podrà garantir en cap cas la seguretat epidemiològica" dels grups de convivència estable (GCE) als que fa referència el document per gestionar els casos. Argumenten que aquests grups "estan influïts per molts elements aliens" i recorden que els alumnes poden tenir germans d'altres edats i compartir esbarjo, menjador, transport o activitats extraescolars amb nens d'altres grups.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —