Setmana vital per la UE: avaluar i autoritzar la vacuna de Pfizer
Per EFE
Publicat el 21 de desembre 2020

Milers de contenidors amb gel esperen per transportar milions de vacunes de Pfizer arreu del territori comunitari mentre Brussel·les comença una setmana vital, pendent que l'Agència Europea del Medicament (EMA) doni el seu veredicte favorable que permeti emetre una llicència per començar les campanyes de vacunació.

Els experts en medicaments humans (CHMP) de l'EMA plantegen acabar aquest dilluns de llegir, verificar i avaluar les dades que han posat a la seva disposició les farmacèutiques Pfizer/BioNTech amb informació sobre els ingredients, la producció, dades no clíniques i resultats de l'assaig en més de 40.000 voluntaris, que conduiran a una conclusió clau sobre la seguretat, eficàcia i qualitat de la seva vacuna contra la Covid-19.

El començament de la lenta tornada a la vida social dels 446 milions d'habitants de la Unió Europea (UE) penja del fi fil de les conclusions a les quals arribi l'EMA: la seva opinió positiva suposaria que, a mitjans d'aquesta setmana, la Comissió Europea atorgués l'"Autorització de Comercialització Condicional" (CMA) a Pfizer.

Aconseguir aquesta llicència no és una "fórmula màgica" per tornar a la vida normal l'endemà, ni en les pròximes setmanes, però serà l'inici de la fi de la pandèmia. Encara caldrà llançar les campanyes de vacunació, esperar que el fàrmac faci efecte, veure com funciona la immunitat i posar la injecció a tothom (dues dosis, amb 21 dies de diferència), inclús als qui s'han contagiat amb el SARS-CoV-2.

"Si bé unes vacunes de la Covid-19 segures i eficaces seran un component clau contra el virus, per si soles no seran la solució miraculosa que ens permetrà tornar a la normalitat. Seguirà sent necessari un enfocament coherent que combini distància social, mascaretes, rastrejos i altres mesures de salut pública per controlar la propagació durant diversos mesos mentre es realitzen vacunacions", aleta Emer Cooke, directora executiva de l'EMA.

Condicions per a la farmacèutica

Mentre els governs nacionals s'encarregaran que els seus ciutadans continuïn mantenint el mínim contacte social per no contagiar els familiars i amics, sobretot en un moment crític com Nadal, les farmacèutiques que han desenvolupat la vacuna de la Covid-19 tindran una de les tasques més importants.

En obtenir una CMA, i no una llicència final i oficial per a l'ús de la seva vacuna en territori europeu, Pfizer i BioNTech estan sotmeses a condicions molt estrictes per l'EMA: vigilar de prop la campanya de vacunació a la UE per identificar ràpidament qualsevol efecte secundari no detectat i mantenir informada a l'agència.

L'empresa es compromet a tenir un pla per avaluar "qualsevol possible efecte advers nou que s'observi en la població, que avaluï si s'atribueix a la vacuna i, d'estar-hi vinculat, si s'han de prendre precaucions addicionals" de les quals s'hagi d'avisar als responsables de la vacunació.

De moment, Pfizer només ha detectat efectes secundaris acceptables i comuns a altres vacunes i medicaments, com el cansament, mal de cap, dolor muscular o de les articulacions, febre, calfreds i molèsties al lloc de la injecció. Menys freqüents van ser els símptomes com les nàusees, la inflamació i l'envermelliment al voltant de la zona de la punxada.

Hi ha grups en els quals encara falta investigació, com en els menors de 16 anys i les dones embarassades o en procés de lactància. Pfizer haurà de seguir estudiant això, assenyalant-ho en un prospecte adaptat a la regulació comunitària.

La campanya de vacunació

El CHMP tenia previst anunciar les seves conclusions el 29 de desembre, però ha avançat una setmana la data després de rebre l'últim paquet de dades sol·licitades a Pfizer, igual que va avançar del 12 al 6 de gener la fi prevista de l'avaluació de la CMA sol·licitada per la farmacèutica Moderna per distribuir la seva vacuna a la UE.

Encara que tot dependrà de les conclusions del CHMP, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen —que podria autoritzar l'ús de la vacuna el dimecres vinent—, va establir el 27 de desembre com la data d'inici de les campanyes de vacunació en els països membres. "Estem fent un bon progrés per garantir les vacunes", ha celebrat la presidenta, després que l'EMA avancés la data d'avaluació del fàrmac de Moderna.

Però començar abans de 2021 no sembla viable per a tots. Mentre Espanya i Alemanya es mobilitzen per començar el diumenge que ve, els Països Baixos han rebutjat qualsevol possibilitat de llançar la seva campanya abans del 8 de gener per qüestions tècniques i fins a rebre les primeres dosis, fet pel qual encara no hi ha data.

Els que sí que estan llestos són els transportistes, amb els seus contenidors plens de gel sec i càmeres refrigeradores per mantenir a -70ºC les dosis. Inclús a 15 quilòmetres de la seu de l'EMA, a l'Aeroport Schiphol d'Amsterdam, molts camions esperen pacients l'aprovació per a l'arribada d'injeccions des de les fàbriques de Pfizer i distribuïr-les per Europa.

La vacuna a Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dissabte que Catalunya començarà la campanya de vacunació el 27 de desembre si arriben aquell mateix dia les dosis, com ha promès el Ministeri de Sanitat.

Vergés ha defensat que la vacuna "és segura" i que es pot parlar "d'un gran èxit" pel fet de tenir-la. Ha dit que encara no sap qui serà la primera persona a vacunar-se a Catalunya, però ha recordat que "el col·lectiu prioritari són les persones en residències". La consellera no sap quan s'assolirà la immunitat de grup, però que el seu objectiu és que sigui "tan aviat com es pugui". "Nosaltres començarem el primer dia, sí. Si les vacunes arriben el 27, començarem aquest dia", ha assegurat. 

La campanya de vacunació s'iniciarà a la UE els dies 27, 28 i 29 de desembre, segons va anunciar la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, amb les dosis distribuint-se als estats el 26. El Govern espanyol va prometre enviar les primeres vacunes a unes 50 localitzacions arreu d'Espanya el primer dia, el 27, quan el ministre Salvador Illa va dir que començaria la campanya.

Vergés ha assegurat que "és normal que la gent tingui dubtes" sobre la Covid-19 i les vacunes, però ha remarcat que hi haurà molta informació. Segons Vergés, la vacuna "és una cosa molt positiva, dona esperança que això s'acabarà més d'hora que tard i que els esforços tenen sentit". 

"No ens fem un tret al peu just abans de guanyar la guerra", ha remarcat, en referència a les persones antivacunes.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —