Tinder en temps de coronavirus: com la pandèmia ha afectat les relacions sexuals? - Diari de Barcelona

SEXE
Tinder en temps de coronavirus: com la pandèmia ha afectat les relacions sexuals?
L'ús de les aplicacions de cites va augmentar durant la quarantena. Ara, amb la nova normalitat, la gent no vol renunciar al tan anhelat contacte físic
Quan al març es va decretar l’estat d’alarma, una de les majors motius d’ansietat va ser no saber quan acabaria el confinament. A mesura que passaven les setmanes, enllaçant una pròrroga darrere de l’altra, la necessitat de contacte humà anava en augment. I, com a conseqüència, potser, inevitable, també va créixer l’activitat a les aplicacions de cites.
I així ho ha revelat un estudi realitzat per la companyia Smartme Analytics. Un sondeig de més de 8.000 persones va confirmar un augment del 94% a Tinder, del 52% a Badoo i del 24% a Grindr. Per altra banda, també ha crescut el nombre de converses i s’allargaven més de l’habitual.
Des que va començar la nova normalitat, aquest fenomen ha traspassat les pantalles; el que durant la quarantena era una conversa que podia durar fins a les tantes del matí, s’ha convertit ara en una cita que també pot allargar-se fins ben entrada la nit – i no precisament xerrant.
El sexe com a transmissor?
Hem de tenir en compte que el coronavirus es transmet a través de les partícules que s’emeten quan una persona infectada esternuda, tus, parla o respira – és a dir, pràcticament en qualsevol moment que obri la boca.
Durant el sexe obrim la boca inevitablement, entre petons i gemecs. Per disminuir el risc de contagi, científics de la universitat de Harvard van arribar fins i tot a aconsellar portar mascaretes durant l’acte sexual, encara que insistien que no hi ha millor prevenció que l’abstinència.
A més, un estudi fet a la Xina va detectar traces del virus al semen de pacients en procés de recuperació. Això va activar les alarmes, però no van poder provar que el semen fos una via de contagi.
Malgrat les advertències i el perill que pot suposar mantenir relacions esporàdiques en mig d’una crisi sanitària el nombre de trobades no sembla haver-hi disminuït.
cómo funciona el covid según lo vivido en mi entorno:
— ??♀ (@todofoba) August 19, 2020
le comes la boca a un positivo: negativo
tocas una lata de olivas en el super: positivo
La psicòloga i sexòloga Sonia García creu que encara és aviat per a determinar si la pandèmia ha afectat veritablement a la manera en què la gent es relaciona sexualment. “Pensem que abans de la pandèmia de la Covid-19 les infeccions de transmissió sexual ja existien, i encara avui dia hi ha gent que no posa els mitjans necessaris per a evitar transmissions i contagis”.
Sense temor al contacte
“El fet d’haver-hi de posposar una trobada física podria generar l’efecte d’augmentar el desig i les ganes”, afirma al Diari de Barcelona la sexòloga. “Amb l’excusa del ‘calentón’ la gent pot oblidar que sexualment hi ha riscs si no es té una conducta responsable”.
María (24) creu que el virus no és un tema que li impedeixi quedar. “Penso que actualment ho pots agafar en qualsevol lloc, fins i tot anant al supermercat”.
L’Álvaro (22) té perfil a Grindr i diu que no ha canviat la manera d’utilitzar-lo abans i després del confinament. “Sempre he tingut més converses per xat que cites en la vida real”, explica. “Després de la quarantena he tingut moltes converses però al final només he quedat amb dos nois, i en cap cas he sentit cap mena de por”.
un cop dur per totes les meves amigues q només fan q menjarli la boca a 18362973 pers diferents ?? https://t.co/e5buQFPbH6
— rut feliu (@rutguapa) August 20, 2020
Sonia García afirma que la clau està en la comunicació, la prudència i el respecte. “Comunicar si hem estat en contacte amb algun cas positiu; prudència quant a prendre les mesures de seguretat necessàries; i respecte cap a l’altre persona, per un mateix i pel món en general”, sosté la psicòloga.
No obstant això, els usuaris d’aquestes apps acostumen a saltar-se la primera recomanació. “No hem tingut cap conversa prèvia sobre el tema Covid, de com gestionar-ho ni sobre què fer o què no fer”, confessa Joan (29). Marta (19), coincideix: “Ningú m’ha dit això de ‘no quedem perquè em fa «cosa»’”.
"Ningú m'ha dit això de 'no quedem perquè em fa «cosa»'"
També hi ha gent que s’ho pren amb més cura. “Jo des que va començar tot això només m’he ficat al llit amb un noi de Tinder. Portàvem parlant bastant temps, així que ja hi havia una mica més de confiança”, comenta Samantha (25). “Crec que estic sent responsable, que compleixo amb totes les mesures. No m’obsessiona el contagi, però ara mateix no em ficaria al llit amb un complet desconegut”, afegeix.
Ara com ara, aquesta crisi sanitària sense precedents en la història recent no ha sigut suficient per allunyar les persones, éssers socials per natura. “La gent continuarà lligant i continuaran mantenint relacions sexuals amb persones noves”, conclou la sexòloga Sonia Garcia.
#Covid_19 #VIH si vas a tener relaciones sexuales con alguien que no sea parte de tu círculo de contactos muy cercanos: Si no planeas tener besos en la relación mantén tapabocas bien puesto mientras no estés realizando sexo oral. Evita el RIMMING (Sexo oral anal). Usa Condón. pic.twitter.com/AHcHyq4K5t
— Convenio DHAPP - LigaSida (@coprecoscolombi) August 18, 2020

