Sicília retorna un fragment del Partenó a Grècia després de dos segles - Diari de Barcelona
Art repatriat
Sicília retorna un fragment del Partenó a Grècia després de dos segles
Aquesta acció "obre el camí" perquè els marbres del Museu Britànic puguin tornar en un futur

El denominat 'fragment Fagan', que forma part del fris occidental del Partenó, ha tornat aquest dilluns al museu de l'Acròpoli, a Atenes, després d'estar durant més de dos segles a Palerm, Itàlia, en el que el Govern grec espera que pugui ser el primer pas cap al somiat retorn dels marbres del Partenó des del Regne Unit. La repatriació del fragment ha estat possible després d'un acord entre el museu Antonino Salines de Palerm, on estava exposat des del 1836, i el museu de l'Acròpoli.
"El que està succeint avui obre el camí perquè altres museus puguin avançar en la mateixa direcció, sent el més important d'aquests, per descomptat, el Museu Britànic, que ha d'adonar-se que ha arribat el moment perquè els marbres del Partenó, que van sortir de Grècia en circumstàncies conegudes més o menys per tots, tornin aquí, a la seva llar natural", ha assenyalat el primer ministre hel·lè, Kyriakos Mitsotakis, durant l'acte de presentació al museu.
Al començament del segle XIX, diversos marbres van viatjar al Regne Unit quan l'ambaixador britànic de l'Imperi Otomà, Thomas Bruce, més conegut com a Lord Elgin -que es definia com un amant de les antiguitats-, va aconseguir el permís del Sultà per a emportar-se part de les mètopes i del fris interior del Partenó. Més tard els va vendre al seu Govern per 35.000 lliures i des de 1939 aquestes joies s'exposen al Museu Britànic, mentre que el Museu de l'Acròpoli tan sols n'exhibeix còpies.
Mitsotakis ha recordat que va plantejar novament la qüestió de la devolució durant la seva recent reunió amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, qui li va assegurar que no s'oposaria a un possible acord que pogués assolir-se entre les autoritats gregues i el Museu Britànic.
Dret a veure l'obra íntegra
"També m'encoratja especialment el fet que la majoria dels britànics sembla donar suport a la nostra demanda. Això indica que els temps estan canviant i que els arguments del Museu de l'Acròpoli i el Govern grec són clarament reconeguts per l'opinió pública a Gran Bretanya", ha agregat el primer ministre. La ministra de Cultura, Lina Mendoni, ha destacat que "la comunitat internacional té dret i exigeix veure aquesta obra mestra de l'art íntegrament, reunida aquí al Museu de l'Acròpoli, i no dividida entre Atenes i Londres".
L'esdeveniment també ha comptat amb la presència dels representants del govern de Sicília i la directora del museu Antonino Salines, Caterina Greco, a qui Mitsotakis i Mendoni han agraït els seus esforços perquè el fragment torni a Atenes.
En el fragment Fagan, que va pertànyer a la col·lecció del cònsol britànic de Sicília i Malta Robert Fagan, qui ho va vendre entre 1818 i 1820 a la Universitat de Palerm, es poden distingir les extremitats inferiors de la deessa Artemis, deessa de la caça, que mira la processó Panatenaica.
Ara aquest fragment es quedarà durant vuit anys al Museu de l'Acròpoli, però el govern regional de Sicília ja ha demanat al Ministeri de Cultura d'Itàlia que autoritzi una repatriació permanent.

