El 1938, Àustria tenia una gran oportunitat de ser campiona del món, però l''Anschluss' i el règim nazi l'hi van arrabassar
Publicat el 19 de juny 2020
Temps de lectura 4 MINUTS

El futbol començava a ser un esport de masses després de la Primera Guerra Mundial i la selecció que manava en aquella època era la de l'Àustria dels anys 30, el famós Wunderteam. Un equip de llegenda que va ser el més admirat pel seu joc i per la seva gran estrella, Matthias Sindelar, conegut com el Mozart del futbol. Un jugador que semblava fràgil, però que partint com un segon punta o mitjapunta marcava molts gols i repartia joc.

El joc que va inspirar els Magiars Màgics

Dirigits per Hugo Meisl, la selecció centreeuropea es caracteritzava per un futbol ofensiu i de toc: la pilota sempre era el més important. Plantejaven una piràmide en atac amb el sistema de la 2-3-5, la qual cosa propiciava arribades per tots els llocs del camp i exercia una gran pressió en l'equip rival. Passades curtes i llargues que s'alternaven a la perfecció i la basculació en defensa permetia una millor pressió.

Un dels millors partits que es recorden és el del desembre del 1932 contra Anglaterra a Stamford Bridge. Tot i la derrota 4-3, el seu joc va meravellar el públic més acostumat a la WM més conservadora, i el seu joc de toc i enganys inspiraria anys després la gran selecció hongaresa dels Magiars Màgics dels anys 50.

Anglaterra i Àustria s'enfronten a Stamford Bridge. Font: British Pathé
 

La glòria mundialista esquiva

Tot i ser l'equip més admirat de l'època, la glòria mundialista sempre li ha estat esquiva. L'any 1930 va tenir lloc el primer mundial de la història i Àustria va rebutjar participar-hi, ja que no va voler desplaçar-se a disputar-lo a Uruguai. Quatre anys després, el torneig arribava a la Itàlia feixista de Mussolini, a la qual el règim tenia el clar objectiu d'utilitzar la cita amb objectius propagandístics.

El Wunderteam als vuitens de final del Mundial del 1934 contra França. Foto: Pinterest

En aquella edició, Àustria es va carregar grans favorites com França i Hongria, però a les semifinals es va trobar la Itàlia de Pozzo, la qual havia superat a l'Espanya de Ricardo Zamora amb molta polèmica. Finalment, els italians van vèncer amb un gol de Guaita amb Mussolini a la llotja, tot i que s'havien anul·lat dos gols a Matthias Sindelar, i l'àrbitre havia permès molta duresa a l'Azzurra. El Mundial del 1938 era l'oportunitat daurada per a la selecció.

Àustria i Hongria al Mundial del 1934. Font: Delanteras míticas

L'Anschluss va acabar amb les seves esperances

12 de març del 1938, una data fatídica per al Wunderteam. Alemanya acabava d'annexionar-se a Àustria sense una sola bala, i la selecció austríaca, en ser un país inexistent, deixava d'existir. Coneixedora del gran potencial dels austríacs, la Mannschaft va intentar incorporar els millors jugadors de l'equip.

Sindelar va negar a posar-se la samarreta d'Alemanya i a fer la salutació nazi abans dels partits. Tot i això, va poder jugar un últim partit amb la seva selecció. Per celebrar l'Anschluss, els Nazis va organitzar un partit entre la selecció alemanya i l'austríaca. En aquest acomiadament a la seva selecció, Sindelar va fer el partit de la seva vida i quan va marcar un gol, a falta de 20 minuts del finar, va fer una celebració de forma burleta davant de les autoritats nazis. Tot i tenir l'ordre de perdre el partit per part de les autoritats, Sindelar va donar el màxim i Àustria va guanyar. 

Matthias Sindelar, el millor futbolista dels anys 30. Foto: Pinterest

Després de rebutjar l'última oferta per anar a la selecció alemanya, va intentar fugir a Suïssa, tot i que no ho va aconseguir. Els alemanys tenien ordre de crida i cerca sobre ell, així que es va amagar a un soterrani. El 23 de gener del 1939 va morir d'una intoxicació de gas. L'enigma sobrevola la mort del "Messi" de l'època: alguns diuen que va ser un suïcidi, d'altres que va ser un descuit. 40.000 persones van acudir al seu funeral a Viena.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —