Sindicats docents i associacions de famílies consideren "decebedor" el nou pla d’Educació de cara al curs vinent - Diari de Barcelona

Els sindicats i les associacions de mares i pares consideren que el pla anunciat ahir pel Departament d’Educació per encarar el curs vinent és "decebedor".
Ramon Font, portaveu del sindicat docent USTEC, denuncia que l’ampliació del pressupost amb 370 milions d’euros és insuficient i lamenta que "s’ha perdut una oportunitat per fer un salt endavant i posar-se al dia reduint ràtios d'alumnes per docent". Reclamen que les ràtios siguin d’un màxim de 15 alumnes a secundària, 15 a primària i 10 a infantil, la qual cosa requeriria 44.500 docents a l'escola pública. El sindicat, a més a més, demana una ampliació del pressupost de 1.700 milions d’euros per arribar al 3 % del PIB, la qual cosa representa "la meitat del que marca la llei i la meitat del que inverteixen els països del nostre entorn".
Mesures insuficients per a un problema estructural
Lidón Gasull, directora de la FaPaC, la Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya, també considera insuficient la partida anunciada. En una entrevista a Catalunya Ràdio denuncia la manca de mesures: "No entenem aquest desplegament, ens sembla sorprenent que no hi hagi mesures especials i que es comenci el curs amb total normalitat".
Tant la FaPaC com la USTEC adverteixen que la incorporació de 5.000 nous professionals per als prop de 2.500 centres educatius que hi ha a Catalunya també és insuficient. Gasull apunta que suposen menys de dos professionals per centre, i que, a més a més, inclou tota mena de professionals, i no només docents.
.@lgasull a @CatalunyaRadio: "Els 370M d'€ del Dept. d'Educació són insuficients perquè venim d'un sistema col·lapsat:
— FaPaC (@FaPaCcat) June 29, 2020
?26% d'alumnes de P3 sense plaça pública
?+ de 1.000 alumnes de primària sense plaça pública ni concertada"
Entrevista sencera ?? https://t.co/jsOPKtjSpL
La FaPaC considera que ja hi ha problemes estructurals i que aquest pla no contribueix a resoldre’ls. "Sense la pandèmia al davant, ja tenim més d’un 26 % de l'alumnat que ha d’accedir a P3 i no pot accedir a una plaça pública" afirmen.
Ambdós han qüestionat que no s’habilitin nous espais com a centres educatius per fer front a l’emergència educativa en el marc de la pandèmia. La FaPaC tem que la manca de nous espais i que no es facin desdoblaments d’alumnes per reduir les ràtios suposi un nou confinament en cas que es produeixi un rebrot a la tardor.
Font també ha recordat que, a mitjans del curs passat, la USTEC ja plantejava una vaga indefinida per a final de curs, la qual no s'ha pogut fer per la pandèmia. "Ja no estàvem molt contents aleshores i el panorama no pinta bé. Ens esperarem a veure com comença el curs, però la previsió és molt dolenta, perquè no sabem on serem sanitàriament", ha advertit.
Els menors no contagien?
Un dels punts més controvertits ha estat la idea que cada classe d’alumnes formi "grups estables de convivència", motiu pel qual no han de dur mascareta. La USTEC alerta que és molt difícil controlar els grups amb ràtios de 30 alumnes i que, a més a més, quedaran connectats per germans, la qual cosa fa inviable aïllar un sol grup en cas que aparegui un cas positiu de Covid-19.
Font apunta que el problema principal en relació amb aquest pla és que es basa en la premissa que els nens no contagien. Un plantejament que el portaveu sindical considera "molt agosarat" i que, a més a més, troba contradictori que per una banda es digui això i per l'altra es parli dels grups estables. "Si els nens no contagien, perquè se'ls limita els beneficis dels grups variables o de la utilització de laboratoris o aules de música?", ha preguntat.
El Sindicat Professors de Secundària coincideix també amb la USTEC en el fet que la mesura dels grups estables és "tècnicament impossible" de practicar en un centre de Secundària, especialment durant els canvis de classe o l’hora de l’esbarjo. Assenyala, a més a més, que al batxillerat els grups estables no arriben ni a la meitat d’hores i que als FPs és habitual compartir tallers i instrumentals. "En definitiva, un conjunt de mesures que indiquen no conèixer les aules des de peu de pissarra, però sí pensades des de la llunyania d'un despatx".
Aquest sindicat ha manifestat en un comunicat el "rebuig més absolut" cap a les mesures i ha anunciat que farà "responsable" la Generalitat de "qualsevol perjudici i dany" que aquesta "irresponsabilitat manifesta" comporti per al professorat, així com actuarà "judicialment on correspongui".

