Aula
Per ACN i EFE
Publicat el 25 d’agost 2020

La federació d'Ensenyament del sindicat USOC avisa que les dades sobre els contagis de covid-19 fan pensar que obrir els centres educatius pot significar un "esclat" i lamenta que el Govern faci una planificació basant-se en "premisses equivocades", com el fet que l'alumnat no contagia o que mantenir grups estables, sense cap altra mesura addicional, és segur.

Des del sindicat asseguren que "és necessari baixar les ràtios, indiscutiblement", així com incrementar les mesures de protecció de professors, personal i alumnes. En un comunicat emès aquest dilluns, el sindicat acusa el Departament d'Educació de "manca de diàleg" amb els sindicats en la planificació del nou curs.

Sobre la compareixença del president Quim Torra en relació a l'anomenada 'operació setembre', USOC celebra que hi hagi "nous plantejaments" sobre l'ús de mascaretes a les aules i la voluntat de reduir ràtios a primària, però critiquen manca de concreció pel que fa a secundària. "No podem oblidar que l'ESO és l'etapa educativa amb unes ràtios més elevades, superior a 30 en molts casos".

Ustec demana més espais i més professors

El sindicat Ustec, majoritari entre el professorat, ha demanat a la Generalitat cercar espais i contractar 44.500 professors, la meitat per a primària i l'altra meitat per a secundària, per rebaixar els grups a 10 alumnes en infantil i a un màxim de 15 a primària i secundària. Pel portaveu del sindicat, Ramon Font, les ràtios són claus per afrontar el proper curs escolar pel coronavirus i rebaixant a 20 alumnes els grups com ha anunciat avui el president de la Generalitat, Quim Torra, "la qualitat educativa perd molt" de manera que "el que s'ha de fer és contractar més professorat".

"Sense especialistes, que és el que vol el departament, es pot abaixar a 20 però no hi ha ni desdoblaments, ni reforços, ni especialistes de música, anglès, educació especial ni educació física", a primària i "a l'ESO, el màxim que es pot fer és, llevant laboratoris, aules de música i tallers de tecnologia, són grups de 24", ha explicat Font.

Font ha lamentat que en l'avançament de mesures que ha fet avui el president no s'hagi parlat de compactar la jornada sense suprimir el menjador escolar i que les classes siguin més curtes per ventilar els espais, com va plantejar USTEC.

A l'espera de veure la lletra petita del pla de retorn a les escoles acordat pel Govern, el portaveu d'Ustec ha considerat "bones notícies" que les màscares siguin obligatòries per a tots els alumnes de més de 12 anys i que es facin mig milió de PCR a les escoles i instituts de Catalunya, on les classes començaran presencialment el proper 14 de setembre.

Tot i això, Ramon Font ha expressat els seus dubtes respecte a què els nens de més de sis anys no hagin de portar mascareta a l'escola quan l'han de portar pel carrer, i sobre com seran els equips de protecció individual del professorat, especialment de l'ensenyament infantil. També ha criticat que les proves PCR siguin mig milió, quan la comunitat educativa és més gran, i que es tarda dos mesos en fer-les quan és un col·lectiu identificat i disponible.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —