Olympic Games 2020 Swimming
Per EFE
Publicat el 24 de juliol 2021

Les competicions de natació comencen avui al Centre Aquàtic de Tòkio. Una de les cites més esperades és el duel entre entre el nord-americà Caeleb Dressel i l'australià en la final dels 100 lliure que serà un dels punts àlgids de les proves de natació.

No obstant això, la batalla entre Dressel i Chalmers no serà l'únic atractiu d'una competició en la qual l'estatunidenca Katie Ledecky, reina indiscutible de la natació mundial, veurà per primera vegada amenaçat el seu tron amb la irrupció de la jove australiana Ariarne Titmus.

Cites ineludibles d'un programa en el qual destaquen les següents proves:

100 Lliure. Dressel vs Chalmers, duel pel tron de la velocitat

L'estatunidenc Caeleb Dressel, guanyador dels dos últims Mundials, i l'australià Kyle Chalmers, vigent campió olímpic, es disputaran el títol de "rei" de la velocitat en una final dels 100 lliure en la qual correrà seriós perill el rècord del món -46.91- del brasiler Cessar Cel vigent des de l'any 2009.

Una plusmarca de la qual Dressel ja es va quedar a tan sols cinc centèsimes en la final dels Campionats del Món de Gwangju 2019 en la qual el nord-americà es va imposar amb un temps de 46.96 centèsimes.

En aquesta final, l'australià Chalmers, que es va sotmetre a una intervenció quirúrgica a l'espatlla el mes de novembre de l'any passat, va haver de conformar-se amb la segona plaça, després de tocar la paret dotze centèsimes més tard -47.08- que Dressel.

Els russos Kliment Kolesnikov, que arriba a la cita amb la millor marca de l'any -47.31-, i Andrei Minakov, així com l'italià Alessandro Miressi o el britànic Duncan Scott esperaran  qualsevol error de l'estatunidenc i l'australià.

400 Lliure. Titmus amenaça el regnat de Ledecky

Inabordable des de la seva irrupció en el panorama internacional en els Jocs Olímpics de Londres 2012, l'estatunidenca Katie Ledecky sembla haver trobat, per fi, un rival a la seva altura en l'australiana Ariarne Titmus.

De fet, la nedadora oceànica ja sap el que és vèncer a la nord-americana, després d'arrabassar l'or a Ledecky en els 400 lliure en els Mundials de Gwangju, en una final en la qual l'estatunidenca, com es va saber dies més tard, va competir malalta.

Tot un avís per a Ledecky que ha vist com aquest curs Titmus amenaçava el seu rècord del món dels 400 lliure, després de quedar-se a tan sols 44 centèsimes de la plusmarca de l'estatunidenca en les proves de selecció olímpica d'Austràlia disputades el mes de juny passat.

Un esperó per a Katie Ledecky, la vigent campiona del món de la distància, que no sols veu amenaçat el seu regnat en els 400, sinó també en els 200 i 800, proves en les quals Ariarne Titmus es perfila també com la gran rival de l'estatunidenca.

100 Braça. Peaty a la recerca dels límits humans

Poques victòries semblen tan clares en el Centre Aquàtic de Tòquio com la del britànic Adam Peaty, vigent campió olímpic, mundial i continental, en la prova dels 100 braça.

I és que el britànic no només és l'actual plusmarquista universal, sinó que compta en el seu haver amb les divuit millors marques de tots els temps.

Les estadístiques demostren la superioritat del nedador britànic, que en els Mundials de Gwangju 2019 es va convertir en el primer home a baixar de la barrera dels 57 segons després de signar uns estratosfèrics 56.88.

Una marca que, no obstant això, no sembla haver aplacat l'ambició d'un Adam Peaty que sembla obstinat a donar a Tòquio un nou pas en cerca dels límits humans en la prova dels 100 braça.

100 esquena. McKeown, Smith i Masse porten l'esquena a una nova dimensió 

El duel entre l'australiana Kaylee McKeown, l'estatunidenca Regan Smith i la canadenca Kylie Masse convertirà la final dels 100 esquena femenins en una de les finals més esperades de la cita olímpica.

Després de mesos de reptar-se en la distància les tres nedadores es trobaran en la piscina del Centre Aquàtic de Tòquio, on correrà seriós perill el rècord mundial de la distància.

De fet, tant McKeown, com Smith i Masse poden presumir de ser les tres úniques nedadores en la història capaces de baixar de la barrera dels 58 segons.

L'última Kylie Masse, guanyadora dels dos últims Mundials, que va signar un crono de 57.70 en els "trials" canadencs, 25 centèsimes més que el rècord del món -57.45- que va establir una setmana abans l'australiana Kaylee McKeown, després de rebaixar l'anterior plusmarca -57.57- en possessió de l'estatunidenca Regan Smith des dels Mundials de Gwangju 2019.

200 papallona. Milak no es conforma només amb l'or

Ningú dubte del triomf de l'hongarès Kristof Milak en la final dels 200 papallona, la qüestió resideix a saber si el jove nedador magiar serà capaç de rebaixar l'estratosfèric rècord del món -1.50.73- que ell mateix va establir en els Mundials de Gwangju 2019, en els quals Milak es va convertir en el primer home a baixar de la barrera dels 1.51 minuts.

Una marca a la qual Milak ja s'ha acostat durant aquest curs en dues ocasions, després de nedar en 1.51.40 en els Campionats Nacionals d'Hongria disputats al març i posteriorment en 1.51.10 en els Europeus celebrats a Budapest el mes de maig.

Els seus registres permeten a l'hongarès, que debutarà als seus 21 anys en uns Jocs Olímpics, arribar a la capital japonesa amb les tres millors marques de tots els temps.

Però l'ambició i la progressió de Kristof Milak no es limita només a la prova del doble hectòmetre, ja que l'hongarès sembla disposat a plantar cara a l'estatunidenc Caeleb Dressel en els 100 papallona, després d'aconseguir enguany un registre de 50.18 segons.

4X100 estils. Rikako Ikee, el triomf d'una lluitadora

Rikako Ikee possiblement no aconseguirà pujar al podi en els Jocs de Tòquio, no obstant això, la jove nedadora japonesa ja ha guanyat amb la seva simple presència en la cita olímpica. Un objectiu que semblava impossible quan al començament de 2019 va anunciar que patia leucèmia

La malaltia el va obligar a romandre hospitalitzada durant deu mesos abans de rebre definitivament l'alta mèdica al desembre de 2019.

Des de llavors Ikee, que es perfilava com una de les grans estrelles de l'equip japonès després de les vuit medalles, sis d'elles d'or, que va conquistar en els Jocs Asiàtics de 2018, va iniciar una emocionant carrera per participar en els Jocs Olímpics

Una extraordinària aventura que va tenir el seu punt culminant el mes d'abril passat en les proves de selecció japoneses en les quals Ikee va aconseguir el bitllet olímpic per a les proves de relleus 4x100 lliure i 4x100 estils

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —