tránsitos
Per EFE
Publicat el 09 de desembre 2020

Dues dones trans, una persona no binària, un jove queer, una drag d'edat avançada i un dissident de gènere protagonitzen Tránsitos, una obra que narra les vivències de sis membres de l'anomenada comunitat LGBTIQ+, que s'estrena aquest dimecres al Teatre La Gleva de Barcelona.

L'obra, dirigida per David Teixidó i escrita per ell mateix i la uruguaiana Mariana Percovich, s'hauria d'haver estrenat el passat 2 de juliol durant el Festival Grec, però es va haver d'ajornar per la pandèmia i, finalment, arriba ara a la cartellera, en el marc de De Grec a Grec, prolongació hivernal del festival d'estiu de Barcelona.

Tránsitos és fruit d'un procés de creació de gairebé dos anys a cavall entre Catalunya, l'Argentina i l'Uruguai, en coproducció entre el 2020 Festival Grec de Barcelona, el Teatre La Gleva-Amici Miei Produccions, La Contracultural (l'Uruguai) i l'Espai Carreró (l'Argentina).

L'obra narra "les històries d'una sèrie de persones que passen per moments de trànsit vital, com són la vellesa, la malaltia, l'amor o la migració, però en un context LGTBIQ+, la qual cosa li confereix característiques pròpies, sovint invisibilitzades", segons ha explicat el director del muntatge. L'activista, gestora cultural i oradora 'trans' afrouruguaya, Delfina Martínez, és una de les protagonistes de Tránsitos.

Impulsora de la campanya #LeyTransYa a l'Uruguai, Martínez considera interessant poder estar a Espanya ara "que s'està debatent una llei trans, perquè a l'Uruguai ja vam passar per aquesta experiència i vam haver de lluitar molt per aconseguir una regulació que fora més enllà del dret a la identitat i contemplés el procés vital des de la infància, a més de reconèixer el terrorisme d'Estat que s'ha comès sobre els nostres cossos", segons ha dit.

També forma part del repartiment Sergio Satanassa, una de les primeres drag-queens de Barcelona, que narra com "es tanquen les portes quan arribes a una edat".

Nico Conde interpreta "un personatge que ha d'abandonar la seva Argentina natal per ser ell mateix", un paper que originàriament encarnava Agustín Daulte, fill del dramaturg i director Javier Daulte, que no ha pogut viatjar a Espanya per les restriccions de la pandèmia.

Completen el repartiment l'activista trans catalana Nicole Avventurato, també coneguda com Elektra Insogna en la seva faceta de cantant, el dissident de gènere David Priego i l'actor català David Teixidó.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —