Sis museus o exposicions per visitar durant aquesta Setmana Santa - Diari de Barcelona
Plans culturals
Sis museus o exposicions per visitar durant aquesta Setmana Santa
El Mas Miró i els museus Dalí, entre d'altres, reobren les seves portes

Les restriccions aprovades per la Generalitat que van entrar en vigor el passat 15 de març i que s'han prorrogat fins al 9 d'abril permeten els desplaçaments entre distintes províncies i comarques, sempre que les persones que viatgen juntes pertanyin a la mateixa bombolla de convivència, però no està permès sortir la comunitat. Per això, el Diari de Barcelona et proposa 6 plans culturals arreu del territori.
En primer lloc, per als barcelonins que no vulguin sortir de la ciutat o per a les persones d'altres municipis que vulguin visitar la ciutat i vulguin tenir una experiència diferent, el DdB recomana visitar el Museu Egipci de Barcelona que recentment ha participat en un descobriment arqueològic extraordinari d'un temple de Ptolomeu I.
EL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA FA UN DESCOBRIMENT ARQUEOLÒGIC SENSE PRECEDENTS
— Museu Egipci de Barcelona (@Museu_Egipci) March 25, 2021
La nostra missió a Sharuna (Egipte Mig) descobreix les restes d\u2019un temple faraònic construït durant el regnat del faraó Ptolomeu I (304-284 aC).
IMPRESSIONANT!
Segueix el fil per a saber-ne més\uD83D\uDC47 pic.twitter.com/KBxPYXaFB6
L'arqueòloga catalana Mariàngela Taulé n'ha format part a la troballa i, encara que els blocs originals es troben al jaciment arqueològic de Kom el-Akhmar Sharuna (a Egipte), al Museu Egipci de Barcelona es pot veure la reproducció d'una part, on hi ha representada la deessa Hathor i inscripcions de textos jeroglífics amb el nom del faraó Ptolomeu I.
Les restes daten d'aproximadament l'any 300 aC, durant el regnat del faraó Ptolomeu I. El conservador del Museu Egipci de Barcelona, Luis Manuel Gonzálvez, ha explicat que són importants pel que fa al nombre de blocs, la seva qualitat artística i els elements que contenen. Així, la troballa ha tret a la llum 60 carreus de pedra calcària de grans dimensions, que han estat recuperats durant dues campanyes d'excavació arqueològica.
Catalunya Central
Un dels museus que reprèn activitat per Setmana Santa després d'un temps tancat és el Museu Episcopal de Vic (MEV), que ho farà amb una programació especial amb motiu del Mercat del Ram i la Setmana Santa. De fet, durant l'esdeveniment vigatà, el preu de l'entrada serà del 50%.
Avui dissabte a les 17 h, estrenem "Visió gòtica", una visita centrada a conèixer el gòtic català, l'espectacular col·lecció del MEV i els elements destacats d'aquest període de la #Catedral de #Vic.
— Museu Episcopal Vic (@MEV_Vic) March 27, 2021
Activitat dins la programació del #Mercatdelram.
\uD83D\uDC49 https://t.co/bnDPSWk8jR pic.twitter.com/EpC4g0QwpS
A més, el MEV va estrenar dissabte la visita 'Visió gòtica', una immersió al gòtic català a través d'obres mestres de la col·lecció del museu i de la catedral de Vic. També es recuperaran visites guiades que ja es feien com 'Visió romànica', que ofereix un tast de la col·lecció de romànic del museu combinat amb la pujada al campanar romànic més alt de Catalunya, o 'Recorregut medieval'.
Comarques Gironines
Els museus Dalí han tornat a obrir les seves portes als visitants el passat dissabte. Ho han fet amb les mesures de seguretat necessàries per reduir al màxim la possibilitat de contagis i amb un "bon ritme en la venda d'entrades". Entre els nous atractius hi ha l'ampliació de l'exposició 'Dalí, el Surrealisme soc jo' del museu de Figueres i que des de l'organització esperen que sigui un reclam per atraure més públic.
Com l'any passat, s'han format cues a l'exterior del recinte abans de l'obertura per part de visitants amb tiquets comprats per internet. La directora dels museus Dalí, Montse Aguer, es mostra "satisfeta" per la "fidelitat" dels visitants i destaca les 2.500 entrades venudes per Setmana Santa entre Figueres, Port Lligat i Púbol.
27/3/2021TORNEM A OBRIR ELS NOSTRES MUSEUS! pic.twitter.com/l3PQ7UXXPt
— Salvador Dalí (@MuseuDali) March 18, 2021
L'aforament s'ha reduït a un 30%, malgrat que es permet arribar al 50%. També s'ha de fer un control de temperatura abans d'entrar, rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic i portar mascareta durant tot el recorregut, que és de sentit únic. La directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, remarca que això fa que ara sigui "el millor moment" per visitar el museu.
Baix Camp
El Mas Miró de Mont-roig del Camp, la casa d'estiu del pintor Joan Miró també va reobrir dissabte i romandrà durant la Setmana Santa amb un horari especial: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 hores i de 15:30 a 18 a la tarda; els diumenges estarà obert només en horari matinal i tancarà els dilluns.
En els últims mesos d'hivern, Mes Miró només ha pogut dur a terme activitats per a escoles i visites concertades. La Fundació recorda que "Mas Miró continua sent un entorn segur i saludable per als visitants, i que des de l'any passat es poden visitar nous espais fins ara tancats al públic, com la cuina". Altres novetats impulsades des de la pandèmia són l'audiovisual de benvinguda i una nova proposta familiar digital.
\uD83C\uDFE1 Ja teniu plans per Setmana Santa? Dissabte 27 de març reobrim #MasMiró!
— Fundació Mas Miró (@FundacioMasMiro) March 26, 2021
\uD83D\uDCC6Horari especial per Setmana Santa.
\uD83C\uDFDBVisites lliures amb àudio-guia.
\uD83C\uDFADActivitats especials.
\uD83C\uDF9F Més info i entrades a un sol clic!\u2070https://t.co/FzhJcbXVRa pic.twitter.com/BeyCx622OT
Amb la reobertura de Mas Miró tornen també les visites teatralitzades i les guiades, que durant els dies de Setmana Santa comptaran amb l'acompanyament especial de la directora de la Fundació. Les visites són amb reserva prèvia i aforament limitat i les reserves es poden fer a través del correu electrònic i el telèfon de la Fundació Mes Miró.
Terres de Ponent
El Museu de Lleida ha incorporat set obres del gòtic i el romànic lleidatà del MNAC. "Aquí tenen molt més sentit", ha reconegut el director del MNAC, Pepe Serra, a l'acte unitari on han assistit els representants de totes les institucions que formen part del Consorci del Museu de Lleida. Ha presidit la sala la primera de les obres que s'incorporaran al nou discurs del Museu, que pretén ser "molt més social i històric que artístic", ha explicat el director del Museu de Lleida, Josep Giralt. Es tracta del Frontal d'altar de Rigatell, de l'Alta Ribagorça. Les altres 6 ho faran a mitjans d'abril amb la remodelació de l'espai del gòtic.
Ahir es va presentar el frontal de Rigatell al @museudelleida. Curiosament el vaig mencionar a la tesina del màster i en un article dedicats a l'antiquari Josep Bardolet, qui fou qui va indicar-ne la procedència a Joan Ainaud de Lasarte al seu dia.(https://t.co/ilsz6zQZOV) pic.twitter.com/dZhehgZs8a
— Meritxell Cano Ció (@txellcc_) March 26, 2021
El Frontal d'altar ha presidit l'acte al costat del Sant Antoni Abat, del Mestre d'Albesa, adquirit l'any passat per la Generalitat. Amb aquestes dues obres s'ha volgut resumir el pla d'adquisicions del Pla d'Impuls del Museu de Lleida 2021-2025, basat en compres i dipòsits. Les altres sis que arribaran al Museu de Lleida procedents del MNAC són el Frontal d'altar de Sant Climent (Estet, Ribagorça), el Frontal d'altar dels Apòstols (Estet, Ribagorça), Sant Nicolau bisbe (Bellpuig, Urgell), Calvari (Peralta de la Sal, Llitera), Dormició de la Mare de Déu (Peralta de la Sal, Llitera) i Sant Joan Baptista, Sant Fabià i Sant Sebastià (Monestir Santa Maria de Sixena).
Vallès Oriental
Per últim, el DdB proposa visitar l'exposició 'Pintant a la 4a Planta' del pintor Vicenç Viaplana, que es va estrenar el passat dijous al Museu de Granollers. Es tracta d'una mostra amb una única obra pictòrica, 'Submergències', que l'artista va crear 'in situ' a la quarta planta del museu entre els mesos d'octubre i desembre de l'any passat, format per quatre teles de tres mestres d'alt i dos d'ample cada una.
El gran quadre, on hi predominen els tons verds, pretén reflectir la situació de convulsió permanent que viuen col·lectius o països que es troben sota la pressió d'Estats autoritaris, amb canvis "que no són visibles, però que acabaran passant". La mostra compta amb un vídeo que relata com es va crear l'obra, amb una experiència sonora creada per l'ocasió.
Submergències és una obra que per la seva complexitat caldrà veure-la, veure-la i tornar-la a veure.
— museu de granollers (@MuseuG) March 27, 2021
\uD83D\uDDD3\uFE0FAvui el nostre horari és de 17.30 a 20.30h@vviaplana, @VicencViaplanaV, @helenapielias i @_Solemusic @vilacasas @galeriadomenech pic.twitter.com/4kjqUHJg1D
L'obra pictòrica és el resultat d'un procés de creació que queda amagat entre el llenç i els traços, però que en aquesta ocasió se'ns revela com si espiéssim l'artista pel forat del pany. Això és possible gràcies a la implicació del col·lectiu FRAU recerques visuals, que amb un total de sis càmeres ha enregistrat a temps real com Viaplana ha fet, desfet i refet l'obra. La mostra estarà oberta al públic fins al 9 de maig.

