Sistema MOSE
Per EFE i Redacció
Publicat el 03 d’octubre 2020

El sistema de dics anomenat MOSE es va construir per protegir la ciutat de Venècia de les cada vegada més freqüents inundacions, les conegudes com a “aigües altes”, s’ha aixecat per primera vegada. La instal·lació que va necessitar 15 anys de construcció està complint la seva funció: de moment, deté el creixement de la marea.

“Un dia que fa història, que marca un abans i un després per a la ciutat de Venècia”, escriu el diari local “Il Gazzetino” davant el procediment d’aixecament dels dics del sistema MOSE a les tres ancorades de la llacuna que ha començat a les 8:54 d’aquest matí.

Venècia preveia per a avui el seu primer fenomen d’aigües altes de la temporada amb un fort vent de xaloc de 30-40 km/h i un pic de plenamar al migdia de 125 centímetres. Aquesta situació meteorològica hauria provocat la inundació d’alguns centímetres de vàries àrees de la ciutat inclosa la Plaça Sant Marc. Des de primera hora sonaven les sirenes a la ciutat dels canals, que al novembre de l’any passat va patir una de les seves pitjors aigües altes, amb uns nivells “excepcionals” només superats per la catàstrofe de 1966.

L’ordre d’aixecar el sistema MOSE, el “Mòdul Experimental Electromecànic”, un acrònim que juga amb el nom en italià de Moisès -el profeta que separà les aigües del mar Roig- l’ha donat la comissaria extraordinària de l’obra, Elisabetta Spitz, juntament amb la consellera d’Obres Públiques, Cinzia Zincone. “La prova ha sortit bé. Apreciem una diferència consistent entre l’altura de l’aigua de la part defensada per MOSE i la que no ho està”, ha conclòs Zincone. “Dins de la Llacuna de Venècia la marea no puja”, ha anunciat per la seva part el Centre de Marees de Venècia.

“Avui és un dia històric, ara estem esperant però estem contents. Només hi ha 70 centímetres de desnivell, amb un vent de xaloc fort. Estem satisfets”, ha explicat l’alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, durant una inspecció.

Les 58 portes mòbils de MOSE s’han aixecat en una hora i 17 minuts i està previst que es posin en marxa sempre que s’esperi més de 110 centímetres d’aigua alta. L’obra, que es va trigar més de 15 anys en construir, consisteix en tres barreres submarines que s’eleven per tancar les tres sortides de la llacuna veneciana a mar obert: Malamocco, Kidio i Chioggia. Va costar 5.500 milions d’euros, molts més del que s’havia previst i va patir una gran quantitat de retards, a més de ser fruit de nombrosos escàndols de corrupció. 

Com funciona el sistema MOSE?

Aquest vídeo dirigit per Hangar Design Group, mostra com funciona el Sistema MOSE que permet protegir Venècia i la seva llacuna de les aigües altes. El sistema consisteix en unes portes mòbils que fan de barrera per, temporalment, separar la llacuna del mar i protegir la ciutat d'esdeveniments destructius excepcionals i, més habitualment, de les aigües altes, encara que el nivell del mar pugi significativament.


Fotografia aèria del sistema MOSE.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —