I MOSE obrà el miracle: Venècia a recer de la marea - Diari de Barcelona

El sistema de dics anomenat MOSE es va construir per protegir la ciutat de Venècia de les cada vegada més freqüents inundacions, les conegudes com a “aigües altes”, s’ha aixecat per primera vegada. La instal·lació que va necessitar 15 anys de construcció està complint la seva funció: de moment, deté el creixement de la marea.
“Un dia que fa història, que marca un abans i un després per a la ciutat de Venècia”, escriu el diari local “Il Gazzetino” davant el procediment d’aixecament dels dics del sistema MOSE a les tres ancorades de la llacuna que ha començat a les 8:54 d’aquest matí.
Venècia preveia per a avui el seu primer fenomen d’aigües altes de la temporada amb un fort vent de xaloc de 30-40 km/h i un pic de plenamar al migdia de 125 centímetres. Aquesta situació meteorològica hauria provocat la inundació d’alguns centímetres de vàries àrees de la ciutat inclosa la Plaça Sant Marc. Des de primera hora sonaven les sirenes a la ciutat dels canals, que al novembre de l’any passat va patir una de les seves pitjors aigües altes, amb uns nivells “excepcionals” només superats per la catàstrofe de 1966.
La marea prevista era di 135 centimetri. Saremmo stati allagati. L’acqua è normale in tutta la città, anche nei punti bassi
— Dario⚡️ (@ApolloVentuno) October 3, 2020
Le paratoie oggi ci hanno salvato, e il Mose ha funzionato
Se fosse davvero così per #Venezia e noi veneziani sarebbe una cosa immensa
Speriamo ?❤️ pic.twitter.com/2GGGB2ZPwd
L’ordre d’aixecar el sistema MOSE, el “Mòdul Experimental Electromecànic”, un acrònim que juga amb el nom en italià de Moisès -el profeta que separà les aigües del mar Roig- l’ha donat la comissaria extraordinària de l’obra, Elisabetta Spitz, juntament amb la consellera d’Obres Públiques, Cinzia Zincone. “La prova ha sortit bé. Apreciem una diferència consistent entre l’altura de l’aigua de la part defensada per MOSE i la que no ho està”, ha conclòs Zincone. “Dins de la Llacuna de Venècia la marea no puja”, ha anunciat per la seva part el Centre de Marees de Venècia.
San Basilio, 11.45. This area would normally be under water by now. #Mose appears to have worked. #Venice. pic.twitter.com/zsEKu0Y16b
— Philip Gwynne Jones (@PGJonesVenice) October 3, 2020
“Avui és un dia històric, ara estem esperant però estem contents. Només hi ha 70 centímetres de desnivell, amb un vent de xaloc fort. Estem satisfets”, ha explicat l’alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, durant una inspecció.
++A #Venezia il #Mose è sollevato++
— Luigi Brugnaro (@LuigiBrugnaro) October 3, 2020
? Sono le 10.10 e in questo momento si nota l‘evidente dislivello tra il mare e la laguna.
La situazione è stabile. Ora rimaniamo in attesa.
Siamo fiduciosi??#acquaalta #3ottobre @comunevenezia @CMVenezia pic.twitter.com/LWPPXzT6JB
Les 58 portes mòbils de MOSE s’han aixecat en una hora i 17 minuts i està previst que es posin en marxa sempre que s’esperi més de 110 centímetres d’aigua alta. L’obra, que es va trigar més de 15 anys en construir, consisteix en tres barreres submarines que s’eleven per tancar les tres sortides de la llacuna veneciana a mar obert: Malamocco, Kidio i Chioggia. Va costar 5.500 milions d’euros, molts més del que s’havia previst i va patir una gran quantitat de retards, a més de ser fruit de nombrosos escàndols de corrupció.
The MOSE was activated for the first time! It looks like it worked! #venise #venice #venezia #venecia #venedig #venetië #البندقية
— Antichità al Ghetto (@antichitaghetto) October 3, 2020
#ונציה #베네치아 #ヴェネツィア #mose #acquaalta #highwater pic.twitter.com/oXsKofBpE2
Com funciona el sistema MOSE?
Aquest vídeo dirigit per Hangar Design Group, mostra com funciona el Sistema MOSE que permet protegir Venècia i la seva llacuna de les aigües altes. El sistema consisteix en unes portes mòbils que fan de barrera per, temporalment, separar la llacuna del mar i protegir la ciutat d'esdeveniments destructius excepcionals i, més habitualment, de les aigües altes, encara que el nivell del mar pugi significativament.
Fotografia aèria del sistema MOSE.

