Sánchez
Per ACN
Publicat el 31 de maig 2021

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat avui els indults als presos independentistes malgrat les advertències que li arriben sobre el desgast que li pot comportar a nivell electoral. Preguntat per si assumeix aquest desgast, Sánchez ha estat taxatiu. "Ajudar a resoldre problemes no suposa un cost, el cost seria deixar les coses enquistades".

Sánchez no ha volgut abordar en profunditat el calendari de les pròximes setmanes respecte a aquesta qüestió, però sí que ha apuntat que espera rebre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la Moncloa abans de reactivar la taula de diàleg. "Després ha hi haurà temps de reunir la taula no una vegada, sinó moltes", ha conclòs.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre de Polònia, Mateus Morawiecki, en el marc de la XIII cimera hispano-polonesa. Ha insistit que els indults permetran "un futur millor" perquè cal "reprendre la vida política" després d'anys de "judicialització" i d'allunyament.

Es tracta, segons el president, de "recomençar, que vol dir tornar al punt en què les dues parts ens vam deixar d'escoltar" per buscar una solució política a partir de la "paciència, empatia, dots de negociació i generositat".

Per tant, segons Sánchez, el govern espanyol abordarà aquesta qüestió dels indults "en consciència i no pensant tant en els afectats com en els milions de ciutadans catalans i de conjunt del país que volem viure en convivència, conciliació i concòrdia". "Crec que la decisió del govern d'Espanya ens permetrà transitar d'un mal passat cap a un futur millor" per a la "convivència i cohesió" entre catalans i "entre Catalunya i el conjunt del país".

Indults ben "fonamentats"

El president espanyol no ha volgut posar data a l'arribada dels indults al Consell de Ministres perquè són expedients individuals "que s'han de construir, armar-se bé i fonamentar-se bé", i "quan estiguin preparats s'elevaran al Consell de Ministres".

Reforma de la sedició

Sánchez també ha insistit que el seu govern treballa per a la reforma del Codi Penal en el delicte de sedició. Segons El País, la reforma acompanyarà jurídicament la decisió sobre els indults.

El president espanyol ha afirmat que l'any 2017 quan es va començar a aplicar el delicte de sedició als presos independentistes "Espanya va aprendre una lliçó" perquè "vam veure com de desconnectat estava el nostre codi penal en aquests delictes respecte a altres codis penals dels països més avançats".

Taula de diàleg

Pel que fa a la data per a la reunió de la taula de diàleg, Sánchez ha recordat que el seu executiu "sempre ha estat disposat a reunir-se" i ha justificat que només s'hagi celebrat una reunió fa més d'un any per la pandèmia i la inestabilitat política a Catalunya.

En tot cas ha fixat que la seva prioritat ara és rebre Aragonès a la Moncloa. "Hi haurà temps per reprendre el diàleg entre governs, però anirem pas a pas, l'important i urgent ara és que els dos presidents autonòmics (en referència a Aragonès i a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso), siguin rebuts com mereixen al Palau".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —