La sobrecàrrega de partits causa la majoria de les lesions en el futbol - Diari de Barcelona

El calendari extens dels futbolistes va estretament relacionat amb les lesions. La doctora de Clínica CEMTRO, certificada com un Centre Mèdic d’Excel·lència de la FIFA, Isabel Guillén sosté que els futbolistes no són màquines: “Estem parlant de persones. Abans parlàvem d’un partit a la setmana. Ara són dos, més entrenaments. Els futbolistes estan molt carregats muscularment”. La majoria de lesions són musculars, concretament el 50%. Altres percentatges alts els tenen les lesions greus i les de lligaments. “No hi ha cap de setmana en el que tres o quatre jugadors no es perdin un partit per una lesió muscular”, constata Guillén.
L’últim informe de la UEFA, de la temporada 19/20, explica que entre els 20 equips que van disputar la Lliga de Campions es van patir, en total, 868 lesions. D’aquest número, 410 van produir-se en entrenaments; la resta, en partits. Les xifres que ofereix la UEFA parlen dels equips d'elit, que són els que juguen més nombre de partits perquè participen en moltes competicions. El diari esportiu As va calcular que el cost de les lesions dels jugadors de Real Madrid i FC Barcelona van costar 31 i 25 milions respectivament.
La cap de la unitat de traumatologia de CEMTRO declara que l’esportista que arriba a primera divisió és aquell al qual li respecten les lesions, no el millor. El rendiment del futbolista potser no és el mateix d’abans. “S’ha trencat el millor lligament, per exemple, que és el que tu tenies, el que els doctors et posen no pot ser millor”, declara Guillén. Els jugadors acostumen a perdre l'esprint final. A més, el confinament per coronavirus ha tingut un afectament negatiu en el jugador. PremierInjuries va manifestar que van superar-se les cent lesions musculars durant les primeres vuit jornades disputades a la lliga anglesa. Un 15% respecte a l’any anterior.
A l’hora d’intervenir un futbolista entren molts factors. La doctora afirma: “Les decisions les prenem amb el jugador, el representant i l’entrenador: si estarà disponible per determinats partits o no, si interessa que vagi amb la seva selecció… Hi ha molts interessos”. També s’ha de tenir en compte l’edat: “Si és un noi jove, potser val la pena suturar el menisc, per exemple, no deixar-lo sense”. Ansu Fati és un bon exemple de recaiguda de lesions. Després de tornar als terrenys de joc i, sense la possibilitat de disputar un partit sencer, ha tornat a lesionar-se. Aquest cop ha estat afectat per una lesió muscular, tot i que de llarga durada com les anteriors. Estarà dos mesos allunyat de la gespa. “Es produeixen per sobrecàrrega i sobreesforç, i al final trenca. També es pot produir per una mala mecànica, una brusquedat”, diu la doctora.
Un altre jugador que ha patit moltes lesions és Ousmane Dembélé. Tot i la polèmica sobre els seus hàbits, Guillén declara: “Si tens una alimentació normal, no afecta. Una dieta diferent pot aportar més energia, força, però no et farà no lesionar-te”. Tanmateix, la doctora confirma que la càrrega psicològica no afecta en una lesió. Aquesta càrrega no afecta el múscul, sinó a tot. “Si et molesta fent un moviment A, fas B i sobrecàrregues, no ho fas tan normal”, explica l’especialista.

