SOFIA
Per Redacció
Publicat el 29 d’octubre 2020

La NASA feia ahir un anunci històric: a la Lluna hi ha aigua. El satèl·lit conté aigua gelada i a la seva superfície hi ha molts cràters als quals mai arriba llum solar i on el líquid podria estar atrapat de forma estable. Un descobriment que ha estat possible gràcies a l'aeronau SOFIA, acrònim en anglès de l'Observatori Estratosfèric per a l'Astronomia Infraroja. 

Es tracta d'un avió Boeing 747SP modificat per encabir-hi un telescopi reflexiu de dos metres i mig de diàmetre construït pel DLR, el Centre Aeronàutic Alemany. Així, esdevé un observatori aeri que estudia l'univers en espectre infraroig. Ras i curt, és l'observatori aeri més gran del món i, malgrat ser als núvols, fa observacions —en fa vols nocturns de deu hores— que ni els millors telescopis terrestres són capaços de fer, segons explica l'agència.

Univers infraroig

Estudiar l’univers utilitzant només la llum visible resulta en una visió molt limitada, explica la NASA, i d'aquí la importància de l'aeronau. "La llum visible, la llum que es veu amb els ulls, revela només una part de l’univers. Els astrònoms observen molts altres tipus de 'llum' per ampliar les nostres opinions sobre l'univers". És exactament aquest univers infraroig el qual observa aquesta "reina" del cel.

En aquest vídeo, Eric Becklin, científic en cap del SOFIA, explica com funciona:


En aquest altre vídeo podeu veure com funciona l'avió a l'interior.Missions diverses

 La de la Lluna no és l'única descoberta de SOFIA. L'avió també ha permès els astrònoms que viatgen a bord, per exemple, d'estudiar eclipsis com el de Tità, la lluna de Saturn, de la de Neptú o l'objecte Kuiper Belt MU69.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —