China National Space Administration (CNSA)
Per EFE
Publicat el 13 de desembre 2020

La sonda xinesa Chang'e 5 ha acabat les seves maniobres de recollida i emmagatzematge de mostres de la superfície lunar. Així ho informa l'Administració Nacional de l'Espai de la Xina (ANEC). "A les 22.00 del 2 de desembre (14.00 GMT), després de 19 hores de treball en la superfície lunar, la Chang'e 5 va concloure amb èxit la recollida de mostres i es van empaquetar i emmagatzemar com estava previst", indicava l'ANEC en un comunicat publicat a la seva pàgina web.

Les mostres es van recopilar de dues formes diferents: a la superfície de la Lluna, gràcies a un braç robòtic; i sota terra, a través d'un trepant que va perforar dos metres el satèl·lit per obtenir mostres variades que podrien datar de períodes molt anteriors. El material recollit es va emmagatzemar després en un recipient segellat al buit per "assegurar que no l'afecten les condicions externes durant el retorn a la Terra", apunta el text.


S'espera que en les pròximes hores la Chang'e 5 emprengui el retorn a la Terra, i està previst que aterri a la regió septentrional xinesa de Mongòlia Interior al llarg d'aquest mes. Aquest dimarts, la sonda va fer l'allunatge amb èxit en una àrea al nord del Mons Rümker, a l'Oceanus Procellarum, a la cara visible de la Lluna, una zona no visitada fins avui ni per astronautes ni per missions espacials no tripulades.

El tercer país en aconseguir roca lunar

De completar-se amb èxit, la missió convertiria la Xina en el tercer país capaç de recol·lectar mostres lunars, després que anteriorment ho fessin els Estats Units i l'extinta Unió Soviètica en la dècada de 1970.

La Chang'e 5 es va llançar el passat 24 de novembre mitjançant un coet Llarga Marxa-5, que ja va portar a l'espai amb èxit la primera missió xinesa a Mart, la Tianwen-1, el passat 23 de juliol, i l'arribada del qual al planeta vermell es preveu pel proper mes de maig. Per la seva part, el programa Chang'e (batejat així en honor a una deessa que, segons la mitologia xinesa, viu a la Lluna) va començar amb el llançament d'una primera sonda orbital el 2007.

El país asiàtic va realitzar el seu primer allunatge el 2013 i, al gener de 2019, va aconseguir que la sonda Chang'e 4 es posés en la seva cara oculta —on encara roman—, una fita mai reeixida abans en la història de l'exploració lunar.

L'objectiu final del programa és una missió tripulada a la Lluna i la construcció d'una base científica en el satèl·lit, encara que no s'ha fixat la data per a això.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —